Politika

Tanasković za Euronews Srbija: Ima nedoumica sa registracijom na e-agrar, ali radimo nešto novo i revolucionarno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/03/2023

-

14:33

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Minisatrka poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije Jelena Tanasković je u Briselu zajedno sa kolegama iz Severne Makedonije i Albanije razgovarala sa evropskim komesarom Janušem Vojčehovskim o trošenju sredstava iz IPARD fonda. S obzirom da nije potrošen sav novac koji je predviđen, ministarka je, govoreći za Euronews Srbija rekla da je Srbija dala konkretna objašnjenja i da je zatražena dodatna godina koja bi značila poljoprivrednicima.

"Ni mi, ni kolege, nismo uspeli da potrošimo svoja sredstva. Svako je izneo prezentaciju svoje države i razloge zašto nije uspeo. Mislim da je Srbija dala ubedljivo najkonkretnija objašnjenja, ne pozivajući se na opšte poznate globalne probleme, mislim da je to dobra stvar, jer smo konkretno uradili sve ono što EU smatra da u prethodnom periodu nismo dobro raidli - od jačanja kadrovskog kapaciteta, preko uređenja sistema i načina na koji odobravamo", rekla je ona.

Kako je dodala, prezentovani su projekti i zahtevi iz fonda IPARD 2 su obrađeni, i ta dodatna godina bi značila za privrednike i poljoprivrednike koji su aplicirali.

"Kad im odobrite u aprilu ili maju, nije realno da se investicija završi do kraja godine. Mislim da je bio odličan sastanak, od komesara smo dobili pozitivno mišljenje, da će on to podržati i bio je vrlo zadovoljan", navela je ministarka i dodala da Srbija mora da bude jasno opredeljena kada je reč o zahtevima iz EU.

"Mi od 175 miliona koliko je ukupno bilo u IPARD fondu imamo trenutno 158 miliona. Od toga smo platili 43 miliona i sad je ostalo da potrošimo 110 miliona", navela je.  

Napominje da nije zadovoljna brzinom ni svešću poljoprivrednika o tome koliko zapravo mogu da koriste IPARD.

"Nekako smo u prezentaciji mnogo zakomlikovali, vlada fama među poljoprivrednicima da je to nešto što ne može da se dobije, nešto što je teško i komplikovano, da se traži puno papira, a to uopšte nije tako. To sam i danas rekla. Ono na čemu intenzivno radimo je edukacija, približavanje fondova, pa se nadam da ćemo u narednom periodu biti efikasniji", istakla je ministarka. 

"Ima nedoumica sa registracijom na e-agrar, ali radimo nešto novo i revolucionarno"

Povodom uvođenja sistema e-agrar, Tanasković je rekla da je oko 135 hiljada gazdinstava uspelo da se registruje 

"Da li neko ima neku nedoumicu, pa ima, to je normalna stvar. Da li su svima svi papiri ispravni? Nisu. Da li je sada momenat da se papiri isprave? Jeste. Mislim da nema panike, ne postoje nikakvi rokovi, nikakvo zatvranje sistema, sistemi će biti otvoreni i u budućnosti", istakla je ministarka.  

Napominje i da su otvoreni svi kanali komunikacije od besplatnog broja poljoprivredne službe fo doga da se ide na teren.  

"Idemo do starijih poljoprivrednika koji nemaju telefon i računar", navela je i dodala da ima problema ali da se radi nešto što je potpuno novo i revolucionarno. 

Komentari (0)

Srbija