Politika

Vučić o najavi Prištine da ističe rok za tablice: Kurti ne poštuje dogovore, i Stano je rekao da sporazum nema rokove

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Fonet, Tanjug

01/04/2023

-

12:09

Vučić o najavi Prištine da ističe rok za tablice: Kurti ne poštuje dogovore, i Stano je rekao da sporazum nema rokove
Vučić o najavi Prištine da ističe rok za tablice: Kurti ne poštuje dogovore, i Stano je rekao da sporazum nema rokove - Copyright Prinstscreen/TV Pink

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, povodom najava iz Prištine da rok za preregistraciju vozila sa srpskim registarskim tablicama ističe u ponoć, da je reč o Kurtijevom nepoštovanju sporazuma koje napravi. On je podsetio da je i portparol službe za spoljne poslove EU Peter Stano juče rekao da "sporazum od 23. novembra nema postavljeni krajnji rok, niti datum isticanja".  

"Imam problem sa realnošću u kojoj neko diskriminiše srpski narod i ne da Srbima mogućnost da imaju ono što je dogovreno. Petar Stano, portparol Evropske unije potvrđuje svaku moju reč i kaže da je sporazum o tablicama vremenski neograničen i da nema rokove. A šta vi očekujete da uradim? Da uđemo sa tenkovima pa biste rekli Vučiću vratio si nas u devedesete. Ako se borim pregovorima - onda kažete nije dovoljno. Pa šta hoćete?", rekao je on odgovarajući na pitanja novinara nakon ceremonije povodom otvaranja deonice Novi Beograd- Surčin na autoputu "Miloš Veliki". 

Na pitanje o novoj strategiji Prištine o bezbednosnim snagama na teritoriji celog KiM, Vučić je rekao da ne misli da će to lako da se dogodi, jer bi to značilo da više ne postoji trag sporazuma, već da oni žele samo eskalaciju.

Upitan o reformi EPS-a i sukobima između delova sindikata, on je rekao da je to važno pitanje, ali "kada hoće da menjaju stvari nalizale na otpore su svuda".

"Otpori su na svakom mestu, šrajkovi na svakom koraku, svuda sve ide teško, svi hoće da sačuvaju svoje privilegije, svi hoće da nastave da lepo žive, ako je moguće da se radi manje. Šta mislite koliko je Drobnjaku teško da ima nad glavom Sinišu Malog svaki dan. I ne sanjate koliko mu je teško, ali mora da ima, u protivnom nikada ne bismo imali pare za puteve. Zato smo mi pozvali one koji to znaju najbolje u svetu da nam  po tom pitanju pomognu. Da li će da bude bezbroj otvpora? Onih trikova najbednijih i najjadnijih - "a dovodiš nam Norvežane, nema Srba pametnih". I onda šta na to da kažete. A što dovodiš Kampaca? To ti se sviđa ovo ti se ne sviđa. A što si doveo celu petorku Partizana. Pa to ti se sviđa ovo ti se ne sviđa. To je Srbija, ta borba protiv privilegija će uvek biti teška, uvek za političare najveća, za one ljude koji se obraćaju narodu", rekao je Vučić.

Vučić sportskim klubovima: Izmirite poreske dugove prema državi

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara poručio sportskim klubovima, ali i svim ostalima, da izmire svoje poreske dugove prema državi, jer se i od tog novca grade putevi i izdvaja za sve ostalo.

"Što se tiče Zvezde i Partizana, čestitam košarkašima Patizana na plasmanu u  najboljih osam u Evropi. Što se tiče dugova, nadam se da, kada se završi sezona, da će da plate svoje dugove državi Srbiji. To se posebno odnosi na fudbalski klub Partizan koji duguje ogroman novac državi Srbiji. Mi smo im juče dodatno dali novac da bi mogli da igraju u Evropi bilo koje takmičenje. Crvena zvezda stoji mnogo bolje finansijski", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara koliko duguju Partizan i Zvezda državi za porez.

Pozdravio je, kako je rekao, odgovoran odnos FK Crvena Zvezda prema dugovima.

"KK Zvezda je na oko milion i po poreskog duga, ali KK Partizan je na sedam miliona poreskog duga. FK Patizan je na 17 miliona dospelog poreskog duga, što je užas, a Crvena Zvezda je platila 7,3 milona evra", istakao je Vučić.

Kazao je da sada sluša kako je, eto, Zvezda kao izmirila svoj dug, ali da je u stvari pozajmica novac, ali da je za njega i državu to potpuno nevažno od koga su pozajmili novac, već da su izmirili porez državi.

"Bitno je da je drzava dobila svoje pare. Zvezda pozajmila, pa šta...", dodao je Vučić.
"Plati bre porez, a na da ti država bude poslednja rupa na svirali", poručio je predsednik Vučić i dodao da je to obaveza svih u zemlji.

Na pitanje o protestu stanovnika Krnjače zbog toga što još nemaju kanalizaciju, Vučić je rekao da se čeka finansiranje Evropske investicione banke.

"Čekaćemo još tri meseca i ako oni to ne budu uradili, ići ćemo na budžetsko finansiranje", rekao je Vučić.

"Jeremić i Rašić su uradili sve da takozvano Kosovo dobije stolicu u UN"

Vučić je rekao da su predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić i ministar u prištinskoj Vladi Nenad Rašić stručnjaci za kosovsko priznanje i da su uradili sve da takozvano Kosovo dobije stolicu u UN. 

“Rašić i Jeremić su stručnjaci za to, sve su uradili za stolicu tzv. Kosova u UN. Jeremić je čovek koji im je dao pitanje za MSP. Rašić je već priznao nezavisno Kosovo. Nažalost njegovu, ja nisam na njegovoj strani niti ću ikad biti na strani onih koji bi da razgrađuju Srbiju”, rekao je Vučić u odgovoru na pitanje novinara kako komentariše izjavu Rašića da je sporazum EU de fakto priznanje tzv. Kosova i Jeremićevu izjavu da je to samo korak ka stolici takozvanog Kosova u EU.

Vučić je na konferenciji za novinare na ceremoniji otvaranja deonice puta Novi Beograd – Surčin, auto-puta „Miloš Veliki“ govorio i o izjavama crnogorskog predsednika Mila Đukanovića, koje su se odnosile na inicijativu Otvoreni Balkan i poručio da zbog izborne tišine i predsedničkih izbora u Crnoj Gori ne želi da sada daje komentar, ali da će svoj odgovor dati u ponedeljak, kao I drugom kandidatu Jakovu Milatoviću u vezi s kineskim kreditom.

Vučić je govorio i o izjavi lidera Srbija Centar-SRCE, Zdravka Ponoša koji je izneo tvrdnju da kada je predsednik Srbije boravio u Vranju, da je njegov pokret tamo sakupio 720 potpisa.
"Kada izgubite od nekoga sa više od million i po glasova razlike ,a onda kažete ili slažete da ste skupili 700 potpisa tu i tu, a među tim ljudima ćemo da pronađemo koliko njih stvarno to nisu ni potpisali", rekao je Vučić.

On je naglasio i da u Vranju može da "skupi dnevno, 10.000 (potpisa), bez problema”

Vučić  je rekao da nema problem ako njegovi politički protivnici “svode sve na lično” u nedostatku drugih argumenata i ponovio da “ga nikad neće pobediti”.

"Molio sam Vučićevića da ne ide u zatvor"

Vučić je govorio i o uredniku Informera Draganu Vučićeviću, rekavši da ga je molio da ne ide u zatvor, da mu je poručio da će on platiti kaznu, ali da Vučićević to nije prihvatio jer se time bori za svoje principe.

"Ne mogu ja da platim, sve i da hoću, to mogu da plate njegova supruga i branioci", rekao je Vučić.

On je rekao da je mislio da je to neslana šala, da mu nije prijatno i da će to loše odjeknuti u javnosti, kod građana Srbije i da će nastaviti da moli Vučićevića da odustane od odlaska u zatvor.

"Mnogo čudnih stvari ima u našem pravosuđu i dodvoravanja, pošto oni misle da su zimzeleni, a političari listopadni. Neke medijske kuće nikada ne mogu da dobiju osuđujuću presudu, a oni za koje se govori da sve kontrolišu njihovi predstavnici dobijaju besmislene kazne", rekao je Vučić.

On je dodao da se nada da će problem biti prevaziđen, jer je loše za zemlju da Vučićević ide u zatvor.

 

Komentari (0)

Srbija