Politika

DIJALOG U BRISELU Borelj: Vučić i Kurti se saglasili da nisu potrebni dalji razgovori o evropskom predlogu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, agencije

27/02/2023

-

11:34

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Briselu je održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine, na kojoj je tema bio francusko-nemački predlog za normalizaciju odnosa. Visoki predstavnik EU Žozep Borelj rekao je da su se dve strane saglasile da je to okvir za normalizaciju odnosa. Vučić je rekao da su tokom sastanka on i evropski posrednici insistirali na formiranju ZSO, ali da Kurti nije bio spreman da to prihvati sada. 

Ključni događaji

  • Sastanci u Briselu trajali više od pet sati
  • Objavljen tekst evropskog predloga
  • Borelj rekao da su se strane saglasile da on bude okvir za normalizuaciju odnosa
  • Vučić je rekao da su on i evropski posrednici insistirali na formiranju ZSO, a da Kurti nije pokazao spremnost da to prihvati
  • Poslednji put Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti u Briselu su se susreli 21. novembra prošle godine
  • Vučić uoči dijaloga sa Eskobarom
  • Hil je uoči sastanka rekao da ne može reći da očekujem brze rezultate
  • Stejt departmet: Prilika da se poveća bezbednost i stabilnost na Balkanu
  • EU: Cilj je da obe strane jasno prihvate evropski predlog 

22.53 Objavljen tekst evropskog predloga

Evropska služba za spoljne poslove objavila je večeras tekst evropskog predloga, nekoliko sati nakon završetka dijaloga Beograda i Prištine. Objavljivanje Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine prethodno je najavio šef evropske diplomatije Žozep Borelj na konferenciji za novinare. Tekst evropskog predloga u celosti možete pročitati ovde.

21.18 Kurti: Bio sam spreman da potpišem evropski predlog, ali je srpska strana to odbila

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da je bio spreman danas u Briselu potpiše evropski predlog, ali da je "srpska strana to odbila".  U obraćanju medijima nakon dijaloga u Birselu, Kurti je ocenio "gubitkom" to što nije potpisano "ništa od onoga što je dogovoreno", prenosi Koha.

"ZSO je poslednja rečenica u poslednjem članu. To je sporazum koji u potpunosti uspostavlja ravnopravnost stranaka, to je sporazum simetrije, dobrosusedstva i saradnje u budućnosti, uvek na demokratski i evropski način. Nisam potpisao jer druga strana nije bila voljna da potpiše. Izrazio sam spremnost i interesovanje da potpišem ovaj tekst", rekao je on. Opširnije u posebnoj vesti.

Printskrin/Tanjug video

 

20.30 Borelj o evropskom predlogu: Vučić i Kurti su se saglasili, tekst sporazuma biće objavljen uskoro

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj rekao je da su se Vučić i Kurti saglasili da nisu potrebni dalji razgovori o evropskim predlogu i da je to okvir za normalizaciju odnosa. "Tekst sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine uskoro će biti objavljen na sajtu EU", rekao je on. 

On je rekao da su obe strane izrazile spremnost da počnu implementaciju sporazuma, ali su dalji razgovori potrebni. Prema njegovim rečima, Lajčak će nastaviti šatl diplomatiju.

"Važno je da se sporazumi primene", rekao je on.

Borelj je nakon sastanka na kome je pored njih učestvovao i specijalni izaslanik EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, rekao da su razgovori bili intenzivni i da su i Vučić i Kurti pokazali odgovornost.

Printskrin/Tanjug video

 

On je naveo da su na stvaranju dokumenta učestvovali najviši predstavnici svih 27 zemalja članica Evropske unije, kao i članovi Evropskog saveta.

''Ovaj plan prvi put smo predstavili prošlog septembra, od kada vodimo intezivne diplomatske pregovore. Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak putovao je u tom periodu deset puta do Prištine i osam puta do Beograda, a ovo je prvi put da su lideri Srbije i Kosova uživo razgovarali o predlogu'', rekao je Borelj.

On je ocenio da su i Vučić i Kurti pokazali odgovornost i da su se saglasali da primene plan EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

''Sada kada su se oko toga složili, tekst plana biće dostupan javnosti vrlo uskoro. Ovaj plan je iznad svega važan za ljude koji žive u Srbiji i na Kosovu, za njihove građane. Prema planu, građani će moći da se slobodno kreću, koriste svoje pasoše i isprave, kao i saobraćajne tablice'', rekao je Borelj.

20.18 Vučić: Kurti je došao sa idejom da nešto potpisuje, o tome nismo razgovarali

Vučić je rekao da je Kurti došao u Brisel sa idejom da potpisuje nešto: "O tome nismo razgovarali", naglasio je Vučić. 

Kako je rekao, dobro je da su razgovarali i nada se da će moći da prevaziđu unilateralne poteze koji bi ugrozili ljude na terenu i da će moći da rade pre svega na imploementaciji prethodno postignutih dogovora. 

"Kurti je došao sa idejom da se potpisuje nešto, o tome nismo razgovarali. Čekam da vidim pre svega implementacioni plan oko prethodno dogovorenih obaveza. Dogovoreno je da nastavimo da se dogovaramo", rekao je on.

Printskrin/Tanjug video

 

Kako je dodao, kada se dogovori ZSO, ide se dalje - to je logično.

"Kako god da okrenete, ZSO je na prvom mestu, tako da se plašim da je to začkoljica, pa ćemo videti dalje", rekao je Vučić.

20.15 Vučić: Težak sastanak, verujem da će ih biti još u narednom periodu

Nakon sastanka u Briselu Vučić je novinarima rekao da je sastanak bio uobičajeno težak i da će razgovori biti nastavljeni u narednom periodu. 

"Imali smo težak sastanak, verujem da će ih biti još mnogo u narednom periodu. Koliko sam razumeo 18. marta bi trebalo da se vidimo na teritoriji Severne Makedonije, tada će Borelj biti u poseti regionu, a do tada sa Lajčakom da razgovaramo o stvarima za implementaciju", rekao je on.

Kako je dodao, važno je da će, kako je rečeno, u saopštenju EU biti reči o neophodnosti sprovođenja svih prethodnih dogovora.

"Ja sam insistirao na ZSO, kao i evropski predstavnici. Mislim da Kurti nije bio spreman da to sada prihvati, videćemo da li će u budućnosti. Nadam se da je moguće da postignemo neke kompromise, ali se bojim da ne ostanemo zaglavljeni u nečemu što je odavno potpisano", rekao je on.

20.07 Završen zajednički sastanak

U Briselu je, nešto posle 20 časova, završen zajednički sastanak Vučića i Kurtija sa Evropskim posrednicima. 

19.24 Vučić: Težak sastanak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na svom instagram profilu fotografiju sa zajedničkog susreta u Briselu, uz opis:  "Težak sastanak. Očekivano. Nema predaje".

18.44 Pogledajte snimak trilaterale u Briselu

Savet Evrope

18.20 Borelj: Nadam se konsturktivnom pristupu dve strane

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj naveo je na svom Tviter nalogu da očekuje konstrukrivan pristup dve strane sastanku koji je u toku u Briselu. Kako je naveo, na agendi sastanka je evropski predlog za normalizaciju odnosa.

17.57 Počeo trilateralni sastanak

Savet Evrope

Zajednički susret predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine, srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija počeo je pre nekoliko minuta u Briselu, javlja reporterka Euronews Srbija.

17.30 Petković: Vučić se bori za ZSO i Briselski sporazum Kurti primenjuje trikove

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je za TV Pink rekao iz Brisela, u pauzi nakon bilateralnog sastanka koji je predsednik Vučić imao sa zvaničnicima EU Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom, da je važno da građani Srbije znaju da Kurti na sve načine pokušava da izbegne obaveze Prištine vezane za ZSO na različite načine uz korišćenje različitih trikova.

"Predsednik se bori i insistira na ZSO jer je to obaveza koja postoji već 10 godina, tako da imamo trikove Kurtija i sa druge strane predsednika Vučića koji se bori za ZSO, oko toga se u Briselu lome koplja, i atmosfera je teška", rekao je Petković.

Na pitanje vezano za ZSO i to da deo javnosti u Srbiji ocenjuje da je danas dan D, i da će sve biti potpisano, Petković je rekao da danas nije nikakav dan D.

"Nije nikakav dan D, građani Srbije će dobro videti šta je ono šta radi predsednik Vučić i pokazaće se ono što radi opozicija koja na sve načine pokušava da oštete svoju državu", rekao je Petković i naglasio da je Srbija u Briselu usredsređena na dijalog i ZSO.

17.15 Pauza, pa trilaterala

Sastanak predsednika Srbije sa evropskim predstavnicima Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom završen je. Nakon pauze, očekuje se zajednički trilateralni sastanak predstavnika EU, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

16.15 Počeo sastanak Vučića sa Boreljom i Lajčakom

Savet Evrope

Nekoliko minuta nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić završio prvi bilateralni sastanak sa specijalnim američkim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine Gabrijelom Eskobarom, počeo je sastanak sa evropskim posrednicima Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom, saznaje Euronews Srbija. Nakon toga se očekuje zajednički susret predstavnika EU, srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

15.24 Kurti se sastao sa Boreljom

Delegacija Prištine malo posle 15 sati u sedištu EEAS-a u Briselu, počeo je sastanak delegacije Prištine sa evropskim komesarom za spoljnu politiku Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom. Delegaciju Prištine predvode premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i njegov zamenik i glavni pregovarač Besnik Bisljimi.

Nakon ovog sastanka oko 16.15 Lajčak i Borelj sastaće se sa predesenikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a u 17.15 predviđen je sastanak evropskih zvaninika sa Vučićem i Kurtijem.

Tanjug AP/Virginia Mayo

 

15.00 Prištinska delegacija stigla na sastanak u Brisel, Vučić u 15h sa Eskobarom

Prištinska delegacija stigla je u sedište Spoljnopolitičke službe EU gde treba da se sastanu sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom, javlja dopisnica Euronews Srbija iz Brisela.

Prema informacijama Euronews Srbija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u Briselu prvo sa Gabrijelom Eskobarom, izaslanikom SAD za Zapadni Balkan i taj sastanak zakazan je za 15h. Bilatelani sastanak Vučića sa Boreljom, planiran je za 16.15h.

14.29 Vučić uoči dijaloga sa Eskobarom

Prefdsedni Srbije Aleksandar Vučić sastaće se uoči današnjeg dijaloga u Briselu s Gabrijelom Eskobarom, izaslanikom SAD za Zapadni Balkan, potvrđeno je za Euronews Srbija u diplomatskim izvorima u Briselu. Njegovo prisustvo u Briselu potvrdio je i mabasador SAD Kristofer Hil  istakavši da SAD i Evropska unija veoma blisko sarađuju po ovom pitanju. 

 13.53 Dačić uputio podršku Vučiću: Malo ko je svestan težine sastanaka

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je danas podršku predsedniku Aleksandru Vučiću i poručio da je neophodno da postoji puno državno i političko jedinstvo u Srbiji.

“Mislim da je malo ko u Srbiji svestan težine sastanaka koje će danas u Briselu imati predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Zato želim da mu uputim podršku u ovim teškim trenucima, znajući jačinu njegove ličnosti, koji zna da izdrži sve pritiske, istovremeno vodeći mudru i odgovornu politiku”, rekao je Dačić za Tanjug.

13.30 Stano: Današnji sastanak nije poslednji, Beograd i Priština „idu korak po korak“

Portparol za spoljnu politiku Evropske komisije Peter Strano je izjavio danas na konferenciji za štampu da sastanak u okviru dijaloga na visokom nivou između Beograda i Prištine počinje posle podne i da ovo nije jedini i poslednji sastanak.

„Ovo je sastanak na visokom nivou koji dolazi posle više sličnih sastanaka. Lideri Srbije i Kosova pokušavaju da idu korak po korak da bi rešili sva otvorena pitanja koja vode u sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa. Mi očekujemo da obe strane, njihovi lideri, glavni pregovarači i njihovi predstavnici, pokažu evropsko ponašanje i nađu političku snagu, hrabrost, spremnost za evropski kompromis u korist njihovih građana i za njihovu EU perspektivu, da bi ispunili njihovu stratešku ambiciju i prioritet“, izjavio je Stano. 

On dodaje da je „hitno potreban progres, da bi postigli ono što nismo imali u proteklim mesecima kao što je stalna atmosfera krize koja se širi s jedne ili druge strane“.

Euronews

13.05 Kurti: Sporazum Beograda i Prištine moguć do kraja godine

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da je sporazum Beograda i Prištine moguć do kraja godine. Kurti je uoči sastanka u Briselu rekao za Euraktiv da Beograd i Priština imaju za cilj da zaključe važan sporazum o normalizaciji odnosa "ove godine" i da to neće biti glatko, uprkos povećanom angažovanju Zapada. 

"Potrebna nam je normalizacija odnosa, a to se može postići uz obostrano priznavanje kao centralni deo", rekao je Kurti i naveo da je Beograd uporan da neće formalno priznati nezavisnost KiM, ali da, kako smatra, "može da se složi oko 'de facto' priznanja".

Govoreći o formiranju Zajednice srpskih opština, Kurti tvrdi da predsednik Srbije Aleksandar Vučić "i dalje traga za teritorijalnim etnonacionalizmom".

"U suštini, koristio bi Zajednicu srpskih opština kao novu Republiku Srpsku. S druge strane, nadam se da ćemo kada otvorimo pregovore, oslanjajući se na predlog EU, povećati poverenje, jer sporazumi se ne mogu primeniti ako nema poverenja, pa nam je potreban određeni nivo bona fide", rekao je Kurti.

13.01 Hil: Ne mogu reći da očekujem brze rezultate

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil rekao je danas,  uoči sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, da je ovo još jedan u nizu značajnih sastanaka, ali da ne može reći da očekuje brze rezultate. Ambasador Hil je u Kragujevcu rekao da Evropska unija vrlo posvećeno radi na tome da pronađe rešenje koje će svima biti povoljno. 

"Moram reći da je sa stanovišta Sjedinjenih Američkih Država veoma važno da se što pre postigne i ostvari Zajednica srpskih opština", istakao je američki ambasador.

On je rekao da SAD i EU blisko sarađuju, kao i da predstavnik SAD Gabrijel Eskobar učestvuje danas u dijalogu u Briselu.

12.50 Kako se na današnji dijalog gleda u Prištini

Pred polazak u Brisel kosovski premijer Aljbin Kurti je rekao da danas neće biti konačnog priznanja, ali da je to početak konačnog sporazuma i konačnog priznanja između dve države, izveštava reporterka Euronews Srbija Anđelka Ćup.

Politički analitičar s Kosova Fatmir Šeholi za Euronews Srbija navodi da se od dvojice lidera danas očekuje da pristanu na predloženi dokument i da se sa njim usaglase, te da danas ne bi trebalo da bude razgovora o samom tekstu jer je on već postojeći nego o implementaciji, načinima i vremenskim rokovima primene evropskog predloga. Opširnije o očekivanja pogledajte u video prilogu.

Euronews

11.30 Vučić: Neće biti ni kapitulacije niti povratka u devedesete
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se uoči odlaska u Brisel obratio građanima preko naloga budućnosrsrbijeav. On se zahvalio ljudima u Srbiji koji imaju poverenja u državno rukovodstvo i veruju da će uraditi najbolje za našu zemlju.

"Onima koji se unapred spremaju da nas napadaju, zato što smo potpisali nešto, jer ćemo tako da budemo izdajnici, a u stvari nikada nisu bili zabrinuti za svoju zemlju, i onima drugima koji ukoliko ne potpišemo nešto unapred znaju da smo krivi, jer se vraćamo u 90-te, hoću da kažem da se ne sekiraju, brinućemo o njima: niti će biti kapitulacije, niti će biti povratka u 90-te. Srbija će ići napred, ma koliko teško bilo i uspećemo da se izborimo za to", poručio je predsednik.

 

10.30 Zaracin: Evropski plan predstavlja korak Beograda i Prištine ka EU

Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Zaracin izjavio je da je evropski plan za dijalog šansa za Beograd i Prištinu, jer može da reši veliki deo problema dve strane. Zaracin je za Dojče vele rekao da će taj plan "utrti put" integraciji regiona u EU, odnosno da predstavlja suštinski korak Beograda i Prištine ka EU.

"Sada je prilika da obe strane pokažu fleksibilnost i prihvate iznete predloge. To bi bio i važan pozitivan signal za ceo region Zapadnog Balkana u kritičnoj međunarodnoj situaciji. Prihvatanje plana neće rešiti sve probleme, ali bi otvorilo pozitivan put, tako da će konačno za Srbiju i Kosovo konstruktivnost biti vredna toga", rekao je on. Opširnije u odvojenoj vesti.

10.00 Mijačić: Od strana će se očekivati da kažu da li i u kojoj meri prihvataju dokument

Dragiša Mijačić, koordinator za poglavlje 35 Nacionalnog konventa o EU za Euronews Srbija ocenjuje da se danas neće puno pregovarati o samoj sadržini dokumenta o kome su emisari više puta pregovarali u prethodnim periodima i sa Beogradom i sa Prištinom. 

"Danas je dan kada oba pregovarača treba da prihvate taj dokument. I Beograd i Priština su se načelno složili sa tim dokumentom, ali bi danas zvanično trebali u Briselu da kažu da li ga prihvataju ili ga odbijaju partikularno u nekoj meri ili u potpunosti", smatra Mijačić.

On navodi da je dokument ono što je na stolu i "ukoliko se sada odbije, dugo nećemo imati nikakav drugi predlog, već će se i dalje raditi na usvajanju ovog dokumenta". Mijačić danas ne očekuje nikakvo potpisivanje već formalno prihvatanje ovog dokumenta. 

On je još jednom izneo uverenje da nema smisla potpisivati novi dogovor dok se ne realizuju svi prethodni, pre svega ono što je u vezi sa formiranje ZSO i zaštitu kolektivnih prava srpskog stanovništva na Kosovu. Takođe smatra da će biti velikih pritisaka za prihvatanje plana.

"Znate, kada vam upute zajedničko pismo predsednici Francuske, Nemačke i Italije i kada svaki drugi dan dobijate poziv američkih predstavnika, nije jednostavno reći ne i nije jednostavno ne očekivati da će doći do neke izolacije ukoliko se ne prihvati taj plan", navodi Mijačić uz podsećanje da je međunarodna zajednica prilično jedinstvena u vezi s ponuđenim dokumentom.

Euronews

09.45 Stejt departmet: Prilika da se poveća bezbednost i stabilnost na Balkanu

Američki Stejt department saopštio je danas da predlog Evropske unije za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, predstavlja priliku za, kako je navedeno, "narode obe zemlje da povećaju bezbednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu".

Portparol američkog Stejt departmenta rekao je Radiju Slobodna Evropa da bi prihvatanje ovog sporazuma ubrzalo put Beograda i Prištine ka EU.

„Prihvatanje ovog sporazuma će pomoći u unapređenju naših ključnih ciljeva za region Zapadnog Balkana, uključujući postizanje mira i stabilnosti za sve ljude u regionu", rekao je portparol, prenosi RSE na albanskom.

Specijalni savetnik Stejt departmenta Derek Šole je u razgovoru sa predsednikom Srbije  uoči današnjeg susreta pozdravio "kontinuiranu posvećenost Srbije konstruktivnom angažovanju" i poručio da treba da budu primenjeni i ranije potpisani sporazumi, što podrazumeva i uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

09.27 EU: Cilj je da obe strane jasno prihvate evropski predlog 

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj je izjavio da je dijalog u ključnoj fazi i da se nada da će strane biti konstruktivne i iskoristiti jedinstvenu priliku.

Cilj sastanka je da obe strane jasno prihvate evropski predlog o normalizaciji odnosa, istakao je posrednik u dijalogu Miroslav Lajčak.

Uoči dijaloga, predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i premijerka Italije Đorđa Meloni uputili su pisma koja su stigla u Predsedništvo Srbije, a potom i u Prištinu.

09.20 Vučića i Kurtija u Briselu čeka evropski plan: “Ni Beograd ni Priština nemaju luksuz da ga odbace" 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti sastaju se danas u Briselu u najnovijoj rundi dijaloga Beograda i Prištine. Poslednji put oni su u prestonicu EU stigli praćeni tenzijama zbog registarskih tablica, a ovog puta pred njima će se naći jedno od pitanja sa najvećom težinom - evropski plan za normalizaciju odnosa. Poruke koje su prethodnih dana stizale od zapadnih zvaničnika ukazuju na očekivanja da će upravo ovaj plan i biti prihvaćen, ali pitanje koje se i dalje postavlja je hoće li na stolu biti mesta i za Zajednicu srpskih opština. Opširnije u odvojenom tekstu.

09.00 Šta sadrži francusko-nemački (evropski) plan

Francusko-nemački, odnosno evropski predlog, je pregovarački okvir u kome Beograd i Priština treba da nađu rešenje kosmetskog pitanja, saopštio je ranije predsednik Vučić.

Plan, sa kojim javnost nije do kraja upoznata, sadrži 10 tačaka.

Najteži deo je tačka 4, u kojoj se navodi da se "Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji", naveo je Vučić na sednici Narodne skupštine na kojoj se raspravljalo o Kosovu i Metohiji, ali je poručio da on nije za Prištinu u UN i da nikada neće priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova.

 

 

Komentari (0)

Srbija