Politika

Vučić: Uspeli smo da se izborimo da ono što je postignuto u dijalogu, bude primenjeno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/03/2023

-

11:20

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti dan nakon dijaloga Beograda i Prištine u Ohridu i pročitao sadržinu Implementacionog ankesa Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, te istakao da je Srbija spremna da sarađuje do svojih crvenih linija, ali da nije ništa potpisala. Rekao je i da je tokom jučerašnjeg dana 12 puta menjan tekst.

"Juče smo imali rundu dijaloga koju su evropski i svetski moćnici napravili medijski veoma prominentnom i važnom. Razgovori, razume se, nikada nisu laki i jednostavni kada je reč o stranama koje su nažalost i dalje suprotstavljene i imaju najčešće suprotstavljane interese", rekao je predsednik.

Euronews

"Ovo je za nas u uslovima u kojima ne postoji ništa lako, ne posebno teško. Biće nam mnogo težih stvari u budućnosti. Za šest meseci, godinu dana... Ono što je bitno za nas jeste da više ne zavisimo od prištinske dobre volje i što je pozitivna promena u pregovaračkom okviru, već i od onoga koliko smo mi spremni da određene stvari uradimo, kada govorimo o evropskom putu", rekao je Vučić i dodao zašto nije potpisao Aneks plana:

"Zbog nekoliko stvari. Zato što je Republika Srbija međunarodno pravno priznata država. Ono što oni nazivaju Republikom Kosovo nije međunarodno priznata država i ne želim da pravim međunarodno-pravne sporazume sa takozvanom Republikom Kosovom. Teško ćete dokazati da bez potpisa postoji sporazum, ali ja nedvosmisleno govorim o crvenim linijama Republike Srbije koje se pre svega tiču suprotstavljanju priznanja Kosova i prijemu Kosova u UN. Da niko nikada ne pomisli da može nametne pravnu obavezu Republici Srbiji koju ona nije prihvatila. Upravo zbog toga nismo potpisali ni ono što je EU nazvala sporazumom, kao ni Aneks. Ali, Republika Srbija je spremna da radi na implementaciji do svojih crvenih linija iz mnogo razloga", podvukao je predsednik Srbije.

Povećanje socijalne pomoći za građane KiM

"Važna vest za 5.607 Srba i Roma na KiM koji primaju državnu socijalnu pomoć, njima povećavamo pomoć sa 11.000 na 20.000 dinara jer želimo da im pomognemo da prežive. Uvećanje kreće već od sledećeg meseca", najavio je Vučić.

Govoreći o pregovorima oko formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), Vučić kaže da je za srpsku stranu bilo najvažnije da se spominju samo i isključivo dogovori koji su postignuti u procesu dijaloga.

"Gospodin Kurti se pojavio sa Ahtisarijevim planom - nas to ne zanima, RS ga nije usvojila i nije deo procesa dijaloga", rekao je predsednik i nastavio:

"Priština to želi da formira na tri stuba, prvi je Ustav Kosova, drugi izjava Mogerini da ZSO bude bez izvršnih ovlašćenja i treći, pismo uredništvu novina koje su potpisali Derek Šole i Gabrijel Eskobar.... Veoma poštujem Šolea, Eskobara takođe, ali da li je moguće da vi meni govorite da materijalni i formalni izvor prava treba da bude tekst u novinama? Uspeli smo da se izborimo da ono što je dostignuto u dijalogu bude primenjeno. Oni na ZSO nisu suštinski spremni, nadam se da je moguće da postignemo dogovor, a plašim se da će biti mnogo teže nego što danas mislim"

Euronews

Predsednik kaže i da će na osnovu onoga što budemo radili dalje, zavisiti naš evropski put.

"Ko god hoće sutra može da kaže da nije zainteresovan za evropski put - ja jesam jer sam predsednik koji mora da vodi računa o državi i njenim interesima, razumem šta je to što treba da uradimo čuvajući naše nacionalne interese, mislim da je dobro da budemo na evropskom putu", istakao je.

Narednih dana predsednik će pozvati na konsultacije predstavnike poslaničkih grupa jer, kako kaže, ima onih koji žele o pitanju Kosova i Metohije konstruktivno da razgovaraju.

"Mi imamo sada dosta vremena da razmislimo šta želimo sa sobom, šta želimo u regionu i da ubrzano radimo na napretku naše ekonomije, što je strašno važno"

Najavio je i razgovor sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, ali i posetu KiM do juna.

"Da sa narodom vidim šta je to što još možemo da im pomognemo. Zato nam je važna ZSO, jer onda možeo da gradimo najvažnije puteve za naš narod... Vreme u odnosu na region i Evropu sada radi za nas", rekao je i nastavio:

"Izborio sam se juče za mnogo bolji papir nego što smo mogli da očekujemo, a stručnjaci što ništa ne znaju, koji nemaju nijednu brigu, nemaju ni znanja ni energije i koji rade za nekog drugog.... Ja radim za narod"

"Nismo mogli da prihvatimo termin prištinske strane 'prisilni nestanak'"

Euronews

Govoreći o članu Aneksa koji se tiče nestalih osoba na KiM, predsednik kaže da je Priština ovo pitanje do sada koristila kao instrument za pokušaj pritiska na Republiku Srbiju da se izvedu materijalne i formalno-pravne posledice za ratnu odštetu koju bi Srbija trebalo da plati Kosovu. Potom je prikazao i deklaraciju o nestalim licima. 

"Sve ovo crveno su naknadni zahtevi prištinske strane i sve smo ih sem jednog prihvatili - bukvalno su se iživljavali sa zahtevima. Prihvatili smo sve jer nemamo nikakav problem sa tim. Problem je uvek nastajao što nismo mogli da prihvatimo termin 'prisilni nestanak', jer je to deo posebne međunarodne konvencije o zaštiti svih lica. Onda bi od tada posebno za nas proizilazile obaveze o plaćanju ratne odštete i svođenju Srbije za direktnu odgovornost", kaže Vučić.

Predsednik ističe da čak i u naizgled jednostavnim i rešivim pitanjima između Beograda i Prištine, uvek postoji neki trik.

"Da, Srbija želi normalizaciju odnosa, želimo da živimo normalno, putujemo i jedni i drugi, pravimo posao, zato smo napravili ideju Otvorenog Balkana - ne možete živeti sa zidovima od 100 metara, te glupe ideje su davno prošlo vreme. Treba da razvijamo poverenje, ali je pred nama ogroman posao. Do sada je utvrđeno kroz mešovitu radnu grupu, 3.292 nestala lica. Verujem da ćemo moći da pronađemo rešenje i za to. Tek sada suštinski dolaze razgovori na ovo pitanje"

"Posledice neprihvatanja plana bile bi strašne"

Predsednik se u razgovoru s novinarima takođe osvrnuo na posledice neprihvatanja evropskog plana rekavši da su one jasno naznačene i da su mu rečene još kada mu je prvi put pomenuto postojanje tzv. francusko-nemačkog predloga.

"Posledice precizno citiram "...može imati direktne negativne posledice po njihove procese pristupanje EU i finansijsku pomoć koju primaju EU". Prvi put kad su došli kod mene to su mi odmah rekli, još su bili fini, nisu mi ubacili tačku 2. koja je mnogo gora, a to je direktno po9vlačenje stranih investicija", rekao je Vučić.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

On je još jednom ponovio da je spreman da radi na implementaciji svih tačaka sporazuma, osim onih koje se tiču članstva Kosova u Un i bilo kakvog de fakto ili de jure priznanja Kosova.

"Srbija ide punim jedrima napred. Pokušaćemo tj. ispunićemo da imamo tri puta veću prosečnu platu nego pre 10 godina, tačnije do 2025. Što se tiče KiM, čuvaćemo državno-pravni sastav Republike Srbije, njenu celovitost i njen Ustav", zaključio je predsednik Srbije.

 

Komentari (0)

Srbija