Politika

Objavljen tekst Aneksa sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/03/2023

-

00:50

Objavljen tekst Aneksa sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine
Objavljen tekst Aneksa sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine - Copyright Tanjug/video

veličina teksta

Aa Aa

Evropska služba za spoljne poslove objavila sadržinu Implementacionog aneksa Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, o kom je u subotu bilo reči u Ohridu i oko kog su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti postigli dogovor.

Kako se navodi, ovaj Aneks čini sastavni deo sporazuma, a sadrži ukupno 12 tačaka.

Tekst prenosimo u celosti:

- Kosovo i Srbija u potpunosti se obavezuju da će poštovati sve članove Sporazuma i ovog Aneksa, i sprovesti sve svoje obaveze koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa ekspeditivno i u dobroj veri.

- Strane primaju k znanju da će Sporazum i Aneks za implementaciju postati sastavni delovi odgovarajućih procesa pridruživanja Kosova i Srbije EU. Strane napominju da će EU posrednik odmah nakon usvajanja Sporazuma i ovog Aneksa započeti proces izmena merila za Poglavlje 35 za Srbiju zbog obaveza koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa. Agenda kosovske Specijalne grupe za normalizaciju će podjednako odražavati nove obaveze koje ima Kosovo, a koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa.

- Strane su saglasne da hitno prihvate Deklaraciju o nestalim licima, kako je dogovoreno u okviru Dijaloga uz posredovanje EU.

- Da bi se primenio član 7, Kosovo odmah pokreće pregovore u okviru Dijaloga uz posredovanje EU o uspostavljanju specifičnih aranžmana i garancija za obezbeđivanje odgovarajućeg nivoa samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu, u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima iz dijaloga koje je utvrdio EU posrednik.

- Strane su saglasne da u roku od 30 dana uspostave Zajednički odbor za monitoring, kojim predsedava EU. Sprovođenje svih odredbi će biti obezbeđeno i nadgledano od strane Zajedničkog odbora za praćenje.

- Da bi se primenio član 9, EU će organizovati donatorsku konferenciju u roku od 150 dana kako bi se uspostavio investicioni i finansijski paket pomoći za Kosovo i Srbiju. Pomoć neće biti dodeljena pre nego što EU utvrdi da su sve odredbe Sporazuma u ​​potpunosti sprovedene.

- Kosovo i Srbija se slažu da će sve tačke sprovoditi nezavisno jedan od drugog.

- Redosled stavova ovog Aneksa ne dovodi u pitanje redosled njihovog sprovođenja.

- Kosovo i Srbija se slažu da neće blokirati primenu nijednog člana.

- Sve diskusije u vezi sa implementacijom Sporazuma odvijaće se u okviru Dijaloga koji vodi EU.

- Kosovo i Srbija su primili k znanju da svako nepoštovanje svojih obaveza iz Sporazuma, ovog Aneksa ili prethodnih sporazuma o dijalogu može imati direktne negativne posledice po njihove procese pristupanja EU i po pitanju finansijske pomoći koju dobijaju od EU.

Podsetimo, Vučić i Kurti sastali su se u subotu u Ohridu, a sastanci su trajali ukupno oko 12 sati. Predsednik Srbije rekao je postignut dogovor u vezi implemetacije evropskog sporazuma za Kosovo i to o nekoliko tačaka i poručio da je zadovoljan zbog toga, a pre svega zato što je u implemetacioni plan Zajednica srpskih opština stavljena kao prioritetna obaveza. On je rekao da ni danas nije ništa potpisao, kao i da očekuje da Priština odmah krene u formiranje ZSO.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj rekao je večeras da su se kosovski i srpski predstavnici, posle 12 sati sastanka u Ohridu, dogovorili o implementacionom aneksu sporazuma za normalizaciju odnosa.

Kosovska strana, rekao je Borelj, prihvatila je da odmah krene u proces uspostavljanja garancija i odgovarajućeg nivoa samouprave za Srbe na Kosovu, odnosno da odmah krene u proces formiranja ZSO. Visoki predstavnik EU rekao je da su se dve strane danas usaglasile kako da primene sporazum prihvaćen na sastanku 27. februara u Briselu. To znači, rekao je, praktične korake, šta treba da se uradi, do kada, ko treba i kako.

"Konačno, nakon 12 sati razgovora, imamo dogovor kako da to uradimo. Kosovo i Srbija su se dogovorili o implemntacionom aneksu sporazuma za normalizaciju odnosa", rekao je Borelj.

Šta tačno piše u tekstu evropskog plana za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine pročitajte u posebnom tekstu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija