Politika

Banjaluka: Policija zabranila okupljanje koje je organizovala "BH parada ponosa"

Komentari

Autor: Tanjug

18/03/2023

-

14:59

Banjaluka: Policija zabranila okupljanje koje je organizovala "BH parada ponosa"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Policijska uprava u Banjaluci zabranila je danas javno okupljanje, koje su organizovale grupa nezavisnih stvaralaca i aktivista "Geto" iz Banjaluke i "BH parada ponosa" iz Sarajeva, a koje je trebalo da se održi večeras u Banjaluci od 17.30 sati do 1:00 sat posle ponoći.

Policijska uprava je saopštila da je rešenje donela posle analize svih bezbednosnih aspekata i okolnosti najavljenog javnog okupljanja, kao i da je procenjeno da postoji realna mogućnost da na skupu može doći do većeg ugrožavanja ljudi i imovine, preneo je n1info.ba.

Policija je apelovala na građane da poštuju zakonske propise i da svojim ponašanjem ne dovedu do ugrožavanja drugih, imajući u vidu da je proteklih dana u vezi sa tim javnim okupljanjem bilo negativnih reakcija i da je upućen niz pretnji organizatoru i učesnicima okupljanja.

Okupljanje, koje je "Parada ponosa" nameravala da organizuje, trebalo je da bude podrška aktivistima, ali i novinarima u kontekstu najava kriminalizacije klevete, ali i nedavnog oduzimanja zastave sa duginim bojama na Osmomartovskom maršu.

Na događaju je takođe trebalo da bude prikazan film “Prajd", a zatim održan okrugli sto i diskusija o slobodama, nakon čega je bila predviđena žurka za učesnike.

Na najavu tog događaja negativno je reagovalo 13 udruženja koja su od gradonačelnika Banjaluke i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika tražili zabranu okupljanja, što su političari podržali.

Dodik je rekao da je protiv održavanja tog okupljanja jer smatra, kako je naveo, da bi skup uznemirio druge građane. Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković istakao je da takav skup ne može biti održan na javnom prostoru, kao i da ne podržava njegovo održavanje.
 

Komentari (0)

Srbija