Politika

Šole preneo Vučiću da SAD od sastanka u Briselu očekuju primetan napredak

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/02/2023

-

14:36

Šole preneo Vučiću da SAD od sastanka u Briselu očekuju primetan napredak
Tanjug/Sava Radovanović, AP/Pablo Martinez Monsivais - Copyright Tanjug/Sava Radovanović, AP/Pablo Martinez Monsivais

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa specijalnim savetnikom u američkom Stejt departmentu Derekom Šoleom, koji je istakao da SAD potpuno podržavaju predlog EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i da očekuje da sutrašnji sastanak u Briselu bude konstruktivan, uz primetan napredak ka dogovoru.

Šole je, takođe, rekao da treba da budu primenjeni sporazumi, ranije potpisani u procesu dijaloga, što podrazumeva i uspostavljanje Zajednice srpskih opština, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Američki diplomata je preneo predsedniku Vučiću stavove zvaničnog Vašingtona uoči sutrašnjeg sastanka u Briselu.

Šole je na Tviteru naglasio da je pozdravio, kako je naveo, kontinuiranu posvećenost Srbije konstruktivnom angažovanju na predlogu EU, kako bi se obezbedili mir i stabilnost u regionu.

"Razgovarao sam sa predsednikom Vučićem danas kako bi izrazio snažnu podršku SAD sastanku sa visokim predstavnikom EU (Žozepom) Boreljom u Briselu 27. februara. Pozdravio sam kontinuiranu posvećenost Srbije konstruktivnom angažovanju na predlogu EU za obezbeđivanje mira i stabilnosti u regionu", naveo je Šole na Tviteru.

Predsednik Vučić je rekao da očekuje veoma težak sastanak, ali da je Srbija privržena miru i stabilnosti u regionu, te da je u tom kontekstu spreman da radi na konceptu i primeni ponuđenog plana uz jasno određena ograničenja.

Vučić i Šole su razgovarali i o evropskoj budućnosti Srbije, koju SAD podržavaju, kao i o značajnim mogućnostima za razvoj srpsko-američke saradnje u različitim oblastima, posebno ekonomskoj, navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je primio pismo Makrona, Šolca i Meloni, pred novu rundu dijaloga Beograda i Prištine koja se, uz posredovanje Evropske unije, održava sutra u Briselu.

Takođe, zajedničko pismo  ove trojke povodom sastanka koji će sutra biti održan u Briselu o evropskom predlogu za KiM je upućeno i na adresu kosovskog premije Aljbina Kurtija.

Vučić je danas o Briselskom dijalogu razgovarao i s tuskim predsedn ikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

 

Komentari (1)

Zemunci

27.02.2023 16:50

Mora jednom da se preseče. Preko 20 godina unazadismo Srbiju zbog Kosova ali najviše zbog Rusije. Potpisujemo šta god treba, guramo zlog Putina od nas i da krene i Srbija bude normalna i civilizovana zemlja. Dosta smo slušali Rusiju koja nas samo iskoristila i unazadila.

Srbija