Politika

Vučić svečano dočekao predsednika Gvineje Bisao: "Razgovarali smo o važnim pitanjima"

Komentari

Autor: Tanjug

06/04/2023

-

11:07

Vučić svečano dočekao predsednika Gvineje Bisao: "Razgovarali smo o važnim pitanjima"
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas predsednika Gvineje Bisao, Umaroa Sisoko Embaloa koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji. Vučić je gosta iz Gvinje Bisao dočekao ispred Palate Srbija uz intonitanje himne dve države, gardu i crveni tepih.

Vučić je potom izjavio da su on i predsednik Umaro Sisoko Embalo razgovarali o važnim pitanjima među kojima je očuvanje teritorijalnog integriteta, kao i da je dogovoreno povećanje broja studenata iz te afričke države koje će Srbija da stipendira.

"Oni će biti naši ambasadori, zavoleće Srbiju i na najbolje načine će predstavljati naše interese", rekao je Vučić.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Prema njegovim rečima, dogovorena je i saradnja u borbi protiv terorizma, za koju je rekao da veruje da će biti podignuta na viši nivo.

"Dogovorili smo i saradnju u poljoprivredi, semenskoj industriji, zamolio sam ga da nam pomogne budući da je predsedavajući Ekovasa, da dobijemo podršku zemalja za Ekspo. To je i dobra prilika i promocija Srbije", rekao je Vučić.

U delegaciji Srbije su ministri Bratislav Gašić i Miloš Vučević. Predsednika Gvineje Bisao sinoć je dočekala premijerka Ana Brnabić.

Vučić: Srbija će povećati svoje prisustvo na afričkom kontinentu

Predsednik Srbije danas je takođe najavio da će Srbija povećati svoje prisustvo na afričkom kontinentu, gde sada ima svega 14 ambasada, od kojih je 12 funkcionalno.

"Moraćemo da menjamo kompletnu strategiju i budemo neopredivo prisutniji na afričkom kontinentu", istakao je Vučić, u obraćanju na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Gvineje Bisao Umaroa Sisoko Embalom, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

Vučić je naglasio da je naverovatno kako smo se tako lako i brzo u prethodnom periodu odrekli Afrike, gde smo mogli da imamo mnogo veći uticaj.

Kazao je da smo to učinili "kao ponavljači papagaji kada nam je neko rekao da nema potrebe da tamo budemo prisutni".

"Tako da ćemo obnoviti svoju politiku i pristupiti na drugačiji način i verujem da ćemo imati značajno veće prisustvo. I dogovorili smo kao što smo to uradili u Gani, u Akri pre izvesnog vremana, a tu ćemo morati da pojačamo rad ambasade, kao i u Nigeriji, otvorićemo i u Gvineji Bisao, da u tom regionu imamo i treću ambsadu, imajući  u vidu ugled predsednika Embaloa i njegovu želju da pomogne našoj zemlji", istakao je Vučić.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Idemo ka zbližavanju naših zemalja i naroda i verujem da mnogo toga možemo zajedno da učinimo, poručio je Vučić.

Kaže da su razmenili na sastanku mišljenje o geopolitičkoj situaciji, kao i u Ukrajini i da su njihovi stavovi imali mnogo toga zajedničkog, čak i po pitanju sankcija.

Vučić je dodao da će se odazvati pozivu da poseti Gvineju Bisao u oktobru ili novembru.

Podsetio je da je ta zemlja stakla nezavisnost 1973. godine, a da je Srbija priznala 1975. i da će uskoro biti obeleženo 50 godina od tada.

Verujem da možemo da imamo mjnogo bolju saradnju u budućnosti, kazao je Vučić i pozvao predsednika Gvijene Bisao da malo češće posećuje Beograd.

Napomenuo je da je Gvineja Bisao bogata rudom i mineralima i izrazio uverenje da će to iskoristi za dalji napredak.

"Od zemlje visoke nestabilnosti predsednik Embalo je napravio u zemlju visoke stabilnosti zato i uživa veliko poverenje svojih građana. Nadam se mnogo boljoj i većoj saradnji sa Srbijom", dodao je Vučić.

Embalo: Srbija je bratska zemlja, nastavićemo da gradimo odnose

S druge strane, predsednik Gvineje Bisao Sisoko Embalo poručio je da su Srbija i ova afrička zemlja bratske zemlje koje će nastaviti da grade odnose koji dugo postoje. Istakao je da sporazumi koji su danas potpisani predstavljaju kontinuitet tradicionalnih odnosa Gvineje Bisao i Srbije.

Predsednik Gvineje Bisao je pozdravio potpisivanje sporazuma ministarstava spoljnih poslova dve države.

"Možemo da vas uverimo  da ćemo učiniti sve što je neophodno da taj sporazum bude realizovan i svake godine ćemo ponovo razmatrati naše bilateralne sporazume", poručio je on.

On je pozvao predsednika Vučića da poseti Gvineju Bisao kada mu to njegov program bude omogućavao.

Istakao je i da Srbija i Gvineja Bisao imaju tradicionalno prijateljske odnose od doba Josipa Broza Tita.

"On je jedan od rodonačelnika Pokreta nesvrstanih, među kojima je i Gvineja Bisao. Tokom oslobođenja mi smo imali veliku podršku braće iz bivše Jugoslavije i, iz tog razloga, želim da podsetim na maršala Tita i taj istorijski deo", rekao je predsednik Gvineje Bisao.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Predsedniku Srbije poručio je da je Gvineja Bisao bratska zemlja.  

"Gvineja Bisao je bratska zemlja i Srbija je nama bratska zemlja. Mi ćemo nastaviti da gradimo te odnose koji postoje dugo vremena", naglasio je predsednik Gvineje Bisao.

U Beogradu je danas potpisan memorandum o razumevanju o uspostavljanju mehanizma političkih konsultacija između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Gvineje Bisao, koji su potpisali Suzi Karla Barboza i državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Goran Aleksić, kao i sporazum između Vlade Srbije i Gvineje Bisao za ukidanje viza za nosioce diplomatskih, službenih i specijalnih pasoša.

Brnabić: Neophodno raditi na unapređenju odličnih odnosa sa Gvinejom Bisao

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je danas, u razgovoru s predsednikom Gvineje Bisao u Beogradu o bilateralnim odnosima i ekonomskoj saradnji, da je Srbija ponosna na višedecenijsku istoriju odličnih odnosa, kao i da je neophodno raditi na njihovom unapređenju u svim oblastima, imajući u vidu nedovoljno iskorišćene potencijale.

Premijerka Brnabić je naglasila da je Srbija spremna da uloži dodatne napore u pravcu intenziviranja i povećanja spoljnotrgovinske razmene, kao i u razvoju drugih vidova saradnje sa posebnim akcentom na obrazovanje, poljoprivredu, turizam, IT sektor i sport, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Predsednik Gvineje Bisao Umaro Sisoko Embalo u razgovoru je ocenio da dve zemlje imaju odgovornost da neguju prijateljstvo i tradicionalne odnose koje ih kroz istoriju povezuju i izneo uverenost da će to prijateljstvo nastaviti da neguju i buduće generacije.

Embalo je pozdravio potpisivanje Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Gvineje Bisao o ukidanju viza za nosioce diplomatskih službenih i specijalnih pasoša, kao i Memoranduma o razumevanju o uspostavljanju mehanizama političkih konsultacija između ministarstava spoljnih poslova dve države. 

 

 

Komentari (0)

Srbija