Politika

19 GODINA OD POGROMA NA KIM Petković: "Srbi su i danas ugroženi", Hil: "Ono što se dogodilo 2004. bilo je užasno"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Fonet

17/03/2023

-

11:24

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Pre tačno 19 godina na Kosovu i Metohiji počelo je dvodnedvno nasilje nad Srbima. U martovskom pogromu ubijeno je najmanje 19 osoba, a povređeno oko hiljadu. Proterano je oko četiri hiljade Srba, uništeno 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata.

Martovski pogrom usledio je nakon što su 16. marta 2004. godine u kasnim noćnim satima mediji u Prištini javili da su trojica dečaka, kosmetskih Albanaca, starosti  8, 11 i 12 godina, smrtno stradali utopivši se u Ibru, u selu Čabra, nedaleko od Zubinog Potoka. Kako su oni tada javili, dečaci su bežali pred srpskim napadačima.  

Sutradan, 17. marta, oko podneva, više hiljada kosovskih Albanaca prešlo je most na Ibru put severnog dela Kosovske Mitrovice i napalo tamošnje Srbe. U ranim popodnevnim satima pojavile su se informacije da su u toku napadi na Srbe u nizu mesta širom Kosova i Metohije, u Lipljanu, Obiliću, Zubinom Potoku, Lapljem selu, Čaglavici...

Tokom večeri usledili su napadi na crkve i manastire. Zapaljena je, osim brojnih srpskih domova širom Kosova i Metohije, i Bogorodica Ljeviška u Prizrenu, kao i Bogoslovija i Saborna crkva Svetog Đorđa u tom gradu. Uništeni su Manastir svetih Arhangela i Crkva svetog Spasa. Obe srpske crkve u Kosovu Polju su takođe zapaljene.

Istog dana u večernjim satima, iz Umnika su demantovali da su albanski dečaci stradali bežeći od Srba. Naveli su i da je nasilje na Kosovu bilo unapred planirano, a komandant južnog krila NATO-a nasilje je okarakterisao kao etničko čišćenje.

Pogromi su nastavljeni i sutradan 18. marta. U ranim popodnevnim satima objavljeno je da je glavnokomandujući Južnog krila NATO-a, admiral Gregori Džonson, preuzeo komandu nad KFOR-om i odobrio razmeštanje dodatnih snaga.

Ibrahim Rugova, u to vreme na poziciji predsednika prištinskih institucija, pozvao je tada međunarodnu zajednicu da hitno donese odluka o nezavisnosti Kosova.

Napadi, paljenja i pljačke nastavili su se u Uroševcu, Plemetini, Ugljarima, Kosovskoj Mitrovici. Javljeno je da u mestu Oblić, severozapadno od Prištine, više nema Srba.

U večernjim satima zapaljena je crkva Svetog Save u Kosovskoj Mitrovici. Zapaljena je i crkva Svetog Nikole u Prištini, a albanski ekstremisti bacili su bombe na stanice policijske službe u Lipljanu i Obiliću.

Emil Čonkić

 

Monahinje manastira Devič evakuisane su od strane pripadnika  KFOR-a, pošto je najmanje 1.000 naoružanih Albanaca okružilo manastir koji je opljačkan i zapaljen.

U ponedeljak, 22. marta, u večernjim satima Derek Čepel je objavio da su uhapšene 163 osobe zbog podmetanja požara, pljačke, ubistava i drugih krivičnih dela tokom, kako je rekao "međuetničkih" sukoba na Kosovu. Rečeno je takođe da se pretpostavlja da je oko 51.000 osoba učestvovala u 33 pojedinačna događaja. Ponovljeno je da je 28 lica iz obe zajednice poginulo, a 870 je povređeno.

Pogrom albanskih ekstremista nad Srbima 17, 18. i 19 marta 2004. na Kosovu i Metohiji osudili su tada Savet bezbednosti UN, kao i Evropska unija.

Petković: Srbi i danas ugroženi

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas, da ni 19 godina od jednog od najtežih masovnih zločina u novijoj evropskoj istoriji – martovskog pogroma nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji , ne samo da "smo ostali uskraćeni za kažnjavanje odgovornih, već smo svedoci da je politička i društvena atmosfera iz koje je ovaj strašan događaj proistekao i dalje prisutna i da je, štaviše, šovinizam i mržnja do danas ideološka konstanta u Prištini".

Petković je naveo da ova i buduće generacije imaju obavezu da neguju sećanje na žrtve i da ne zaborave činjenicu da je bilo planirano da naš narod i sve što svedoči o njegovom viševekovnom trajanju na prostoru Kosova i Metohije budu doslovno obrisani za nekoliko dana u masovnom talasu nasilja.

"Dužni smo da se sećamo naših stradalnika, porušenih kuća i svetinja, jer naši sunarodnici su ubijani i proganjani ne zato što su to nečim zaslužili, već zbog onoga što jesu, a slična sudbina je mogla da zadesi bilo kog pripadnika našeg naroda. Zato osećaj jedinstva i nacionalne solidarnosti jesu vrednosti koje i danas, 19 godina kasnije, i u budućnosti moramo da afirmišemo. Nažalost, ugroženost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji nije nestala, zato što bolest šovinizma i mržnje prema Srbima i svemu srpskom i dalje prisutna među predstavnicima albanske političke elite u Prištini", rekao je Petković.

profimedia

 

Prema njegovim rečima, političari u Prištini se i danas nadmeću ko će glasnije i vatrenije da mrzi Srbiju i Srbe, i to se gotovo svakodnevno vidi u brojnim napadima na Srbe i njihovu imovinu, ali se to prepoznaje i u paničnom strahu Prištine od Zajednice srpskih opština koja je jedini okvir zaštite srpskog naroda i njihovih prava na Kosovu i Metohiji, saopštila je Kancelarija za KiM.

"To što Srbija ne zaboravlja, ne znači da je zarobljena u prošlosti, već da je odgovorna prema svom narodu i njegovoj budućnosti, vodeći računa da nam se takva nesreća nikada više ne dogodi. A reč je o pogromu koji će ostati mrlja na licu međunarodne zajednice u čijem prisustvu su horde albanskih ekstremista etnički očistili mnoga srpska mesta, pobili nevine ljude, spalili crkve i manastire. Srpski narod se, u skladu sa svojim teškim istorijskim iskustvom, pamćenjem čuva od ponavljanja stradanja i nacionalnih golgota, ali je u isto vreme okrenut budućnosti i traženju čvrstih osnova za skladan suživot i saradnju sa svim narodima sa kojima deli balkanske prostore, uz očuvanje naših vitalnih državnih i nacionalnih interesa", rekao je direktor Kancelarije za  KiM.

profimedia

 

U svim strateškim promišljanjima budućnosti, kako je naveo, Kosovo i Metohija "ostaće naše centralno državno i nacionalno pitanje, a bezbednost našeg naroda i duhovno i kulturno nasleđe u pokrajini biće najviši prioritet naše nacionalne politike na čelu sa predsednikom Aleksamdrom Vučićem, koji je svojom odlučnom politikom zalog da nam se pogrom nikada više ne ponovi".

Čelić: Organizatori martovskog pogroma Srba i dalje nisu privedeni pravdi

Predsednik koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije Duško Čelić je povodom 19 godina od martovskog pogroma Srba ističe da niko od organizatora i podstrekača zločina nije priveden pravdi, a proteranim Srbima nije omogućen povratak, niti naknada za uništenu imovinu.

U saopštenju srpska koordinacija i članovi porodica žrtava, ukazuju na odgovornost UNMIК-a i Кfora zbog nevršenja mandata određenog Rezolucijom Saveta bezbednosti 1244, kao i zbog nekažnjavanja odgovornih za ubistva i progone Srba, uništavanja srpske kulturne baštine i uzurpacije i uništavanje srpske imovine.

"Sa ogorčenjem konstatujemo da albansko društvo na Кosovu i Metohiji, nije u stanju da se suoči sa prošlošću i odgovornošću povodom zločina i sistemskog nasilja nad Srbima. Nasilje nad Srbima na Кosovu i Metohiji i danas traje, uz sistematsku zloupotrebu i diskriminaciju od strane albanskih paradržavnih institucija", poručio je Čelić.

profimedia

 

Gajeći sećanje na žrtve i tragične posledice Martovskog pogroma, Srpska koordinacija poziva odgovorne činioce da preduzmu sve, kako bi se odgovorni priveli pravdi i kako bi se na Кosovu i Metohiji uspostavila vladavina prava i zaštitila elementarna prava pripadnika srpskog naroda.

U saopštenju se podseća da je pre 19 godina, za vreme punog izvršnog mandata međunarodne vojne i civilne misije Ujedinjenih nacija na Кosovu i Metohiji, u tri dana masovnog i organizovanog nasilja nad Srbima, u kome je širom Кosova i Metohije, učestvovalo više desetina hiljada Albanaca, ubijeni su: Borivoje Spasojević, Jana Tučev, Nenad Vesić, Dobrivoje i Borko Stolić, Slobodan Perić, Zlatibor Trajković i Dragan Nedeljković. Više od 900 Srba pretučeno je i povređeno. Srušeno je i zapaljeno 35 crkava i manastira i preko 900 kuća i stanova a proterano više od 4.000 Srba iz šest gradova i devet naselja.

Rakić: Srpski narod i dalje doživljava pogrom

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je danas da srpski narod na Kosovu i Metohiji i nakon 19 godina, od 17. marta 2004. godine, kada je gorelo sve što se srpskim imenom zvalo, i dalje proživljava pogrom.

"Pogrom na način da se i dalje puca na našu decu, na naše sunarodnike, vrši se pritisak na Srbe, povratnička mesta su i dalje zabranjena za povratnike, zastrašuje se i maltretira svako ko imalo misli srpski, a sve to bez adekvatnih ili nikakvih kazni za učinjena nedela", rekao je Rakić.

On je istakao da Srbi na Kosovu i Metohiji i danas žive život pun nesigurnosti.

"Svaki novi dan je nova zebnja i strah da li će još nešto loše da se desi. Nikada nismo i nećemo zaboraviti spaljene srpske svetinje, ubijanja, povređene i prognane, spaljivanja naših vekovnih ognjišta. I pored svega, zarad budućnosti novih generacija pružili smo ruku pomirenja, ali ta ruka i dalje stoji u vazduhu", kazao je Rakić.

profimedia

 

Rakić je nakon služenja parastosa stradalima i polaganja cveća kod spomenika "Istina" u severnom delu Kosovske Mitrovice kazao da će srpski narod spaljeno, oskrnavljeno i porušeno obnoviti i da nikada neće odustati od namere da na ovim prostorima ostane i opstane, jer ga na to obavezuju svi izgubljeni životi na Kosovu i Metohiji od 1999. godine pa do danas.

"Iako je prošlo 19 godina, pamtimo kao da se juče dogodilo. U samo dva dana spaljeno je 35 crkava i manastira, proterano 4.000 Srba, stradalo 19 i povređeno više od hiljadu ljudi, spaljeno više od 950 kuća, etnički očišćeno šest gradova i devet sela. Zbog toga ponavljam da samo istinom, pravdom i vođeni činjenicom da se pogrom Srba više nikada ne sme dogoditi, možemo doći do međusobnog pomirenja i suživota", naglasio je predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Ministarstvo kulture: Branćemo srpsko nasleđe na KiM od svakog nasrtaja

Ministarstvo kulture, povodom sećanja na 17. mart 2004. godine i pogrom nad Srbima na Kosovu i Metohiji, ukazuje da je i danas nakon 19 godina, kulturna baština na teritoriji Kosova i Metohije svakodnevno ugrožena skrnavljenjem, uništavanjem i falsifikovanjem, kao i da je na delu kontinuirana zloupotreba srpskog kulturnog i crkvenog nasleđa.

Ministarstvo kulture napominje da domaća i svetska javnost ne smeju da zaborave da su pre 19 godina, ugrožavanjem ljudskih prava srpskog i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, paljene crkve i manastiri, skrnavljena groblja i kulturna baština, koji su simbol postojanja i trajanja srpskog naroda na teritoriji koju naseljava vekovima.

profimedia

 

Osim toga što je proterano više od 4.000 Srba, potpuno uništeno ili oštećeno 35 srpskih crkava i manastira, nestalo je ili uništeno više od deset hiljada fresaka, ikona, putira, odeždi, kao i crkvenih knjiga venčanih i krštenih. U Crkvi Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, zapaljenoj iznutra, oskrnavljen je oltarski prostor, Časna trpeza razbijena, a njen živopis od neprocenjive vrednosti, među kojima su freske iz 13. veka, oštećen.

"Podsećamo da su 2006. godine, zbog nestabilne bezbednosne situacije i stalnog ugrožavanja manastiri Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija i crkva Bogorodice Ljeviške upisani na Listu svetske baštine u opasnosti, na kojoj se nalaze do današnjih dana. Takođe, međunarodna organizacija Evropa Nostra svrstala je manastir Visoki Dečani na prvo mesto na listi od sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi za 2021. godinu", navodi se u saopštenju i dodaje:

"Istovremeno, izgradnja puta, od strane vlasti u Prištini neposredno uz manastir Visoki Dečani, direktno ugrožava ovu zadužbinu kralja Stefana Dečanskog iz 14. veka koja uživa status svetske kulturne baštine. Ideja da neposredno pored pravoslavnog hrama prolazi saobraćajna magistrala suprotno je svim standardima zaštite spomenika pod okriljem Uneska. Paralelno sa izgradnjom puta predstavnici lokalne samouprave odbijaju da implementiraju čak i odluku privremenih institucija u Prištini da se manastiru Visoki Dečani vrati 24 hektara zemlje"

E-Stock

 

Ovi primeri, kao i skoro svakodnevno ugrožavanje, nasilni, vandalski i anticivilizacijski odnos prema srpskom kulturnom i crkvenom nasleđu, koje je deo baštine čovečanstva, i njegova uporna zloupotreba u dnevno-političke svrhe od strane Prištine, pokazuje da već decenijama na Kosovu i Metohiji postoji namera da se srpsko kulturno nasleđe izbriše ili utopi u takozvano kulturno nasleđa Kosova falsifikovanjem prošlosti i zanemarivanjem istorijskih činjenica, apeluju iz Ministarstva.

Minsitarstvo ukazuje i na decenijske pokušaje falsifikovanja istorije od strane kosovskih vlasti, što potvrđuju zahtevi koji dolaze iz Prištine za tzv. "vraćanje artefakata".

"To je samo jedna u nizu zloupotreba kulturne baštine i pokušaj obmanjivanja javnosti sa isključivim ciljem promocije jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i fabrikovanja lažnog legitimiteta navodnih institucija", ističu.

profimedia

 

Republika Srbija i Ministarstvo kulture ne odustaju od borbe za istinu i u skladu sa istorijskim činjenicama, pravnim normama i dobrim običajima civilizovanog sveta, svim raspoloživim sredstvima i dalje ćemo odgovarati i braniti kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji od svih nasrtaja, dodaje se.

"Istovremeno apelujemo na sve međunarodne organizacije koje se zalažu za zaštitu kulturnog nasleđa da sa velikom pažnjom i u skladu sa istorijskim činjenicama, međunarodnim pravom i stručnim kriterijumima doprinesu očuvanju kulturne baštine na Kosovu i Metohiji"

Hil: Nasilje uništava mir i stabilnost

Na godišnjicu pogroma oglasio se i američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil koji je u izjavi za Kurir rekao da je ono što se dogodilo 2004. godine "bilo užasno".

"Nasilje uništava mir i stabilnost, ne doprinosi nečemu boljem", izjavio je Hil i nastavio:

"Slažem se sa izjavom uvaženog kolege Miroslava Lajčaka, kao diplomata nisam tu da menjam istoriju, tu sam da menjam budućnost. Ti strašni događaji mogu poslužiti kao podsetnik na rizike sa kojima se suočavamo, baveći se istim problemima danas. Zato je veoma važno da iskoristimo mogućnosti koje nam pruža dijalog pod pokroviteljstvom EU, da se svima u ovom regionu pruži mirna i prosperitetna budućnost, koju zaslužujete", ocenio je američki ambasador.

Obeležavanje pogroma na više lokacija

Parastos posvećen stradalima u manastiru Gračanica služio je episkop raško-prizrenski i kosovsko- metohijski Teodosije. Nakon parastosa, ispred umetničke instalacije "MISSING" u Gračanici, predstavnici Eparhije raško-prizrenske, Kancelarije za Kosovo i Metohiju i lokalnih samouprava položili su bele ruže, u znak sećanja na sve stradale.

Povodom još jedne godišnjice martovskog pogroma biće otvorena i izložba radova sa Likovne kolonije "Jesen u Prizrenu 2022", posvećena 17. i 18. martu 2004. godine, a održaće se i svečana Akademija povećena Pogromu.

I u Kosovskoj Mitrovici paljenjem sveća i polaganjem cveća obeležava se godišnjica Martovskog pogroma. U ovom gradu je 2004. godine stradalo dvoje ljudi.

I predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predvodiće večeras državnu ceremoniju obeležavanja Dana sećanja na pogrom na Kosovu i Metohiji. Obeležavanju pogroma u Narodnom pozorištu prisustvovaće i ministri, narodni poslanici, predstavnici grada Beograda, Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve i verskih zajednica, boračkih udruženja, diplomatskog kora.

Komentari (0)

Srbija