Politika

Vučić: Postigli smo dogovor o nekoliko tačaka, odmah da se krene sa ZSO, zadovoljan sam

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/03/2023

-

23:24

Vučić: Postigli smo dogovor o nekoliko tačaka, odmah da se krene sa ZSO, zadovoljan sam
Aleksandar Vučić - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je u Ohridu postignut dogovor u vezi implemetacije evropskog sporazuma za Kosovo i to o nekoliko tačaka i poručio da je zadovoljan zbog toga, a pre svega zato što je u implemetacioni plan Zajednica srpskih opština stavljena kao prioritetna obaveza. On je rekao da ni danas nije ništa potpisao, kao i da očekuje da Priština odmah krene u formiranje ZSO.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da su postigli u vezi implementacije i da je  zadovoljan zbog toga. 

"Svakako ove neće biti sve, ali ovih nekoliko tačaka koje smo dogovorili postaće deo pregovaračkog okvira za obe strane, i za Beograd i Prištinu", rekao je on.

Vučić je rekao da je ZSO stavljena kao prioritetna obaveza. On je dodao da očekuje da Priština odmah krene sa formiranjem ZSO.

"Danas je bio dan u kojem je trebalo da dogovorimo implementacioni plan, dogovor smo postigli i ja sam zadovoljan zbog toga. Ovih nekoliko tačaka koje smo dogovorii, one će postati deo pregovračakog okvira za obe strane i za Beograd i za Prištinu. Jedna od ključnih tačaka je da će Evropski savet u procesu koji je dugačak, EU procenjivaće koliko je ko uradio iz impelementacionog plana koji će svakako morati da bude proširen", rekao je Vučić.  

Vučić je rekao da je u implementacionom planu za nas je od velikog značajaja to što je kao priortetna obaveza stavljeno formiranje ZSO i to u skladu sa prethodnim sporazumima i moram da kažem da sam zbog toga zaista zadovoljan. 

Ja znam da će i večeras albanska strana da institura da nisam potpisao ništa i nisam ni danas potpisao. Obojica smo stavili do znanja šta su naše šta njihove crvene linije. Ovo je ako ništa dobar pomak u konstruktivnoj atmosferi, naravno da nije bio nikakav Dan D, ali je bio ok dan", rekao je Vučić.

On je rekao da će sutra predstaviti građanima Srbije svaku tačku i objasniti sve što se zbivalo, a da će od ponedeljka ili utorka biti spreman da prima predstavnike svih poslaničkih grupa, "pa da se dogovorimo da li da idamo i sa nekim opštim aktom u parlament". 

Vučić je rekao da je u mesecima pred nama ozbiljan i ne lak posao.

"Ako mi budemo želeli da istrajamo na evropskom putu naš napredak biće cenjen koliko i šta ćemo da uradimo po pitanju implementacije", rekao je on i dodao:

"Ja mogu da kažem da imam zrno zadovoljstva, imali smo pristojan razgovor. Uprkos brojnim neslaganjima, pristojan razgovor". 

Kada se budemo neki sledeći put sastajali, za mesec, dva, tri, rekao je on, onda ćemo razgovarati i o našim obavezama.

"Ovo je papir, da li će biti ZSO ili neće ko zna. Ja sam mislio da će to biti 2013. i 2014", rekao je Vučić.

Na pitanje kako je pojašnjeno članstvo u međunarodnim organizacijama i da li se definisalo o kojim organizacijama je reč, Vučić je rekao da ništa nije pojašnjeno.

"Bolje je da ja o tome ne govorim. Zato što nema u implementacionom planu. Nismo definisali upravo zbog svega što sam govorio”, rekao je Vučić.

Na pitanje da li je jedna od crvenih linija zahtev Kurtija da Srbija treba da se izvini za 1999. godinu, Vučić je rekao da mu to niko nije pomenuo. “Mislim ne danas, Kurti traži i ratnu odštetu, sve to traži”, napomenuo je Vučić.

Govoreći da li ima novog datuma za razgovore, on je rekao da nema i da sada treba da počnu da razgovaraju o ZSO i ovome što je napisano.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija