Politika

Protest protiv Kurtija i ZSO: Dimna bomba bačena na zgradu vlade u Prištini, postavljene bele zastave

Komentari

Autor: Euronews Srbija., Anđelka Ćup

25/03/2023

-

15:31

Protest protiv Kurtija i ZSO: Dimna bomba bačena na zgradu vlade u Prištini, postavljene bele zastave
Protest protiv Kurtija i ZSO: Dimna bomba bačena na zgradu vlade u Prištini, postavljene bele zastave - Copyright Tanjug/Dopisnik KiM

veličina teksta

Aa Aa

Više građana okupilo se danas na glavnom prištinskom trgu "Zahir Pajazit" koji protestuju protiv aktuelnog premijera Aljbina Kurtija i Ohridskog sporazuma. Okupljeni demonstranti su se potom uputili prema zgradi kosovske vlade, gde su bacili dimne bombe i podigli bele zastave, javlja reporterka Euronews Srbija.

Kako je rekao jedan od organizatora protesta, predsednik Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj bele zastave su znak da se kosovski premijer Aljbin Kurti predao u Ohridu, a crni dim ispred vlade, da su kosovski građani u mraku zbog "nepromišljenih poteza svog premijera".

Protest je organizovan u znak neprihvatanja dela sporazuma iz Ohrida koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština. Zbog, kako su ranije najavili organizatori, "izdaje i odustajanja od svega što je obećavao“, demonstranti su zatražili ostavku Aljbina Kurtija.

Učesnici protesta su sa jarbola na ulazu u zgradu Vlade Kosova skinuli su zastave plavo-žute boje na kojima je teritorija Kosova, a na njihovo mesto okačili bele zastave, pokazujući da se prema njihovom mišljenju Kurti predao prilikom postizanja dogovora u Ohridu.

Organizator protesta je Socijaldemokratska partija, otcepljeno krilo Kurtijevog Pokreta samoopredeljenje, a podržali su ga i Udruženje veterana takozvane Oslobodilačke vojske Kosova i nekoliko poslanika Demokratske partije Kosova, bivšeg lidera Hašima Tačija.

Komentari (0)

Srbija