Politika

Žigmanov: Vlada Srbije odgovornom politikom unapredila položaj Roma

Komentari

Autor: Tanjug

15/03/2023

-

12:02

Žigmanov: Vlada Srbije odgovornom politikom unapredila položaj Roma
Tanjug/Tanjug/Ministarstvo za ljudska i manjinska prava - Copyright Tanjug/Tanjug/Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov izjavio je da Vlada Srbije vodi odgovornu politiku u svim segmentima društva i da će ona, između ostalog, dovesti do postepenog, ali sigurnog i trajnog eliminisanja društvene nejednakosti i siromaštva romske zajednice.

Govoreći na skupu u Beogradu pod nazivom "Kroz saradnju i dobru praksu do održivih rešenja" Žigmanov je rekao da je Republika Srbija u proteklom periodu postigla dobre rezultate u vezi sa položajem Roma i Romkinja u svim oblastima koje pokriva strategija za socijalnu inkluziju Roma.

"Strategijom za socijalno uključivanje Roma i Romkinja i posebnim segmentima koje ona pokriva unapređuje se zapošljavanje romske populacije, razvija se socijalna politika u svim sektorima i domenima, obrazovanje mladih Roma i Romkinja je zastupljenije i veći je obuhvat mladih Roma kada je u pitanju proces obrazovanja", istakao je Žigmanov.

"Briga o zdravlju i stanovanju se razvija, a sve su to važne komponente kada je u pitanju romska zajednica kao marginalna i osetljiva društvena grupa koja zahteva dodatne napore za njenu inkluziju", dodao je on. 

"Mora još mnogo da se radi zbog stereotipa i predrasuda"

Usvojeni strateški dokumenti stvaraju prostor za postepeno, ali sigurno i trajno eliminisanje društvene nejednakosti i siromaštva romske zajednice, zaključio je ministar i dodao da je siromaštvo romske zajednice fenomen koji opterećuje politički, ekonomski, socijalni i finansijski sistem Srbije. 

On je dodao da ima još puno da se radi zbog prisutnih stereotipa i predrasuda o Romima i izostanka inkluzivnih politika, ali da su napori Vlade Srbije neosporni i da ih to neće obeshrabriti.

Najavio je da je u pripremi seminar za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji za ovu godinu koji je planiran za oktobar, a organizuje se zajedno sa Evropskom komisijom.

"Do tada, Vlada Srbije treba da sačini izveštaj o sprovođenje strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za prošlu godinu koji će biti korišćen kao osnov za razgovor na samom seminaru. Takođe, u narednom periodu pripremićemo predloga operativnih zaključaka koje ćemo uputiti Evropskoj komisiji", naveo je Žigmanov.

Zaključio je da, ako se nastavi sa tako sinergičnim radom svih bitnih subjekata,  doći će do implementacije usvojenih strateških dokumenata, a na dobro romske zajednice u Srbiji.

Komentari (0)

Srbija