Politika

Ministar Dačić primio potpredsednicu Bundestaga

Komentari

Autor: Tanjug

04/04/2023

-

15:43

Ministar Dačić primio potpredsednicu Bundestaga
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas potpredsednicu Bundestaga Ajdan Ozoguz, saopštilo je resorno ministarstvo. 

U srdačnom razgovoru, ministar Dačić je izrazio zadovoljstvo zbog intenziviranja dijaloga sa Bundestagom, koji ima zapaženo mesto u ukupnom dijalogu sa SR Nemačkom. 

Tanjug/Sava Radovanović

 

Sagovornici su konstatovali da su bilateralni odnosi na veoma visokom nivou, posebno u sferi ekonomije, gde je Nemačka prvi ekonomski partner Srbije. Razmenjena su mišljenja o evropskoj integraciji Srbije i regiona, a sagovornici su se složili da redovna i intenzivna razmena mišljenja može značajno doprineti ubrzanju procesa evropskih integracija, dodaje se u saopštenju.

Miščević sa Ozoguz: Članstvo u EU glavni spoljnopolitički prioritet Srbije

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević rekla je danas,  u razgovoru sa potpredsednicom nemačkog Bundestaga Ajdan Ozoguz u Beogradu da je punopravno članstvo u EU glavni spoljnopolitički prioritet Srbije.Kako je saopštilo resorno ministarstvo, u razgovoru je bilo reči o saradnji dve zemlje, a posebno o podršci i pomoći Nemačke pristupanju Srbije Evropskoj uniji. 

"Veoma nam je važna razvojna pomoć iz fondova EU i bilateralno od država članica EU, i koju koristimo da ubrzamo reforme, ali nam je još važnije da delimo evropske vrednosti i da jačamo vladavinu prava kako bi naši građani živeli u uređenijem i razvijenijem društvu", rekla je ministarka.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Ona je istakla da su osnovni pravci reformi vladavina prava, reforma pravosuđa i sprovođenje medijske strategije, ali i energetska diversifikacija.

Miščević je sa potpredsednicom Bundestaga razgovarala i o značaju uloge Skupštine Srbije u procesu evropske integracije, kao i o procedurama koje predviđa nova metodologija za vođenje pregovora. 

Razgovaralo se i o poziciji Srbije kada je reč o usklađivanju sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, ali i o pomoći koju Srbija šalje i koju je spremna da pruži Ukrajini. 
Ozoguz se posebno interesovala za odnose u regionu i načine na koje Srbija zajedno sa susedima rešava važna pitanja za građane, razvijajući ekonomske i političke odnose na Zapadnom Balkanu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija