Politika

"Prvi put konkretno o ZSO": Šta je donela prva runda tehničkog dijaloga Beograda i Prištine posle Ohrida

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/04/2023

-

16:33

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Briselu je završena poslednja runda dijaloga Beograda i Prištine, u čijem fokusu je bila primena dogovora iz Ohrida. Šef pregovaračkog tima Beograda Petar Petković izjavio je nakon sastanka sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem i specijalnim izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom da su prvi put razgovarali o konkretnim koracima ka formiranju Zajednice srpskih opština. 

Sastanci su juče trajali gotovo devet sati i obuhvatali su nekoliko bileteralnih i jedan trojni sastanak nakon čega su pregovarači dveju strana naveli da ima napretka u odnosima Beograda i Prištine. Kako je najavljeno, sledeći korak je i sastanak na visokom nivou, najverovatnije krajem aprila.

Komentarišući značaj jučerašnje runde, Dimitrije Milić iz organizacije Novi treći put rekao je za Euronews Srbija da je evidentno se stvari polako pomeraju, ali i naglasio da je u pitanju proces koji je kompleksan i koji traje. Ocenio je i da zbog nerešenog pitanja registarskih tablica, koje je poslednjih dana isticano kao nova inicijalna kapisla za tenzije, ipak ne očekuje eskalaciju, pogotovo ne sličnu prošlogodišnjim. Kako objašnjava, ovog puta nema maksimalističkih pozicija dve strane kako je to bio slučaj pre poslednjih dogovora formalizovanih i na sastanku u Ohridu, a dijalog se ovog puta, podseća, odvija uz pojačan nadzor stranih zvaničnika - EU i SAD.

"Proces koji će trajati"

Milić ocenjuje i da će usaglašavanje tehničkih detalja o nekim delovima sporazuma poput Zajednice srpskih opština (ZSO) ili o nestalim osobama trajati duže nego postizanje političkog dogovora, koji, naglašava, takođe nije bio lak. 

"Kada se razgovara o statusu ZSO, o nestalim osobama, o tablicama dobrim delom su to i tehnički razgovori koji će i nešto duže da traju, nego što je trajao ovaj politčki dogovor koji nije bilo lako postići u Ohridu. Ovde suštinski ima jedan deo koji je dosadan za javnost i nije politički atraktivan, ali je podjendnako važan i tiče se pravnog ugla i geografsko-tehničkog ugla, i možemo da kažemo da će veći deo implementacije biti baziran na tome", rekao je Milić.

Na pitanje da li jučerašnji sastanci i najava novih na visokom nivou znače i ubrzanje dijaloga između Beograda i Prištine, Milić ističe da nije neočekivano da dalji tok dijaloga ne ide glatko, naročito ako se zauzme odavno poznat stav dveju strana oko pitanja nezavisnosti Kosova.

"Što se tiče tempa dijaloga, on može da se ubrza, ali je tu prvenstveno pitanje ZSO i načina pronalaženja okrvira, koji bi sa jedne strane uvažio interes srpske zajednice na Kosovu, ali i sa druge strane i da definisanje ZSO bude u skladu sa Ustavom Kosova, tačnije sa njihovim pravnim sistemom, koji Srbija ne priznaje kao legitiman. U tom smislu to može da postoji kako najveći problem, jer do sada se pokazalo da tu nije bilo brzog napretka. Takođe, birotkratski deo može da bude dosadan i da traje, ali ukoliko se u političkom smislu ostvari najveći napredak, onda ćemo ga imati vrlo brzo i u ostalim oblasitma", smatra Milić.

On dodaje da ne očekuje da bi zbog nerešenog pitanja registarskih tablica moglo da dođe do nove eskalacije na relaciji Beograd Priština, a kada je reč o mogućem ubrzanju tempa dijaloga, ocenjuje da će to dosta zavisiti i od SAD.  

"Mala je verovatnoća da bi mogao da nastane problem kakav smo imali prethodne godine. Tada smo imali dve maksimalističke pozicije sa obe strane. Kada imate jednu sivu zonu i nedefinisano pitanje kao što je ovo sa tablicama, i gde jedni ljudi koriste tablice iz jednog sistema, a drugi iz drugog, onda znate da su problemi izvesni. Kada neko želi da koristi element sile da bi dokazao da država na toj teritoriji postoji, onda je i očekivano da imate eskalaciju. Međutim, sada imate dijalog koji se vodi u Briselu i kada imate veću pažnju SAD i EU onda je teško da će se na taj način pristupiti po pitanju tablica u smislu da može doći do tih eskalacija. Verujem da će sada ovo pitanje biti rešeno kroz dijalog", rekao je on.

Euronews

Juče je u Briselu bio i specijalni savetnik američkog Stejt Departmenta Derek Šole koji je sa Lajčakom razgovarao u vezi pitanja dijaloga Beograda i Prištine, a Milić ovo ocenjuje kao značajnu podršku SAD-a celom procesu i ubrzavanju impementacije, jer kako kaže, ključna pitanja u ovom regionu nisu se do sada rešavala bez učešća Amerike.

"EU je bitna s obzirom da je sadašnji dijalog dobrim delom vezan za pregovore u budućnosti i za članstvo. Ono što je politički element koji daje gorivo celom dijalogu i koji zapravo oduzima gorivo za eskalaciju i politčke probleme koji nastaju iz tog nedifinisanog odnosa dveju strana, onda je to svakako SAD. Činjenica je da oni imaju aurotiret u odnosu na vlasti u Prištini, a takođe treba imati u vidu i dosadašnju ulogu SAD u regionu, od 90-tih pa nadalje. Retko koji problem je rešen bez intervencije SAD - od pitanja BiH, definisanja imena Severne Makedonija u odnosima sa Grčkom, pa nadalje", ukazuje Milić.

Šta se juče dešavalo u Briselu?

Podsetimo, posle gotovo devet sati nekoliko bilateralnih sastanaka, a potom i trilateralnog dela rečeno je da ima napretka u odnosima Beograda i Prištine. Jučerašnji glavni pregovarači Beograda i Prištine Petar Petković i Besnik Biljimi razgovarali su uz prisustvo specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Direktor Kancelarije za KiM i šef pregovaračkog tima Beograda Petar Petković izjavio je da je prvi put u poslednjih nekoliko godina u okviru trilateralnih razgovora razgovarano o najkonkretnijim koracima za formiranje Zajednice srpskih opština, kao i da je usaglašen tekst deklaracije o nestalim licima.

Petković je istakao da su svi ovi razgovori bili izrazito dugi i teški ali da u nekom smislu ima napretka u smislu da se posle toliko godina razgovara o ZSO na konkretniji način i u smeru njenog uspotavljanja.

"Najkonkretnije smo razgovarali o tome kako možemo da nastavimo s procesom implementacije i u prvom redu formiranja ZSO, jer je to ono što je prva obaveza koja je dogovorena u Ohridu. I evo verujte posle toliko godina danas smo prvi put u okviru trilateralnog razgovora, tu je bio i Lajčak i Bisljimi, razgovarali o najkonkretnijim koracima za formiranje ZSO, tačnije šta je to što upravljački tim treba da uradi, a u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. jasno je utvrđeno da prvi korak u formiranju ZSO jeste predstavljanje nacrta statuta koji je izradio upravljački tim, i to u okviru dijaloga na visokom nivo", rekao je Petković.

Bisljimi je istakao da se razgovaralo o aktuelnim temama, kao što je energetika, ali i o pitanjima tablica. On je pomenuo i da je dogovoren u načelu sledeći sastanak na visokom nivou za 22. april, ali da to još uvek nije precizirano.

"Ideja je da se na tom sastanku predstavi nacrt, ali postoje neke nejasnoće. Raspravljali smo i o energetici i o pitanju tablica. Imali smo zahtev Srbije da Kosovo ponovo pokaže dobru volju tim povodom i da ne preduzima mere, ali objasnio sam da je rok prošao i više se o tome ne može razgovarati, već treba implementirati. Što je najvažnije, razgovarali smo kako sekvencirati korake koji su deo osnovnog sporazuma, uključujući sporazum o nestalima, o priznanju diploma i o integraciji Kosova u međunarodne organizacije i obavezu Srbije da se tome ne protivi", rekao je on.

I specijalni savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole takođe je juče bio u Briselu, gde se susreo sa Lajčakom.

"Uživao sam u razgovoru sa specijalnim predstavnikom Miroslavom Lajčakovam o našoj snažnoj podršci dijalogu koji vodi EU između Kosova i Srbije i zajedničkoj posvećenosti podršci putu Zapadnog Balkana ka integraciji u EU", napisao je Šole na Tviteru.

Portparol EU Peter Stano u ponedeljak je naveo da Brisel očekuje od obe strane da doprinesu stvaranju i održavanju atmosfere normalizacije, pomirenja i brzog sprovođenja obaveza dogovrenih sredinom marta u Ohridu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija