Politika

Vučić sa ministrom spoljnih poslova UAE: Ukazao sam šta Beograd može da prihvati u dijalogu s Prištinom

Komentari

Autor: Tanjug

05/04/2023

-

16:04

Vučić sa ministrom spoljnih poslova UAE: Ukazao sam šta Beograd može da prihvati u dijalogu s Prištinom
Instagram/buducnostsrbijeav - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdulahom bin Zajedom al Nahjanom. Naveo je da je gostu ukazao sa kojim teškoćama se Srbija suočava, kao i šta je ono što Beograd može da prihvati, odnosno šta je ono što je realno, a šta je ono što je ozbiljno i odgovorno u dijalogu sa Prištinom.

"Rekao sam da reč Srbije znači mnogo više nego nečije nuđenje potpisa, ali da naravno postoje stvari o kojima Srbija ne može ni da razgovara", naveo je Vučić na zajedničkoj konferenciji sa Bin Zajedom, koji je jedino sa predednikom Srbije do sada održao konferenciju za medije.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

 

Vučić je istakao da su razgovori sa šeikom Abdulahom bili veoma važni jer je on prethodno bio u poseti Prištini.

"Dobio sam informacije i kakvi su mu utisci. Naravno o svemu što nas očekuje u narednom periodu, ja ću o problemima sa kojima se po tom pitanju suočavamo sutra govoriti nešto više na RTS-u", rekao je Vučić.

On je izrazio zahvalnost na podršci koju UAE pružaju Srbiji i dodao da mu je šeik Bin Zajed pokazao na njihovom primeru kakva je situacija danas u Zalivu gde u miru žive nacije koje nisu međusobno razgovarale godinama i decenijama, a neke su "čak i vodile ratove između sebe". 

"Danas svi razgovaraju međusobno i uspostavili su dugoročni mir. Punu stabilnost. To se nekako vidi u sve boljim odnosima, dalje ka zapadu, u odnosima između Turske i Grčke", rekao je Vučić. 

Predsednik je naglasio da je želja UAE da se takav odnos ostvari i na Balkanu.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

 

"To je i naša želja pošto svakako nema nikakve sumnje da smatramo da je normalizacija odnosa između nas i Prištine od suštinskog značaja. Da moramo da živimo i jedni pored drugih i jedni sa drugima i da pokušamo da napravimo da ti odnosi budu mnogo bolji", rekao je Vučić.

Dodao je da nije "tako veliki optimista kao mnogi", ali da će Beograd dati sve od sebe da do stvarne normalizacije sa Prištinom dođe.

"Verujem da ukoliko druga strana tome bude posvećena, da onda možemo da obezbedimo normalan život za sve ljude koji žive na Zapadnom Balkanu", rekao je Vučić.

Tokom obraćanja medijima Vučić je rekao i da je delegaciji UAE uputio "poseban poziv predsedniku UAE" da razgovaraju i po pitanju "Otvorenog Balkana" jer su, kako je rekao za Srbiju "svi njegovi i politički stavovi UAE kao i investiciona ekonomska podrška od velikog značaja". 

"I zato im još jedanput dodatno hvala i nadam se njegovoj poseti u skorom periodu. Takođe zahvalan sam im i na tome što su saslušali našu molbu da nam pomognu oko kandidature Beograda za EXPO 2027 godine. To bi značilo nešto više od svega onoga što smo do sada imali u smislu promocija naše zemlje, privlačenja investitora onih koji bi dolazili u našu zemlju", naveo je Vučić.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

 

Dodao je da je sa delegacijom UAE razgovarano po mnogim pitanjima.

"Posebno su zainteresovani da se naprave mehanizmi, nije važno da li za šest meseci, godinu ili dve, da ukoliko dođe do normalizacije da onda sve bude pripremljeno za privatne investicije. Svakako u veoma značajnom obimu bi učestvovali, u onome što se samim dokumentima naziva donatorskom konferencijom", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je izrazio uverenje da će i u budućem periodu bilateralni odnosi Srbije i UAE nastaviti da napreduju "u najbližim i najboljim mogućim međusobnim odnosima".

"Istovremeno, jedino obećanje koje mogu da vam dam je da ćemo mi dati sve od sebe da suštinski normalizujemo odnose sa Prištinom. Hoćemo li uspeti ili ne, o tom potom", zaključio je Vučić.

Ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Abdulah bin Zajed al Nahjan je rekao da "strateško partnerstvo Srbije i UAE raste iz godine u godinu u različitim oblastima od zajedničkog interesa posebno na poljima ekonomije i trgovine.

"Robna razmena koja nije bazirana na nafti zabeležila je rast sa oko 13 miliona američkih dolara u 2012. godini na približno 127 miliona američkih dolara u 2022. godini, ali odnos UAE i Srbije nisu fokusirani samo na polotički iekonomski aspekt već i na povezanost dva naroda", istakao je bin Zajed.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

 

Dodao je da UAE pružaju dom za više od 5.000 srpskih rezidenata zaposlenih u mnogim sektorima poput preduzetništva, obrazovanja, zdravstva, avio industrija, a da je UAE tokom 2022. godine posetilo više od 39.000 srpskih turista. 

"Pored napretka i razvoja naši biletaralnih odnosa, prethodna poseta Njegovog Visočansta šeika Mohameda bin Zajeda Srbiji u oktobru 2022. godine potvrdila je i našu posvećenost gradnji mostova i težnju za postizanjem mira bezbednosti prosperiteta u regionu što se smatra osnovnom karakteristikom partnerstva između emirata i Srbije", rekao je bin Zajed.

Istakao je da je region Bliskog istoka decenijama je bio pogođen sukobima tokom kojih, kako je ocenio, su se uverili da su "regionalni dijalog i saradnja najbolji način za njihovo prevazilaženje". 

"Jer da nije tako ne bismo postigli ovo što danas imamo, a to je prosperitet, razvoj i otvaranje novih horizonata za bolju budućnost naših naroda", naveo je Bin Zajed.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

 

Dodao je da svim zemljama Balkana želi da iz iskustva koje je Bliski istok imao izvuku pouke i zajednički rade na ostvarivanju stabilnosti i mira koji vodi u prosperitet.

"Naša zemlja takođe veruje u važnost da se dođe do rezultata koje će zadovoljiti sve strane. Sigurni smo da taj zadatak zahteva hrabrost i liderstvo a takođe smo uvereni da je pod rukovodstvom predsednika Vučića moguće ostvariti kvalitetan pomak u odnosima Srbije i Kosova, što bi podstaklo UAE i druge države da investiraju u obe strane", naveo je Bin Zajed.

Naglasio je da UAE podržavaju sve napore koji imaju za cilj  postizanje mira, stablnosti i prosperiteta u regionu, kao i da su posvećeni aljem jačanju saradnje sa Srbijom u postizanju tog cilja.

Uoči sastanka, Bin Zajed je Vučiću preneo najsrdačnije pozdrave "prijateljskom srpskom narodu" predsednika UAE Muhameda bin Zajeda al Nahjana, i više puta naglasio "da se u Srbiji oseća kao u svojoj drugoj kući".

Vučić je bin Zajedu uručio zvanični poziv predsedniku UAE Muhamedu bin Zajedu da po prvi put od kako je izabran za lidera UAE poseti Beograd i Srbiju.

Instagram/buducnostsrbijeav

 

Predsednik i Bin Zajed su najpre održali tet-a-tet sastanak, nakon koga je usledio plenarni sastanak na kome su pored Vučića prisustvovali ministar finansija Siniša Mali, direktor kancelarije za KiM Petar Petković, kao i ambasador UAE u Srbiji Mubarak Said al Daheri.

Tokom jučerašnjeg dana Bin Zajed se u Prištini sastao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, a pre dva dana sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisem, ali tada nije održao konferenciju za medije.

Komentari (0)

Srbija