Politika

Vučić večeras ponovo s Lajčakom: Teški i sadržajni razgovori

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/03/2023

-

12:39

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Lajčak će, kako je najavljeno, u Beogradu boraviti danas i sutra, a tokom večeri i sutrašnjeg dana ponovo se susreće s predsednikom Srbije.

Iz Predsedništva je nakon popodnevnog razgovora saopšteno da je na sastanku bilo reči o evropskom predlogu, formiranju Zajednice srpskih opština i drugim potrebnim koracima u cilju normalizacije odnosa Srba i Albanaca.

"Predsednik Vučić je naglasio da Srbija odgovorno radi i posvećeno pristupa razgovorima u cilju postizanja kompromisnih i održivih rešenja neophodnih za normalan život i bolju budućnost svih građana, uz jasno navedena ograničenja", navodi se u saoštenju.

Predsednik je, kako se dodaje, ponovio da je formiranje Zajednice srpskih opština preduslov za normalizaciju odnosa, kao i za bezbednost i zaštitu prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji.

Nakon sastanka Vučić je na instagram profilu buducnostsrbijeav saopštio da je razgovor bio težak i sadržajan.

"Razgovore o Kosovu i Metohiji i evropskoj budućnosti Srbije nastavljamo i večeras i tokom sutrašnjeg dana. Živela Srbija!", napisao je Vučić.

 

Lajčak se, nakon susreta s predsednikom Srbije, susreo i s predstavnicima opozicije, da bi uveče ponovo nastavio razgovor s Vučićem.

Evropski plan za Kosovo i njegova, barem za Beograd, nulta tačka - formiranje Zajednice srpskih opština - ponovo su u fokusu nakon što je specijalni izasanik EU za dijalog Miroslav Lajčak proveo dva dana u Prištini, a stigao i u Beograd. Iako su očekivanja velika, pogotovo nakon runde u Briselu kojom je EU i konačno stavila na sto evropski plan za Kosovo, pitanje ZSO, koje bi trebalo da bude i startna tačka za sva dalja, naizgled ostaje zakočeno. 

Otuda su i signali koji stižu iz Beograda u smislu očekivanja i više nego skromni. Kako sada stvari stoje, sa stanovišta Beograda, bez dogovora o formiranju ZSO, besmisleno je pričati o daljim. Mada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uoči današenjeg sastanka sa Lajčakom, rekao da će pokušati da radi na tome "da se vidi šta je to što može da se uradi", on je naglasio da za sada "ne zna šta je smisao".

"Ako neko nije spreman da razgovara, a kamoli implementira ZSO - ne znam šta je smisao", rekao je Vučić aludirajući na otvoreno odbacivanje kosovskog premijera Aljibina Kurtija da se ZSO formira. 

A da ZSO nije bila tema sastanaka u Prištini, barem ne sa prištinskim zvaničnicima potvrdio je sam Lajčak. On je naime rekao da će Zajednica srpskih opština biti formirana na osnovu nekog od 15 postojećih evropskih modela, ali i naglasio da to pitanje trenutno nije na stolu. Mada su sastanci u Prištini, sa evropske strane, nazvani konstruktivnima, u Beogradu nije neopaženo prošao veliki jaz koji se pojavljajuje između dve ključne poruke - jedna koja se tiče konstruktivnosti, i druge koja potvrđuje da ono za Beograd ključno pitanje nije na stolu.

Šta su onda zapravo očekivanja od današnje posete Lajčaku Beogradu? Za mnoge, političare, pa i analitičare, ova poseta zapravo je nova runda šatl diplomatije uoči novog susreta na vrhu, koji je zakazan za 18. mart na Ohridu.  Tu će se, u skladu sa starom praksom, evropski posrednici predvođeni šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom prvo odvojeno sastati sa predstavnicima Beograda i Prištine, a potom je planirana i trilaterala Vučića i Kurtija sa posrednicima. 

Analitičari koji su govorili za Euronews Srbija ističu i da, iako se o tome eksplicitno ne govori, ZSO jeste priroitet, a razloge za umerenu retoritku po tom pitanju nalaze u specifičnoj situaciji u Prištini.

"ZSO jeste ključno, iako se to ne naglašava eksplicitno"

Miloš Nikolić, predsednik Libeka rekao je za Euronews Srbija smatra da će Lajčak predsednika Srbije upoznati sa situacijom koju je zatekao na Kosovu i Metohiji i sa onim što je neposredno čuo, jer se sastao i sa Kurtijem i sa (kosovskom predsednicom Vljosom) Osmani i sa predstavnicima opozicije (u Prištini). Kako je rekao u fokusu će biti i evropski plan za Kosovo, ali smatra da postoji svest da ZSO jeste prioritet. 

"On će ga suočiti sa tim kako oni vide proces sprovođenja ovog sporazuma. U tom sporazumu postoje neke aktivne i neke pasivne mere, odnosno načela. Aktivne su da se sprovedu do sada postignuti sporazumi, što je i Lajčak više puta spomenuo, i što očekuje sa prištinske strane da ona zaista mora tu Zajednicu na neki način da isporuči", kaže Nikolić. 

Na pitanje zašto onda Lajčak ističe da ZSO sada nije tema, Nikolić kaže da on kao diplomata mora da ublažava. 

"Ne može previše da stane na stranu Beograda i da prča o tome da je zajednica isključivi prioritet, iako ona jeste prioritet. Mislim da formiranje Zajednice ima i suštinsku i taktičku prednost. Suštinsku zato što svi prethodni sporazumi moraju da se primenjuju i cilj je da se priča o tome, a Lajčak mora da balansira, mora da bude senzitivniji prema kosovskom javnom mnjenju, jer oni zaista posmatraju sporazum i proces ispred nas kao i razmišljaju šta su oni dobili", rekao je Nikolić.

Euronews

On smatra i da se o ZSO i sada razgovara, ali da možda Lajčak nije to eksplicitno naglasio kao prioritetno pitanjeupravo zato što na Kosovu nisu zadovljni trenutnim kontekstom kako se odvijaju ovi pregovori.

"Ako suštinski pogledate oni zapravo nisu dobili šta su bili njihovi primarni ciljevi, jer Kurti je u dužem periodu postavljao jednu maksimalističku agendu koja je, pre svega, podrazumevala da mora da se počne od međusobnog priznanja, pa da se iz toga izvedu sve ostale stvari kao što je i mehanizam ZSO. Nije došlo do toga, nije im se na taj način izašlo u susret i vidimo velike tenzije i trvenja na Kosovu. Lajčak je neko vreme posvetio i opoziciji, da razgovara sa njima da ih uputi da je ovo pitanje nadstaranačko i da ne bi rebalo da se podvede pod dnevno političke rasprave i sukobe. Ali mislim da to jeste primarna stvar, mislim da Zapad trenutno svestan da za Srbiju jeste ključno pitanje kako da se bliže koncipira taj mehanizam zaštite srpske zajednice i kako da se do njega dođe. To je jedino i ključno što je preostalo, što je važno i suštinski vitalni interes za Srbiju u celom ovom procesu", rekao je on.

Kako je dodao, odustalo se od toga da se na bilo koji način priča o međusobnom priznanju i ono se ne spominje u evropskom sporazumu.

Drecun: Priprema za Ohrid

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun rekao je da najavljena poseta specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka Beogradu i Prištini, može da označava neku pripremu za nastavak pregovora u Ohridu, 18. marta, ali da je prvo pitanje rešenje problema oko formiranja Zajednice srpskih opština na KiM.  

"Rečeno je da Lajčak treba da pokuša da približi stavove Beograda i Prištine, posebno vezano za ZSO. Dakle, ako se radi o pripremi novog trilateralnog sastanka, onda prvo mora da se reši ZSO", rekao je Drecun za Tanjug. 

On je naveo da je izjava Lajčaka da u ovom trenutku ZSO nije predmet pregovora kontradiktorna i čudna, jer, kako je rekao, ako ZSO nije predmet, onda nije jasno oko čega treba da se pregovara.  

Ako Lajčak želi napredak, dodaje Drecun, a Kurti odmah za njim kaže da neće da formira ZSO i to je definitivno, nije jasno kakav je napredak ostvaren, jer za napredak u pregovorima Beograda i Prištine, kako kaže, prvenstveno mora da se dogovori formiranje ZSO. 

"Formiranje ZSO pa dalje, Kurti bi hteo i vidim da je ohrabren sada, neko ga ohrabruje sa zapada očigledno, sada već priča da on neće odustati od tzv. međusobnog priznanja, da neće formirati Zajednicu. On kaže da je tzv. Ustavni sud rekao da to ne može da se formira, da će tzv. Kosovo ući u Savet Evrope jer tamo imaju većinu", ističe Drecun. 

Na pitanje da li misli da će nešto biti potpisano na predstojećem sastanku u Ohridu, Drecun kaže da takva šansa postoji, ali da očigledno nema volje na strani Prištine, vodećih zapadnih država, a da možda kod Amerikanaca postoji mala nijanasa o koracima koje bi da ostvare, ali ne u konačnom cilju. 

Lajčak u Beogradu i sa opozicijom

Lajčak se u Beogradu sastao i sa predstavnicima opozicije, a Nikolić smatra da je to dobro jer je reč o izuzetno važnom i strateškom pitanju. 

"Mislim da je to dobro, da treba da se razgovara da se naglasi da je ovo zaista jedno istorijsko pitanje i da je ovo jedan važan proces, ovde su strateška pitanja u igri. Ne govori se o međusobnom priznanju, ovde je sada pitanje kako da se dođe do normalizacije odnosa u među narodima, među političkim entitetima koje se međusobno ne priznaju. Ja bih skrenuo pažnju da je grčki ministar spoljnih poslova od kako je stupio na dužnost već šest puta bio u Prištini. Dakle Grčka koja ne priznaje Kosovo, razvija odnose sa Kosovom, i naglasio je da bi podržao viznu liberalizaciju sa Kosovom", rekao je Nikolić.

 

Komentari (0)

Srbija