Politika

Brnabić: Otvoreni Balkan koristi svim zemljama članicama, Kovačevski: Nema veće gluposti od granica

Komentari

Autor: Tanjug

31/03/2023

-

12:19

Brnabić: Otvoreni Balkan koristi svim zemljama članicama, Kovačevski: Nema veće gluposti od granica
Dimitar Kovačevski i Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Valda Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Tri memoranduma o razumevanju koja će unaprediti saradnju između Vlade Srbije i Vlade Severne Makedonije potpisana su u prisustvu premijerke Srbije Ane Brnabić i premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog. Brnabić je izjavila da inicijativa Otvoreni Balkan koristi svim zemljama članicama, a Kovačevski je naveo da Zapadni Balkan zamišlja kao region bez granica unutar EU.

Ana Brnabić je rekla da su ekonomski i politički odnosi Srbije i Severne Makdonije sve bolji, a da je tome posebno doprinela i inicijativa Otvoreni Balkan. Ona je na zajedničkoj konferenciji sa Kovačevskim rekla da je veliki deo današnjih razgovora bio posvećen ovoj inicijativi i projektima.

Brnabić je istakla da su ekonomski odnosi kao posledica te inicijative sve bolji i izrazila očekivanje da će ove godine trgovinska razmena preći 1,5 milijardi evra i možda dostići i dve milijarde. 

Brnabić je rekla i da se izvoz Srbije u Severnu Makedoniju povećao za 16 posto, a da se  povećao i uvoz.

"To se nekako balansira i odlično je i za vas i za nas. Srbija je četvrti trgovinski partner Severne Mekedonije iza Nemacke, Velike Birtanije i Grčke", navela je Brnabić.

Ona je dodala da je sa severnomakednoskim kolegom razgovarala i o unapređenju  trgovinske i poljoprivredne razmene, odnosno razmene prehrambenih proizvoda.

Usaglašava se termin za novu zajedničku sednicu valda

Govoreći o političkim odnosima između Srbije i Severne Makedonije rekla je da će 6. aprila biti potpisan inovirani memorandum o saradnji u oblasti evrointegracija, te da se usaglašava termin za treću zajedničku sednicu dveju vlada koja će biti održana u Srbiji. 

Ona je istakla da Srbija podržava proces evrointegracija Severne Makedonije, te da je sve što je dobro za zemlje regiona u cilju bržih evrointegracija dobro i za Srbiju. Podsetila je da će memorandum o saradnji u oblasti evrointegracija biti inoviran iz 2013. godine. 

Izrazila je uverenje da će doći do otvaranje graničnog prelaza Miratovac - Lojane što su ministri unutrašnjih poslova dve države potpisali u februaru. 

Tanjug/Valda Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Dodala da je Srbija za aktiviranje međuvladinog komiteta za ekonomsku saradnju dve zemlje te da je za kopredsednika izabran ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momiriović.  Ona je najavila da će tokom buduće zajedničke sednice dve vlade biti održan i poslovni forum.  Brnabić je ukazala da je februara prošle godine posle 17 godina pauze održan prvi sastanak mešovite komisije za manjine, te da se nada da će do kraja ove godine doći do drugog sastanka tog tela. 

Ocenila je da su razgovori sa premijerom Severne Makedonije bili o svim temama od međusobnog interesa, a u cilju daljeg približavanja, produbljivanja ekonomskih odnosa i međusobne saradnje što je ocenila kao interes obe strane, a pre svega građana dve države. 

"Nema veće gluposti od granica"

Ana Brnabić je izjavila da Otvoreni Balkan koristi svim zemljama, članicama inicijative i da bi, da je nema, uvoz i izvoz mnogo manje rasli.

Ona je na pitanje novinara o kritikama Inicijative, rekla da Srbija, kao i Severna Makedonija i Albanija, ima koristi od Otvorenog Balkana, navodeći kao dokaz da je u trgovinskoj razmeni 2022. godine Srbija imala značajan suficit - u izvozu preko 940 miliona evra, a uvoz preko 511.

"Ono što je donela inicijativa je da je naš uvoz i izvoz u Severnu Makedoniju brže porastao - 56 odsto. Inicijativa uspostavlja balans i ako pogledate trgovinsku razmenu više odgovara Severnoj Makedoniji, ali kada pogledate ukupnu trgovinsku razmenu ona mnogo brže raste nego da nema inicijative. Dobro je i nama i Severnoj Makedoniji. Svima je u interesu inicijativa i nadam se da će kada vide benefite za 2023 i 2024 i ostali u regionu želeti da se priključe", rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, odluka da se ne priključite Otvorenom Balkanu je politička, a pragmatična i ekonomski pametna je da se priključite.

Tanjug/Valda Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

"To je i dobar simbol za mlađe generacije da Balkan može biti drugačiji, i naša budućnost mnogo lepša. I u tom smislu kada pogledate istraživanja Svetske banke, naš BDP bi mogao da poraste 7 odsto. To je neverovatno što se tiče kvaliteta života svoh nas i brojevi govore sve i jasni su", rekla je ona.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski rekao je na isto pitanje da nema veće gluposti od granica.

"Ne volim kada neko najavljuje projekte unapšređenja granične kontrole. Nisu nam potrebne, Zapadni Balkan zamišljam kao region bez granica unutar EZU", rekao je on.

Istakao je da je Otvoreni Balkan originalna inicijativa zasnovana na četiri slobode i da u njoj dominira ekonomska politika.

"Države nemaju političke teme, svaka inicijativa ima protivnike, ali kritike su zasnovane na pretpostavkama ne realnosti. Ono što smo rekli o ekonomskim benefitima, koliko je smanjeno vreme, inicijativa funkcioniše", naglasio je on.

"Kulturna saradnja na najvišem nivou"

Kovačevski je rekao da je kulturna saradnja između Srbije i Severne Makedonije na najvišem nivou, kao i da je Zakon o ratifiakciji za otvaranje kulturnih centara Srbije u Skoplju i Severne Makedonije u Beogradu prošao kroz parlamentarne procedure i da treba da se izglasa.

''Čim tehničke prepreke budu uklonjene, pristupićemo postavljanju rukovodioca Kulturnog centra u Beogradu, kako bi on što pre počeo sa radom. Već imamo kulturne centre u Sofiji i Tirani. To će biti mesto koje će posećivati ne samo Makedonci, već i veliki broj Srba, koji će moći da se upozna sa makedonskom kulturom'', rekao je Kovačevski.

Srpska premijerka Ana Brnabić je navela da su vlade Srbije i Severne Makedonije potpisale sporazum za osnivanje kulturnih centara, i dodala da će razgovarati sa predsednikom Narodne Skupštine da taj zakon što pre dođe na dnevni red.

''Mi ćemo gledati da to sprovedemo što je pre moguće, jer je za nas to jako važno. Makedonci u Srbiji, to govorim jer svi to mislimo i svi se u to možete uveriti, Makedonci su zaista naša braća i prijatleji, i biće nam zadovoljstvo da to sprovedemo'', rekla je Brnabić.

Ona je dodala da će Srbija svoj Kulturni centar u Parizu dati na korišćenje za promociju Otvorenog Balkana.

Tanjug/Valda Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

''Republika Severna Makedonija i njihovo ministarstvo kulture dali su svoju saglasnost, juče sam bila u konraktu sa albanskim premijerom Edijem Ramom, da i oni daju svoju saglasnost, i da krenemo u implementaciju toga, da u srpskom kulturnom centru u Parizu promovišemo kulturu Srbije, Severne Makedonije i Albanije''.

Premijerka je istakla da taj potez govori koliko jeza Srbiju važno da se sa Albanijom i Severnom Makedonijom međusobno uvažava i da čuva kulturu nasleđa.

Potpisana tri memoranduma

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić i ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski potpisali su Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Vlade Severne Makedonije o merama za unapređenje kretanja ljudi i robe preko zajedničke državne granice.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović i ministar ekonomije Severne Makedonije Krešnik Bekteši potpisali su Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Vlade Severne Makedonije o saradnji u oblasti rudarstva i energetike.

Tanjug/Valda Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Ministar građevinarstva Goran Vesić i ministar za transport i veze Severne Makedonije Blagoje Bucvarski potpisali Memorandum o razumevanju "Projekat ETS - uspostavljanje interoperabilnog elektronskog sistema naplate putarine".

"Kvad nije formalna inicijativa"

Ana Brnabić je izjavila da ne postoji nikakva formalna inicijativa ili mehanizam "kvad", u kome su i prištinske institucije i da sa Severnom Makedonijom nema otvorenih pitanja. Ona je tako odgovorila na pitanje novinara sta je to "zapadnobalkanska četvorka" u kome je i tzv. Kosovo, a povodom toga što je 29. marta ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani zajedno sa predstavnicima Albanije, tzv. Kosova, i Crne Gore pokrenuo iniicijativu "Zapadni Balkan KVAD - 100 odsto usklađenost sa spoljnom politikom EU".

"Što se tiče 'kvada', tu nema ničega, to nije nikakva formalna inicijativa, niti formalni mehanizam niti formalni proces. Jedan sastanak, neko se slikao i postavio te stvari... Ne postoji ništa formalno oko čega bih mogla da se izjasnim. Sa Severnom Makedonijom nemamo nikakava otvorena pitanja, Makedonci su naša braća i prijatelji. To je sve što imama da kažem o tome", rekla je premijerka Srbije.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je rekao da je reč o neformalnom sastanku koji je održan u Skoplju.

"Radi se o jednom neformalnom sastanku koji je bio između četiri države koje imaju 100 odsto usaglašenost spoljne politike sa EU. I na njemu je razgovarano o efektima uslaglašenosti spoljne politike sa spoljnom politikom EU. To nije neka ozbiljna platforma koja ima neke memorandume o saradnji ili sporazume koji su potpisani. Nema nikakav efekat samim održavanjem sastanka. Radi se o neformalnom sastanku gde su se razmenila mišljenja u odnosu na usaglašenosti sa spoljašnjom politikom EU", rekao je Kovačevski.

Brnabić je odgovorila i na pitanje novinara o medijskim napisima da se predsednik Vučić "meša" u predsedničke izbore u Crnoj Gori. Navela je da Vučić nijednu reč nije rekao o izborima.

"Zanimljivo je da mnogi drugi jesu i podržali određenog kandidata - Kurti Đukanovića, otvoreno i Denis Bećirović koji je i video snimio. Član Predsedništva jedne zemlje. Nečuveno. Ono što je isto nečuveno je što niko nije komentarisao da se oni mešaju, ali optužuju Aleksandra Vučića. Licemerju nikad kraja, važno je da te svtvari prepoznamo i jasno kažemo", rekla je ona

Svečani doček za Kovačevskog

Prethodno je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić upriličila svečani doček za premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog.

Premijerka je dočekala svog kolegu iz Severne Makedonije ispred Palate Srbija, uz orkestar počasne Garde Vojske Srbije i intoniranje himni dveju zemalja.

Brnabić i Kovačevski razgovarali su najpre u četiri oka, a zatim je usledio plenarni sastanak delegacija dve vlade.

Komentari (0)

Srbija