Politika

Kancelarija za KiM: Nedopustiv i zabrinjavajući napad na konak crkve Svetog Jovana u Velikoj Hoči

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/04/2023

-

21:12

Kancelarija za KiM: Nedopustiv i zabrinjavajući napad na konak crkve Svetog Jovana u Velikoj Hoči
Kancelarija za KiM: Nedopustiv i zabrinjavajući napad na konak crkve Svetog Jovana u Velikoj Hoči - Copyright Kancelarija za KiM

veličina teksta

Aa Aa

Nedopustiv je i zabrinjavajuć napad na konak crkve Svetog Jovana koja pripada metohu manastira Visoki Dečani, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

U noći između petka i subote konak crkve, koja se nalazi na ulazu u Veliku Hoču, je obijen, a lopovi su ispremetali inventar i isekli električne instalacije.

Kancelarija za KiM

 

Napad je onespokojio, kako preostale Srbe koji žive u ovoj srpskoj enklavi, tako i bratiju manastira, nastavlja se u saopštenju. Posebno zabrinjava da je do napada došlo uoči velikog pravoslavnog praznika Lazareve subote i pokazuje da počinioci nemaju nikakvog poštovanja prema srpskim svetinjama i praznicima Srpske pravoslavne crkve.

Svoje nepoštovanje i mržnju prema svetinjama SPC vlast u Prištini pokazuje i izraženim antisrpskim stavovima kojim podstiče ovakve napade, dodaju iz Kancelarije za KiM.

Kancelarija za KiM

 

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva da počinioci budu pronađeni i adekvatno sankcionisani, kako se ovakvi zabrinjavajući događaji ne bi ponovili.

Posebno očekujemo da se poveća pozornost međunarodnih snaga bezbednosti i misija na Kosovu i Metohiji kada je u pitanju bezbednost srpskih svetinja uoči Vaskrsa, jer nas iskustvo uči da se one nalaze na udaru ekstremista i huligana uoči velikih pravoslavnih praznika, zaključuje se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija