Aktuelno

Sednica biroa za koordinaciju službi bezbednosti: "Na pomolu nova kriza, Priština pokušava da izbegne obaveze"

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija, Kosovo online

02/04/2023

-

11:23

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Ivica Dačić izjavio je da je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji sve teža zbog neodgovornog ponašanja privremenih prištinskih institucija,  za koje je rekao da su glavni generator svih kriza u južnoj srpskoj pokrajini. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je rekao na odvojenoj konferenciji za novinare da kosovski premijer Aljbin Kurti pokušava da pronađe prostor da ne formira ZSO i da su mu zato potrebno krize.

Posle sednice Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti, Ivica Dačić je pozvao međunarodnu zajednicu da zaustavi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Naglasio je da se ponavlja ista priča i da Priština nastavlja sa rušenjem svih dogovora koji su postignuti, kao onaj o tablicama, generišući nove krize i destabilizaciju situacije na KiM, a samim tim i u regionu.

"Ovo je pravi pokazatelj njihove jasne namere da ne žele mir i da pokušavaju da izbegnu obaveze koje su, između ostalog, preuzeli i u Ohridu. A prva obaveza jeste formiranje Zajednice srpkih opština. U tom pogledu, ovo je još jedan pokazatelj za međunarodnu zajednicu da mora ozbiljno da shvati naša upozorenja i da hapšenjem i progonom Srba, kršenjem zagarantovanih prava i sloboda, stvaraju nove krize da ne bi došlo do novih dogovora koji bi bili korak dalje u normalizaciji stanja", poručio je Dačić.

On je istakao da se sve to sada dešava uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine 4. aprila u Briselu. 

"Jasno je da je na pomolu stara situacija, a nova kriza koju generiše Priština. Mi ćemo sve učiniti, kao i do sada, da štitimo mir, budemo konstruktivni, ali stalne provokacije Prištine stvaraju atmosferu svemu onome o čemu se razgovaralo. Ovo je, u stvari, pokušaj bežanja od formiranja ZSO", kazao je Dačić.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Naveo je da to međunarodna zajednica mora ozbiljno da shvati i da izvrši pritisak na Prištinu.

"Oni predstavljaju Srbe kao remetilački faktor, kriminalne grupe koje pale automobile i dolazi do masovne represije nad Srbima na KiM i to ne može da dovede do smirivanja situacije. Zato hitno zaustavite Aljbina Kurtija. To je odgovornost međunarodne zajednice i to je glavna poruka sednice", rekao je Dačić.

Kazao je da je na sedici Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti razmatrana i geopolitička situacija i odnosi u svetu i kako će se odraziti na Srbiju, a da će sledeća sednica Biroa u aprili biti posvećena borbi protiv kriminala i korupcije.

Sednici Biroa su prisustvovali članovi tog tela: direktor Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Vulin, direktor Vojnobezbednosne agencije general-major Đuro Jovanić, zamenik direktora Vojnoobaveštajne agencije pukovnik Dejan Pajić, ministar odbrane Miloš Vučević, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, kao i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i direktor Kancelarije saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka Goran Matić.

Petković: Kurti pokušava da pronađe prostor za neformiranje ZSO, zato su mu potrebne krize

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je rekao da prištinske vlasti nastavljaju da maltretiraju Srbe. Naveo je da je hapšenje Srbina u Zubinom Potoku Kurtijev "pokušaj da ponovo izazove haos u četiri opštine na severtu Kosova"

"Po već utvrđenom receptu, kako se ponaša Priština pred svaki nastavak dijaloga, imamo probleme na terenu. Kurti ne želi mir, Kurti ne želi dijalog i formiranje ZSO", rekao je Petković i dodao da je ponovo na pomolu kriza po pitanju tablica. 

Kako je rekao, ovo je treći put da ulazimo u krizu zbog tablica. 

"Međunarodna zajednica vrši ogroman pritisak na Prištinu da se formira ZSO. Poslednjim izjavama Kurtija, koji govori da je ZSO uperena protiv Kosova, kako ZSO neće imati nikakava ovlašćenja, pokazuje se da Kurti ne želi da formira ZSO i omogući ostvarivanje individualnih i kolektivnih prava u okviru ZSO za Srbe", rekao je on.

Dodao je da Kurti pokušava da pronađe prostor za neformiranje ZSO i da su mu zato potrebne krize. "Aljbin Kurti želi krize i želi da gazi sporazume jer neće da formira ZSO", rekao je on.

Petković je rekao da će srpska strana pokušati da sačuva mir i stabilnost, ali da je potrebna reakcija međunarodne zajednice.

On je naglasio da su nasilje i incidenti izraženi posebno u četiri opštine na svereu Kosova, podsećajući na sve napade i hapšenja Srba na severu, kao i na poslednje hašenje Milovana Božovića. Maveo je da je od dolaska Kurtija na vlast bilo 309 incidenata.

Petar Petković je zaključio da je ZSO jedino rešenje da se sačuva srpski narod na Kosovu.

Rakić: Svakog dana se susrećemo s pretnjama, ne možemo da trpimo represiju Kurtija

Predsednik Srpske lite Goran Rakić je rekao da se Srbi sa Kosova svakog dana  susreću sa pretnjama da će im biti oduzimana vozila.

"Sa druge strane imamo desetine napada na srpsku imovinu i Srbe. Nažalost nijedan počinilac takvog dela nije otkriven", rekao je on.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Dodao je da će ukoliko se nastavi represija i "ukoliko se ne oslobodi oteti Milovan Božović pozvati narod na opšti otpor i ustanak srpskog naroda".

"Represiju Kurtija i njegovih institucija ne možemo da trpimo. Ovo nije upereno protiv albanskog naroda nego na institucije koje Kurti vodi", istakao je on.

I Rakić je pozvao međunarodne institucije da reaguju i da se obezbedi mir. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija