Politika

Borelj: Kosovo odmah da krene u pregovore o obezbeđivanju samoupravljanja za srpsku zajednicu, sporazum deo puta u EU

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/03/2023

-

08:49

Borelj: Kosovo odmah da krene u pregovore o obezbeđivanju samoupravljanja za srpsku zajednicu, sporazum deo puta u EU
Borelj: Kosovo odmah da krene u pregovore o obezbeđivanju samoupravljanja za srpsku zajednicu, sporazum deo puta u EU - Copyright Tanjug/video

veličina teksta

Aa Aa

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine, u čijem je fokusu evropski sporazum za Kosovo, kao i plan njegove implementacije, završena je danas u Ohridu nakon 12 sati razgovora. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti isprva su, kako je i do sada bila praksa, odvojeno razgovarala sa evropskim posrednicima koje predvodi šef evropske diplomatije Žozep Borelj, a potom su kasnije popodne započeli trilatelarni sastanak, koji je trajao do nakon 22 časa. Ovaj sastanak došao je posle susreta u Briselu održanog 27. februara, kada je Borelj saopštio da su se dve strane saglasile da nisu potrebni dalji razgovori o evropskom predlogu i da je to okvir za normalizaciju odnosa. Istog dana, objavljen je i tekst sporazuma.  

Najvažniji događaji

  • Nova runda dijaloga, koja je održana u Ohridu, završena je nakon 12 sati razgovora  
  • U fokusu je bio evropski sporzum za Kosovo, koji je usaglašen kao okvir normalizacije, ali koji nije potpisan i, konkretno, njegova implementacija  
  • Tekst evropskog sporazuma, koji sadrži 11 članova objavljen je nakon poslednje runde dijaloga u Briselu 
  • Eskobar je uoči sastanka u Ohridu rekao da ne očekuje potpisivanje sporazuma danas, ali da misli da je moguće da se do kraja ove godine postigne dogovor o normalizaciji 
  • Uoči sastanka Borelj je rekao da će susret u Ohridu biti drugačiji i da je vreme da se "fokusiramo na širu sliku" 
  • Lajčak je, uoči sastanka u Ohridu, rekao da ZSO mora biti izrađena po modelu koji je dogovoren 2013. i 2015. godine    

Događaje u Ohridu pratite UŽIVO u blogu Euronews Srbija. 

00.50 Objavljen tekst Aneksa

Evropska služba za spoljne poslove objavila sadržinu Implementacionog aneksa Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, o kom je u subotu bilo reči u Ohridu i oko kog su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti postigli dogovor. Opširnije u posebnom tekstu.

00.20 Eskobar tvrdi: Postignut je težak, ali neophodan dogovor

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar kaže da je u Ohridu postignut težak, ali neophodan dogovor Beograda i Prištine. On je nakon razgovora u Ohridu, koji su trajali od 10.30 sati rekao da to sada otvara vrata boljim i većim evrointegracijama.

"Cenim veliki trud i posao koji su uradile naše evropske kolege. SAD obećavaju da će pomoći u implementaciji sporazuma. Čestitam obema stranama što su postigle težak, ali neophodan dogovor, da bi se ostvario miran odnos", rekao je Eskobar.

00.06 Kurti nakon sastanka

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je nakon trilateralnih razgovora u Ohridu da Srbija "beži od potpisivanja sporazuma", prenosi Koha. Kurti je rekao da postoji javni dogovor između strana.

"Došli smo u Ohrid da potpišemo osnovni sporazum sa aneksom implementacije. Postigli smo javnu saglasnost o aneksu koji će voditi implementaciju osnovnog sporazuma", rekao je Kurti tvrdeći da druga strana, "kao i na poslednjem sastanku u Briselu 27. februara, beži od potpisivanja, sada sa aneksom".

On je rekao da je na EU da pronađe mehanizam da status ovog sporazuma bude pravno obavezujući.

23.24 Borelj: Postignut dogovor o primeni, sporazum će biti deo evropskog puta obe strane

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj rekao je da je danas bio za Kosovo i Srbiju da se usaglase kako da primene sporazum prihvaćen na poslednjem sastanku u Briselu. Sporazum je postignut krajem februara, ali danas je pitanje bilo da se usaglase kako da se primeni. To znači praktične korake, šta treba da se uradi, do kada, ko treba i kako, rekao je on.

"Konačno nakon 12 sati imamo dogovor kako da to uradimo. Kosovo i Srbija su se dogovorili o implemetacionom aneksu sporazuma za normalizaciju odnosa", rekao je.

Borelj je rekao je da se Priština složila da odmah sa evropskim partnerima sprovede aranžmane koji bi doveli do neke samouprave za srpsku zajednicu. 

"Da bi se primenio član 7 sporazuma, Kosovo se obavezalo da momentalno pokrene pregovore u okviru EU dijaloga na uspostavljanju specifičnih aražmana i garancija da se obezbedi odgovarajući nivo samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu", rekao je Borelj.

Strane su se takođe dogovorile da potvrde deklaraciju o nestalim osoba, onako kako je dogovorena u okviru dijaloga, kao pitanje koje je urgentno. "Mi smo originalno predložili mnogo detaljniji aneks, ali nažalost strane nisu mogle da postignu dogoovr o tom detaljnom predlogu", rekao je Borelj.

Uprkos tome, kako je dodao, što je ambiciozniji tekst predložen na početku, ono što su strane prihvatile, postaće integralni deo njihovog puta u EU. 

"U cilju da budemo konkretni, odmah ću prekenuti posao da odmah uključimo relevatne amandamne u Poglavlje 35 u pregovorima Srbije i u agendu Kosova. Ovako će obe strane biti obavezane sporazumom, koji će biti deo njihovog puta u EU, a mi kao EU ćemo odlučno zahtevati od strana da sprovedu svoje obaveze jer sada će biti deo puta u EU", rekao je Borelj.

"Jasno je da obe strane imaju značajne benefite iz ovog sporuzuma, jer dijalog nije samo o Kosovu i Srbiji i pažnja od toliko medija u regionu i dalje to dokazuje. Ovo nije samo oko Kosova i Srbije, već stabilnosti, bezbednosti i prosperiteta celog regiona", rekao je Borelj. 

Kako je istakao, u ponedeljak će se minisatri spoljnih poslova sresti u Briselu, a lideri EU u četvrtak i petak na Evropskom savetu.

"Brifovaću ih o ovim razgovorima i posvećenosti obe strane da potpuno primene svoje obaveze", naveo je Borelj.

23.15 Vučić: Mogu da kažem da imam zrno zadovoljstva

Vučić je rekao da je u mesecima pred nama ozbiljan i ne lak posao.

"Ako mi budemo želeli da istrajamo na evropskom putu naš napredak biće cenjen koliko i šta ćemo da uradimo po pitanju implementacije", rekao je on i dodao:

"Ja mogu da kažem da imam zrno zadovoljstva, imali smo pristojan razgovor. Uprkos brojnim neslaganjima, pristojan razgovor". 

Kada se budemo neki sledeći put sastajali, za mesec, dva, tri, rekao je on, onda ćemo razgovarati i o našim obavezama.

"Ovo je papir, da li će biti ZSO ili neće ko zna. Ja sam mislio da će to biti 2013. i 2014", rekao je Vučić.

Printscreen/RTS

 

23.09 Vučić: Nisam ni danas ništa potpisao

Vučić je rekao da je u implementacionom planu za nas je od velikog značajaja to što je kao priortetna obaveza stavljeno formiranje ZSO i to u skladu sa prethodnim sporazumima i moram da kažem da sam zbog toga zaista zadovoljan.

"Ja znam da će i večeras albanska strana da institura da nisam potpisao ništa i nisam ni danas potpisao. Obojica smo stavili do znanja šta su naše šta njihove crvene linije. Ovo je ako ništa dobar pomak u konstruktivnoj atmosferi, naravno da nije bio nikakav Dan D, ali je bio ok dan", rekao je Vučić.

On je rekao da će sutra predstaviti građanima Srbije svaku tačku i objasniti sve što se zbivalo, a da će od ponedeljka ili utorka biti spreman da prima predstavnike svih poslaničkih grupa, "pa da se dogovorimo da li da idamo i sa nekim opštim aktom u parlament".

22.58 Vučić: Postigli smo dogovor o nekoliko tačaka, zadovoljan sam zbog toga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da su postigli u vezi implementacije i da je  zadovoljan zbog toga. 

"Svakako ove neće biti sve, ali ovih nekoliko tačaka koje smo dogovorili postaće deo pregovaračkog okvira za obe strane, i za Beograd i Prištinu", rekao je on.

Vučić je rekao da je ZSO stavljena kao prioritetna obaveza. On je dodao da očekuje da Priština odmah krene sa formiranjem ZSO.

"Danas je bio dan u kojem je trebalo da dogovorimo implementacioni plan, dogovor smo postigli i ja sam zadovoljan zbog toga. Ovih nekoliko tačaka koje smo dogovorii, one će postati deo pregovračakog okvira za obe strane i za Beograd i za Prištinu. Jedna od ključnih tačaka je da će Evropski savet u procesu koji je dugačak, EU procenjivaće koliko je ko uradio iz impelemntacionog plana koji će svakako morati da bude proširen", rekao je Vučić. 

21.55 Završen trilateralni sastanak

Portparol EU Peter Stano objavio je na Tviteru da je trilateralni sastanak završen i da se očekuje obraćanje Borelja.

21.48 Počeo dvanaesti sat razgovora

Razgovori u Ohridu ušli su u dvanaesti sat. Zasad nema informacija kada bi učesnici mogli da se obrate novinarima.

Tanjug/video

 

20.56 Bujar Osmani sa Eskobarom i Lajčakom o dijalogu Beograda i Prištine

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani razgovaro je u Ohridu sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom o dijalogu Beograda i Prištine. Osmani je u objavi na Tviteru naveo da su razgovarali o važnosti postizanja sporazuma Beograda i Prištine i pomoći EU i SAD u dijalogu dve strane.

"Razgovarali smo o važnosti postizanja sporazuma Kosova i Srbije i dragocenoj pomoći Evropske unije i SAD. Ohridski sporazum, Sporazum o prijateljstvu i Prespanski sporazum su primer da je rešenje kroz dijalog moguće", napisao je Osmani na Tviteru.

20.44 Sastanak i dalje traje

Ni posle deset sati od početka sastanaka u Ohridu, ne nazire se kraj pregovora. Trilateralni sastanak sprskog predsednika, kosovskog premijera i evropskih diplomata počeo je oko 15.30.

20.17 Andrić Rakić: Plašim se da posrednici pokušavaju da izdejstvuju nešto minimalno

Komentarišući za Euronews Srbija to što sastanci traju ovoliko dugo, Milica Andrić Rakić iz Nove društevene inicijative iz Kosovske Mitrovice kaže da da su strane otišle na pregovre sa pozitivnijim porukama, ovu činjenicu da sve dugo traje videla bi kao pozitivnu stvar.

"Međutim, izjave nisu bile baš konstrktivne, pa se plašem da posrednici pokušavaju da izdvejstvuju nešto minimalno da predstave medijima bar neki uspeh, ma koliko minimalan. U danima pre sastanka moglo se čuti od američkog ambasadora u Prištini, a danas i od Eskobara da bi moglo da se dogovori učeše Srpske liste na izborima i plašim se da bi to moglo da bude ta minimalna stvar.  Ako se ovo opet svelo samo na sitnija tehnička pitanja, mislimda će to biti jako loš signal za ovaj proces. Zbog poruka koje smo mogli da čujemo pre sastanka ja zaista nisam optimista", rekla je ona.

Kako je navela, na terenu se zasad ništa nije promenilo, a dodaje i da ljudi na Kosovu imaju ograničenja očekivanja od sastanka.

Euronews

18.57 Eskobar: Očekujem finalizaciju aneksa za sprovođenje Sporazuma o normalizaciji

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, izjavio je u Ohridu da očekuje finalizaciju aneksa za sprovođenje Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Nismo fokusirani na potpisivanje, već na finalizaciju sporazuma", rekao je Eskobar u intervjuu za Radio Slobodna Evropa. On je istakao da dve strane ne mogu da biraju šta će da sprovedu, a šta ne iz ovog sporazuma.

U slučaju da se Beograd i Priština ne dogovore, to ne bi bio korak dalje ka evroatlantskim integracijama, rekao je Eskobar. Istakao je da je sastanak u Ohridu istorijska prilika, ne samo za Beograd i Prištinu, već i za ceo region.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je istinski nacionalni razgovor o tome kako će izgledati budući odnos Beograda i Prištine, naglasio je Eskobar. Povodom formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji, Eskobar je rekao da je mala verovatnoća da će ona ikada biti transformisana u Republiku Srpsku, srpski entitet u Bosni i Hercegovini.

Eskobar je podsetio da je specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak dao modele sličnih aranžmana unutar EU koji nisu uticali na funkcionalnost ili ustavnost tih zemalja. ZSO će biti definisana svojim ovlašćenjima, biće definisana statutom, a funkcionisaće u skladu sa kosovskim ustavom, rekao je Eskobar.

Prema njegovim rečima, jedna od najvažnijih stvari do kojih bi Zajednica dovela jeste da stvori veze između srpskog stanovništva koje se povremeno oseća izolovano, marginalizovano, i vlade u Prištini.

"I, zapravo govorimo o komunalnim uslugama, a ne o izvršnim funkcijama, govorimo o pružanju usluga ljudima na njihovom jeziku, dakle, Zajednica bi preuzela usluge koje im trenutno obezbeđuje Beograd", naveo je Eskobar.

18.35 Sastanak i dalje traje

Tri sata otkako je počeo trilateralni sastanak, srpski predsednik i kosovski premijer i dalje razgovaraju sa evropskim zvaničnicima. 

17.10 Novinarima će se obratiti i Eskobar

Kako javlja reporterka Euronews Srbija iz Ohrida, očekuje se da će se medijima obratiti i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Podsetimo, Eskobar je izjavio u četvrtak u Beogradu da misli da je potpuno moguće da se ove godine dođe do dogovora o normalizaciji.   

Odgovarajući na pitanje novinara Euronews Srbija da li bi se usudio da proceni kada se može očekivati konačan dogovor o normalizaciji, rekao da bi želeo da se to ostvari ove godine i precizirao: "Ove kalendarske godine. I mislim da je to potpuno moguće".    

On je istakao i da "ovaj sporazum nije nešto čega se treba bojati" i da će "on omogućiti određeni nivo stabilnosti i mira za ljude u regionu". Opširnije u posebnom tekstu.

Euronews

17.06 Borelj će se posle sastanka obratiti medijima

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj obratiće se medijima posle današnje runde dijaloga Beograda i Prištine u Ohridu i obavestiti ih o rezultatu razgovora, ali neće odgovarati na pitanja, izjavio je portparol EU Peter Stano.

On je rekao da se radi o "uobičajenoj praksi", kakva se sprovodila posle svake runde dijaloga u Briselu. Stano je izjavio da ne zna kada će današnji sastanci biti završeni.

16.21 I dalje traje trilateralni sastanak

Trilateralni sastanak između Vučića, Kurtija i evropskih zvaničnika traje skoro sat vremena. Prvi seo sastanka je završen, a razgovori su nastavljeni nakon kraće pauze. Na sajtu Evropske komisije objavljen je kratak snimak susreta. 

European Commision

15.28 Počela trilaterala

U Ohridu je počeo zajednički sastanak Vučića i Kurtija sa evropskim posrednicima. 

15.12 Pogledajte uključenje reporterke Euronews Srbija iz Ohrida

Euronews

14.56 Još bez informacija o trilateralnom sastanku

Nema mnogo informacija u vezi sa dešavanjima u Ohridu nakon što su održani bilaterlani sastanci na kojima su Vučić i Kurti odvojeno razgovarali sa evropskim posrednicima. Za sa nema informacija ni kada će početi trilateralni sastanak. 

14.25 Mere bezbednosti u Ohridu na najvišem nivou

Oko Vile Biljane u Ohridu, gde su danas u toku sastanci u okviru dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, formiran je veliki bezbednosni prsten. Veliki broj policajaca raspoređeno je u ovom delu Ohrida oko vile i hotela Ineks Olgica, gde se nalazi pres centar, prenela je Telma.

U okviru bezbednosnih mera, za sastanke kojem prisustvuju visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, patrolira i policijski čamac na jezeru.

14.10 Telma: Ahmeti rekao Kurtiju da ima "istorijsku šansu" u Ohridu

Lider albanske partije Demokratska unija za integraciju (DUI) Ali Ahmeti rekao je premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju da "ima istorijsku šansu koja mu je data i da ne sme da je propusti", rekli su izvori upoznati sa sadržajem sastanka između njih dvojica.

Kako navodi makedonska "Telma", Ahmeti je Kurtiju rekao da niko u regionu nije dobio takvu šansu u prošlosti, a tiče se sastanka koji se danas održava u Ohridu i na kojem učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Kurti i predstavnici EU.

13.47 Da li je ZSO sada bliža nego pre mesec dana? 

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je, odgovarajući na pitanje može li da se kaže da smo nakon njegove i posete Lajčaka bliži ZSO nego pre mesec dana, da može to da kaže.   

"Mogu da kažem da jesmo. Mogu da kažem da naši razgovori s vladom Kosova postaju sve realističniji i produktivniji. Oni počinju da shvataju da je to pravno obavezujući deo sporazuma i da će ih približiti Evropi. Verujem da smo mnogo bliži tome nego pre nekoliko nedelja", rekao je Eskobar u četvrtak u Beogradu.  

13.20 Sastanak Kurtija sa posrednicima završen, trilaterala još nije počela

Kako javlja dopisnica Euronews Srbija, bilaterlani sastanak Kurtija sa Boreljom i Lajčakom ja završen, ali zajednički, trilaterlani sastanak još nije počeo. 

12.58 ZSO - ključno pitanje i "nulta tačka" za Beograd 

Zajednica srpskih opština, koja je dogovorena još u Briselskom sporazumu pre deset godina, dugo je kamen sporticanja i ključno pitanje za Beograd, koje Priština odbija da sprovede u delo. Međutim, stavljanjem na sto novog evropskog predloga koji je usaglašen u poslednjoj rundi dijaloga uz ogradu da se u daljem koracima treba pristupiti implementaciji, ZSO je još više postala nulta tačka za Beograd. Preciznije rečeno, ZSO je, barem za Beograd, startna tačka bez koje se ne može ići dalje u implemetaciji evropskog okvira za Kosovo.  Za sada i dalje nije izvesno kada će se pristupiti formiranju ZSO, ali ključne su dve poruke - Lajčakova da bez ZSO, nema ni dogovora, i Eskobarova da će se ZSO ostvariti, a da je pitanje samo koliko brzo, dok je drugi deo po kom modelu će biti primenjena.   

12.26 Pogledajte uključenje reporterke Euronews Srbija iz Ohrida

Euronews

12.07 Kovačevski: Severna Makedonija je primer

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski rekao da je njegova zemlja primer da je dijalog i dogovor neophodan zbog evroatlatnskih integracija zemalja zapadnog Balkana.

"Sporazum je vazan za ceo region", rekao je on i zahvalio se Evropskoj uniji na posredovanju i SAD na podršci tom dijalogu.

On je dodao da mu je veliko zadovoljstvo što je Ohrid domaćin sastanka na vrlo visokom nivou.

"Imao sam bilateralne sastanke sa predsednikom Vučićem i premijerom Kurtijem. Želim da im lično ukažem na važnost dobrih odnosa sa Srbijom i Kosovom i da im poželim uspeh u dijalogu, za koji čvrsto verujem da je neophodan i de je jedinsven put do rešenja u demokratskom svetu u 21. veku", dodao je Kovačevski. 
 

Tanjug/Miloš Milivojević

 

11.55 Počeo sastanak Borelja i Lajčaka sa Kurtijem

U Ohridu je počeo sastanak visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.
Prethodno se sa Boreljom i Lajčakom sastao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

11.29 Pogledajte poslednje fotografije iz Ohrida 

11.25 Pendarovski: Dobar rezultat dijaloga o normalizaciji - dobar za ceo region

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je danas u Ohridu da je dobar rezultat dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine dobar za ceo region.
Pendarovski je rekao novinarima da je poželeo dobrodošlicu i zaželeo uspešan rad predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, koji će u Ohridu sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom razgovarati o predlogu EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Mi smo samo domaćini i drago nam je da možemo da pružimo doprinos, izjavio je Pendarovski.

On je ocenio da razgovori u Ohridu "ne predstavljaju Dan D", jer će biti još sastanaka.

Tanjug/Miloš Milošević

 

 

11.21 Abot: Pozitivan ishod zavisi od političke volje, hrabrosti Vučića i Kurtija

Neposredno uoči današnjeg razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u Ohridu, oglasio se britanski ambasador u Prištini Nikolas Abot, koji je ocenio da pozitivan ishod zavisi od političke volje pregovarača obe strane.

"Do pozitivnog ishoda ohridskih razgovora o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova može doći uz političku volju, hrabrost i pragmatizam Aljbina Kurtija i predsednika Srbije", naveo je Abot na Tviteru.

Britanski ambasador je dodao da će dogovor imati koristi za građane i zajednice. 

"Velika Britanija podržava posrednike Evropske unije i spremna je da pomogne u implementaciji sporazuma", istakao je Abot.

11.12 Stoltenbergov apel Vučiću i Kurtiju

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je danas da su pregovori između Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije važni i apelovao na srpskog predsednika Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da budu konstruktivni u dijalogu.

"Dogovori pod okriljem EU u Ohridu su bitni i očekujem od predsednika Srbije i Aljbina Kurtija da budu konstruktivni i naprave napredak. Ovo je ključno za dugotrajnu stabilnost i budućnost regiona u Evropi i evroatlantskoj strukturi", naveo je Stoltenberg na Tviteru.
Generalni sekretar NATO je dodao da će KFOR "nastaviti da radi na tome da na Kosovu bude situacija stabilna i miroljubiva".

11.59 Razgovaraće se o planu implementacije, jer nema gotovog teksta

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas, uoči razgovora sa predstavnicima EU, da će u Ohridu biti razgovora o planu implementacije sporazuma "jer nema gotovog teksta".

"Sve dok nema gotovog teksta, ne može biti zaključenja razgovora, a dok nema zaključenja razgovora, ne može biti ni dogovora. Ovde sam za principijelan, otvoren, ozbiljan dijalog koji treba da rezultira dogovorom, a dogovor znači konačan i usaglašen tekst. Nisam došao na razgovore o razgovorima, već na razgovore o sporazumima", rekao je Kurti.

Kurti je, pre sastanka sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom i izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom, istakao da je, osim što je optimista, došao "sa dobrom namerom i voljom".

"Želim da ranije postignuti sporazum, koji nažalost nije potpisan u Briselu 27. februara, bude nastavljen kroz razgovore o planu implementacije i na ovaj način da se završi sporazum o normalizaciji", dodao je Kurti.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

10.45 Borelj na Tviteru: Oči EU i Zapadnog Balkana uprte u Ohrid

"Oči EU i Zapadnog Balkana danas su uprte u Ohrid. Posle intenzivne šatl diplomatije između Beograda i Prištine, razgovaraćemo sa Vučiće i Kurtijem o implementacionom aneksu – sastavnom delu Sporazuma o putu normalizacije odnosa", napisao je Borelj na Tviteru uoči sastnaka u Ohridu.

10.42 Vučić se sastao sa Boreljom i Lajčakom: Počela nova runda dijaloga

U Ohridu počeo sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Predviđeno je da se potom sa Boreljom i Lajčakom sastane premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, a nakon toga planiran je trilateralni sastanak.

Tanjug Video

 

10.19  Šta stoji u evropskom sporazumu za Kosovo: 11 članova i ključna pitanja 

Tokom poslednje runde dijaloga u Briselu, koja je održana krajem februrara, šef evropske dilomatije saopštio je da su se dve strane usaglasile da nisu potrebni dalji razgovori o evropskom predlogu i da je to okvir za normalizaciju odnosa. Istog dana, objavljen je i tekst sporazuma, koji sadrži 11 članova.   

U dokumentu se, između ostalog, pominje i da će "obe strane međusobno razvijati normalne i dobrosusedske odnose na osnovu jednakih prava", "da će obe strane međusobno priznati dokumenta i nacionalne simbole", ali i da se "Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji". 

Tekst sporazuma pročitajte u posebnoj vesti.

10.07 Vučić se sastao sa Kovačevskim

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Ohridu, gde će biti održan sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine, sa predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim. 

"Zahvalio sam prijatelju Dimitru Kovačevskom na tome što, kao dobar domaćin, želi da doprinese konstruktivnom nastavku dijaloga", napisao je Vučić na Instagram nalogu "budućnostsrbijeav".

09.57 Pogledajte prve fotografije iz Ohrida

09.44 U toku sastanci sa domaćinom, sledi nova runda

U Ohridu je u toku sastanak predsednika Vlade Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog  visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka. Potom se očekuje i razgovor Vučića i Kovačevskog, a nova runda dijaloga trebalo bi da počne bilaterlanim susretima strana sa posrednicima oko 10.30 sati.  

09.41 Šta je Vučić rekao uoči puta u Ohrid

"I dalje nismo dobili nacrt onoga što želi EU, radio sam tri dana sa njima po tom pitanju. Mi smo dostavili svoj predlog, Albanci svoj - ništa još nismo dobili iz Brisela. Taj papir još ne postoji. Čim bude postojao obavestiću, ukazaću na sve što je loše i na sve što bude dobro, ako bude bilo", rekao je predsednik Srbije Alekandar Vučić obraćajući se građanima uoči pregovora s Prištinom zakazanih u Ohridu.

"Kad neko bude nešto potpisivao - potpisaću ja, a o tome će odlučiti narod. Ne planiram ništa da potpišem, tek da imate u vidu", dodao je predsednik. Opštirnije pročitajte u posebnoj vesti i pogledajte u video prilogu. 

Euronews

 

09.30 Eskobar: Ne očekujem potpisivanje na Ohridu 

Odgovarajući na pitanje kakve su šanse za postizanje održivog sporazuma i  "šta bi se desilo ako se ništa ne desi u Ohridu", spacijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar je u četvrtak rekao da ne očekuje da će imati  "neko potisivanje", ali će se otovoriti put za dalje napredovanje. 

"Ne bih se zadržavao na negativnim apsektima šta bi bilo ako se to ne desi, ali želeo bih da se posvetim mogućnostima ukoliko krenemo tim putem, a te mogućnosti će biti veoma pozitivne za region", rekao je Eskobar. Opštirnije pročitajte u posebnoj vesti.

09.17 Vučić stigao u Ohrid 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Ohrid, gde će danas biti održan sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Predsednik Vučić će u Vili Ohrid  prisustvovati sastancima. Prethodno će se Vučić sastati sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim. U Ohridu je trenutno u toku sastanak Kovačevskog i predsednika privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

09.13 Pogledajte analizu Stefana Surlića na Euronews Srbija uoči razgovora u Ohridu

Euronews

09.01 Borelj: Sve oči uprte u Ohrid, napravićemo konsolidovanu verzija aneksa 

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj izrazio je nadu da će u Ohridu, na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija oni biti spremni da se saglase i o praktičnim koracima koji treba da uslede u normalizaciji odnosa obe strane.

On je u Skoplju u petak, nakon sastanka sa makedonskim predsednikom Stevom Pendarovskim, ukazao da bi na sastanku u Ohridu trebalo da se nađu praktični koraci što treba da se slede u konkretnom vremenskom roku, šta da se uradi, kada i kako. 

"Zato što imamo dugačku istoriju dogovora koji nisu nikad bili primenjeni. Razlika je u tome što ovaj dogovor mora da bude primenljiv. Treba da se saglasimo kada i kako da se primeni", naglasio je on. 

Od poslednjeg sastanka u Briselu, kaže Borelj, u toku je bila putujuća diplomatija na visokom nivou i specijalni predstavnik Miroslav Lajčak je putovao u Beograd i Prištinu. Obe strane su dale njihove komentare o aneksu primene. Opširnije pročitajte u posebnoj vesti

08.50 Kakva je agenda za sastanak u Ohridu  

Sastanak na visokom nivou Dijaloga Beograda i Prištine, koji se danas održava u Ohridu, počeće u 10 časova, saopštila je pres služba Evropske unije. 

Sastanak, koji je sazvao visoki predstavnik EU Žozep Borelj i na kome su učešće potvrdili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini, odvijaće se uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka. 

Kako se navodi, prvo će se održati odvojeni bilateralni sastanci sa Vučićem i Kurtijem, jedan za drugim, koji će početi u 10.30 sati, nakon čega će uslediti zajednički trilateralni sastanak. 

Ističe se da će sastanak biti usredsređen na finalizaciju Aneksa o primeni Sporazuma EU o putu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine. Na kraju sastanka predviđena je izjava Borelja za medije. 

08.44 Kako je protekla prethodna runda dijaloga i šta su rekli Borelj, Vučić i Kurti?  

Prethodna runda dijaloga održana je u Briselu krajem februara, a tema je bio evropski predlog za normalizaciju odnosa. Visoki predstavnik EU Žozep Borelj rekao je posle sastanaka koji su trajali ceo dan da su sve dve strane saglasile da nisu potrebni dalji razgovori o evropskim predlogu.  

Instagram/buducnostsrbijeav

 

Vučić je rekao da su tokom sastanka on i evropski posrednici insistirali na formiranju ZSO, ali da Kurti nije bio spreman da to prihvati sada. "Kurti je došao sa idejom da se potpisuje nešto, o tome nismo razgovarali. Čekam da vidim pre svega implementacioni plan oko prethodno dogovorenih obaveza. Dogovoreno je da nastavimo da se dogovaramo", rekao je on.  

Kurti je posle sastanaka naveo da će plam implementacije biti plan kako da se pretoči u realnost postignuti soprazum prema evropskom predlogu. Opštirnije u posebnom tekstu.

 

Komentari (1)

Beograd

18.03.2023 18:18

Moskovija i Haški osuđenik Putin, nama Srbiji su doneli uvek ZLO. Rusku ljubav mi nikad nismo dobili niti imali od nih. Rusi uvek su nas izdali, iskoristili i na nama čak zaradili milijarde. Stvarno je došlo vreme da im kažemo za sva vremena da nas ostave na miru.

Srbija