Politika

Zaracin: Evropski plan predstavlja korak Beograda i Prištine ka EU

Komentari

Autor: Tanjug

27/02/2023

-

10:37

Zaracin: Evropski plan predstavlja korak Beograda i Prištine ka EU
Manuel Saracin - Copyright profimedia/Dorothée Barth/dpa

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Zaracin izjavio je da je evropski plan za dijalog šansa za Beograd i Prištinu, jer može da reši veliki deo problema dve strane.

Zaracin je za Dojče vele rekao da će taj plan "utrti put" integraciji regiona u EU, odnosno da predstavlja suštinski korak Beograda i Prištine ka EU.

"Sada je prilika da obe strane pokažu fleksibilnost i prihvate iznete predloge. To bi bio i važan pozitivan signal za ceo region Zapadnog Balkana u kritičnoj međunarodnoj situaciji. Prihvatanje plana neće rešiti sve probleme, ali bi otvorilo pozitivan put, tako da će konačno za Srbiju i Kosovo konstruktivnost biti vredna toga", rekao je on.

Prema njegovim rečima, plan bi pojednostavio mnoga pitanja regionalne i ekonomske saradnje, odnosno otvorio bi mogućnost da se implementiraju tačke postignute u Berlinskom procesu.

"Pozitivnim odnosom prema evropskom predlogu, predstavnici Srbije imaju šansu da pokažu da su ozbiljni kada kažu da žele da na konstruktivan način reše pitanje Kosova i da pouzdano nastave putem evropskih integracij. To može da stvori novo poverenje, da se možete osloniti na srpsku politiku", naglašava Zaracin.

Prema njegovim rečima, signal bi bio poslat i predstavnicima privrede, između ostalih u Nemačkoj, koji žele da ulažu u Srbiju, što je veoma važno jer mnogi nisu sigurni "na kojoj je strani Srbija u ratu u Ukrajini".

"Očekujemo, naravno, da će se Srbija, kako je to fiksirano u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, korak po korak približavati evropskoj spoljnoj politici i konačno joj se pridružiti", rekao je on.

Istovremeno, Zaracin je apelovao na EU da sa Srbijom razgovara jasno i otvoreno, jer, kako je istakao, bolje je govoriti nego "prikrivati ili ulepšavati male korake, što će posle biti dvosmerno cenjkanje kao da je sve u redu".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija