Politika

Ministarstvo kulture osudilo napad na konak crkve Svetog Jovana u Velikoj Hoči

Komentari

Autor: Tanjug

09/04/2023

-

10:59

Ministarstvo kulture osudilo napad na konak crkve Svetog Jovana u Velikoj Hoči
Ministarstvo kulture osudilo napad na konak crkve Svetog Jovana u Velikoj Hoči - Copyright Kancelarija za KiM

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo kulture osudilo je napad na konak crkve Svetog Jovana u Velikoj Hoči, koja pripada metohu manastira Visoki Dečani i ukazalo da poslednji u nizu napada na objekte Srpske pravoslovne crkve pokazuje visok stepen ugroženosti srpske verske i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji. 

"Ovakvim vandalskim incidentima, zasnovanim na mržnji prema srpskom narodu ugrožava se ne samo kulturno nasleđe na prostoru Kosova i Metohije, već se istovremeno i otvoreno preti bezbednosti i opstanku srpskog naroda. Očigledna namera ekstremista je da se sejanjem netrpeljivosti i nasilja unese strah među Srbe koji žele da ostanu na svojim vekovnim ognjištima. Posebno zabrinjava to što Priština ne čini ni najmanje napore da zaštiti kulturnu i versku baštinu, već nasuprot tome, sprovodi agresivnu kampanju zloupotrebe i instrumentalizacije, sa jedinim ciljem da se srpsko kulturno nasleđe izbriše ili utopi u takozvano kulturno nasleđe 'Kosova' falsifikovanjem prošlosti i namernim ignorisanjem istorijskih činjenica", navedeno je u saopštenju.

Kancelarija za KiM

 

Ministarstvo kulture pozvalo je sve međunarodne aktere da osude ovakve primere ekstremizma i vandalizma i u okviru svog mandata zaštite prava i slobode Srba na Kosovu i Metohiji, kao i kulturno i versko nasleđe od kontinuiranih napada i nasrtaja.

Podsetimo, u noći između petka i subote konak crkve, koja se nalazi na ulazu u Veliku Hoču, je obijen, a lopovi su ispremetali inventar i isekli električne instalacije.

Komentari (0)

Srbija