Politika

Kurti: Bio sam spreman da potpišem evropski predlog, ali je srpska strana to odbila

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/02/2023

-

21:16

Kurti: Bio sam spreman da potpišem evropski predlog, ali je srpska strana to odbila
Aljbin Kurti i Žozep Borelj - Copyright Tanjug AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da je bio spreman danas u Briselu potpiše evropski predlog, ali da je "srpska strana to odbila".

U obraćanju medijima nakon dijaloga u Birselu, Kurti je ocenio "gubitkom" to što nije potpisano "ništa od onoga što je dogovoreno", prenosi Koha.

"ZSO je poslednja rečenica u poslednjem članu. To je sporazum koji u potpunosti uspostavlja ravnopravnost stranaka, to je sporazum simetrije, dobrosusedstva i saradnje u budućnosti, uvek na demokratski i evropski način. Nisam potpisao jer druga strana nije bila voljna da potpiše. Izrazio sam spremnost i interesovanje da potpišem ovaj tekst", rekao je on. 

Kurti je zahvalio evropskim zvaničnicima Žozepu Borelju i Miroslavu Lajčaku na dosadašnjem radu. On je rekao da preambula ima pet rečenica i 10 članova.

"Dobro je da je pročita što više građana, ali i stručnjaka za različite dokumente međunarodnih odnosa i pravnih aspekata, da bi se o tome vodila demokratska javna rasprava. Plan implemetancije biće plan kako da se pretoči u realnost postignuti soprazum prema evropskom predlogu, koji su ranije pokrenule Francuska i Nemačka, a koje su priložene još 9. septembra", rekao je Kurti.

Printskrin/Tanjug video

 

On je ponovio da nije potpisao dokument, jer druga strana nije bila voljna da potpiše.

"Izrazio sam spremnost i interesovanje da potpišem ovaj tekst. To ne bi bio prvi tekst koji su potpisali premijer Kosova i predsednik Srbije. U Berlinu su četiri premijera država Zapadnog Balkana potpisala tri sporazuma. Mislim da je šteta da to danas nije potpisano i da smo se dogovorili. Sporazum je trebalo da bude potpisan, to nije uradila srpska strana, iako je pristala", rekao je Kurti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija