Politika

Kentkart: Pokrenućemo spor za zaštitu svoje investicije, Šapić: Interes Beograda ispred interesa privatnih firmi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/03/2023

-

14:47

Kentkart: Pokrenućemo spor za zaštitu svoje investicije, Šapić: Interes Beograda ispred interesa privatnih firmi
Završetak garaže ispod hale Pinki do kraja godine - Copyright Beoinfo

veličina teksta

Aa Aa

Privatni partner Grada Beograda za naplatu karata u javnom gradskom prevozu, turski Kentkart saopštio je danas da namerava da pokrene spor protiv Srbije zbog, kako navode, zaštite svoje investicije. S druge strane, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić kaže da će se truditi da interes Beograda stavi ispred interesa privatnih firmi.

Podsetimo, odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su 21. februara rešenje o davanju saglasnosti za raskid ugovora sa turskim Kentkartom o naplati prevoza. Šapić je tada izjavio da će ugovor sa Kentkartom biti raskinut i da će posle 12 godina kontrola i naplata karata u javnom prevozu biti vraćena pod upravu Grada Beograda, ali i da se nakon usvajanja odluke u Skupštini grada stiču uslovi za raskidanje ugovora sa Kentkartom koji to pak, nije prihvatio.

Kenkart odbio da učestvuje u "stvaranju privida prestanka partnerstva"

Turski konzorcijum u saopštenju navodi da su na osnovu bilaterarnog međunarodnog ugovora republičkim organima uputili obaveštenje o nameri pokretanja spora protiv Srbije, a zbog kako navode, povrede ugovora od strane Grada Beograda, kao ugovorne strane u javno-privatnom partnerstvu.

Kentkart navodi da su odbili da potpišu sporazumni raskid ugovora sa gradom, jer kako kažu, predviđa raskid 11 godina pre isteka roka i bez naknade štete.

Oni navode i da su odbili da učestvuju, kako kažu, u "stvaranju privida prestanka partnerstva".

Kentkart navodi i da se obraćaju nadležnim organima Republike Srbije, jer je to po  bilateralnom ugovoru obaveza pre pokretanja međunarodne arbitraže, kao i obaveza  investitora i države da nastalu situaciju reše mirnim putem.

Šapić: Moj zadatak je da branim interes Beograda

Interes privatnih firmi neće biti ispred interesa grada, poručio je danas gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić povodom najavljenog okončanja partnerstva sa turskom firmom Kentkart koja obavlja naplatu i kontrolu karata u javnom prevozu.

"Moj zadatak je da branim interes Beograda, a njihov da brane interes privatnih firmi. Verujem da će interes Grada Beograda biti odbranjen dok sam ja ovde", rekao je Šapić odgovarajući na pitanja novinara nakon otvaranja Servisnog centra 11-0-11.

Gradonačelnik Beograda je naveo da je u jednom momentu bilo prihvatljivo da Grad Beograd preuzme naplatu i kontrolu bez izmene ugovora sa Kentkartom.

"Došli smo do informacija do kojih nikada ne bismo došli da se nismo ovim ozbiljnije pozabavili. To do čega smo došli nije u interesu Beograđana, nego u interesu njih", rekao je Šapić.

Šapić je rekao da će informisati javnost o daljem razvoju situacije i dodao da Grad Beograd neće imati štete od raskida javno-privatnog partnesrstva sa firmom Kentkart.

"Štaviše, ne da nećemo biti u šteti i da neće biti penala, već ćemo imati i veću korist nego što sam planirao", zaključio je Šapić.


   

 

Komentari (0)

Srbija