Politika

Kristofer Hil za Euronews Srbija: Džejms Rubin ne dolazi u Srbiju, posetiće nekoliko zemalja Zapadnog Balkana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/04/2023

-

18:41

Kristofer Hil za Euronews Srbija: Džejms Rubin ne dolazi u Srbiju, posetiće nekoliko zemalja Zapadnog Balkana
Kristofer Hil za Euronews Srbija: Džejms Rubin ne dolazi u Srbiju, posetiće nekoliko zemalja Zapadnog Balkana - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je u intervjuu za Euronews Srbija da Džejms Rubin, bivši pomoćnik američke državne sekretarke Medlin Olbrajt, ne dolazi u Srbiju. Hil je naveo da je Rubin nedavno određen za specijalnog izaslanika koji se bavi medijima i borbom protiv dezinformacija koje dolaze iz Moskve, ali i ne samo odatle.

Specijalni izaslanik SAD Džejms Rubin će sledeće nedelje, od 10. do 14. aprila, posetiti Podgoricu, Skoplje i Tiranu.

"Primarni fokus će biti Evropa. Mislim da on dolazi u posetu nekim zemljama Zapadnog Balkana, koliko znam ne u Srbiju - možda eventualno kasnije", rekao je Hil za Euronews Srbija.

U tom kontekstu on je demantovao pisanja medija da Gabrijel Eskobar odlazi sa funkcije specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan.

"Ne, ne to apsolutno nema nikakve veze sa poslom Gabrijela Eskobara, to su posebne funkcije. Da jednostavno razjasnim i odagnam tu glasinu, to nije istina", naveo je ambasador SAD u Beogradu. 

Na pitanje da li bi eventualna osuđujuća presuda vođama OVK koji su u Hagu optuženi po ličnoj odgovornosti za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine mogla biti problem za NATO koji je sarađivao sa njima devedesetih, američki ambasador u Srbiji je odgovorio:

"Sud za ratne zločine je odavno osnovan, čak i pre onoga što se dešavalo na Kosovu. Mislim da je važno da dozvolimo nastavak tih suđenja, da se prezentuju dokazi, da optuženi imaju priliku da se objasne, videćemo šta će reći sudije na kraju. Mislim da nije relevantno da sada pričamo o tome jer suđenje traje", naveo je Hil.

Ceo intervju sa ambasadorom Hilom gledajte večeras u 20 časova na Euronews Srbija.

Komentari (0)

Srbija