Politika

Dačić: Srbija protestvovala u EP zbog konferencije o Stepincu

Komentari

Autor: Tanjug

20/03/2023

-

21:03

Dačić: Srbija protestvovala u EP zbog konferencije o Stepincu
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u Briselu da je Srbija protestovala kod Evropskog parlamenta povodom Konferencije o Alojziju Stepincu, u organizaciji evroposlanice Željane Zovko. 

Šef srpske diplomatije je u izjavi novinarima rekao da to nije prvi put da se Srbija suočava sa tim pitanjem.

"Uvek kada se nešto tako desi odgovor se odnosi na načine i procedura funkcionisanja EP.  Da to nije zajednički stav EP, da poslanici imaju na to pravo... Tačno je da to ne okuplja veliki broj zainteresovanih, uglavnom se svede na nekoliko ljudi i to uglavnom iz hrvatskog nacionalnog korpusa", rekao je on. 

Dačić smatra da je to jedan provokativan i duboko kontraproduktivan potez.

"Mislimo da je to pokušaj istorijske relativizacije i rehabilitacije pokreta koji je bio na strani fašizma, pokreta koji je simbolizovao genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima. Pokreta koji je značio pokrštavanje Srba u katoličku veru", rekao je Dačić.

Kaže da put pomirenja ne može da vodi preko rehabilitacije Alojzija Stepinca.

"Institucije EU su nastale na pobedi nad fašizmom. Gde će veća ironija? Mislim da oni koji su dali živote u borbi protiv fašizma, ne znam kako bi gledali da sada gledaju da se sada vrši rehabilitacija Stepinca", rekao je Dačić.

Konferencija o Stepincu planirana je za 21. mart u sedištu Evropskog parlamenta, a organizator je poslanica HDZ u Evropskom parlamentu  Željana Zovko.

Komentari (0)

Srbija