Politika

Vlada Srbije donela Odluku o obrazovanju Saveta za srpski jezik

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/03/2023

-

18:25

Vlada Srbije donela Odluku o obrazovanju Saveta za srpski jezik
Google Maps - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije je danas na sednici donela Odluku o obrazovanju Saveta za srpski jezik čiji je zadatak da prati i analizira stanje u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu i sprovođenje mera radi zaštite i očuvanja ćiriličkog, kao matičnog pisma, da daje preporuke, predloge i stručna mišljenja radi unapređenja stanja u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životul, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Kako navode, za članove Saveta, na predlog Odbora za standardizaciju srpskog jezika, imenovani su dopisni član ANURS Sreto Tanasić, redovni profesor Miloš Kovačević, viši naučni saradnik Vladan Jovanović, viši naučni saradnik Marina Spasojević, vanredni profesor Aleksandar Milanović, a na predlog Ministarstva kulture književnici Vladimir Pištalo, Selimir Radulović, Zoran Avramović i Miodrag Kajtez.

Izmene zakona o obnovljivim izborima energije

Takođe, kako se navodi u saopštenju, Vlada Srbije je usvojila i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE), kojim se omogućava dalji razvoj tog sektora, kao i sprovođenje aukcija za nove kapacitete iz obnovljivih izvora.

"Po stupanja na snagu novih zakonskih rešenja, biće ograničeno instalisanje snage kupaca-proizvođača u skladu sa sličnom praksom u Evropskoj uniji i Energetskoj zajednici. Predloženo rešenje ima za cilj da postojeći model kupaca-proizvođača, koji uključuje značajne povoljnosti i izuzeća u odnosu na obaveze ostalih učesnika na tržištu prema operatorima sistema, funkcioniše u jasno definisanim granicama kapaciteta koji su prihvatljivi sa aspekta sigurnosti rada elektroenergetskog sistema. Takođe, biće omogućeno veće učešće građana i male privrede u energetskoj tranziciji i podstaknuta bolja uravnoteženost proizvodnje i potrošnje kupaca-proizvođača tokom godine", navodi se u saopštenju Vlade.

Kako dodaju, ove zakonske izmene doprineće i rešavanju pitanja velikog broja zahteva za priključenje vetroelektrana i solarnih elektrana na elektroenergetski sistem kroz, između ostalog, adekvatnije regulisanje odgovornosti prema elektroenergetskom sistemu komercijalnih projekata.

Uredba o predelu izuzetnih odlika "Dolina Pčinje"

Vlada je donela i Uredbu o proglašenju predela izuzetnih odlika "Dolina Pčinje" i na taj način obezbedila očuvanje jedinstvenog geomorfološkog fenomena sa speleološkim, biološkim i estetsko-ambijentalnim karakteristikama, što je od posebno velikog naučnog i obrazovno-vaspitnog značaja. 

Na tom prostoru posebno se ističu uklješteni meandri i očuvane obale reke Pčinje, a u centralnom delu nalazi se manastir Prohor Pčinjski, izuzetno vredan kulturno-istorijski i građevinsko-arhitektonski komlleks koji daje slecifičan identitet širem području i značaj koji prevazilazi okvire Srbije.

Komentari (0)

Srbija