Politika

Kancelarija za KiM: Kosovski specijalci pucali na vozilo sa dva Srbina, vozač sa prostrelnom ranom prebačen u Kraljevo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/01/2023

-

13:28

Kancelarija za KiM: Kosovski specijalci pucali na vozilo sa dva Srbina, vozač sa prostrelnom ranom prebačen u Kraljevo
Kancelarija za KiM: Kosovski specijalci pucali na vozilo sa dva Srbina, vozač sa prostrelnom ranom prebačen u Kraljevo - Copyright Tanjug/STR

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici specijalne kosovske policije ROSU pucali su danas oko 11.30 časova na vozilo u kojem su se nalazila dva Srbina, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Tom prilikom je, kako navode, ranjen Miljan D, dok je njegov suvozač Dušan S. prošao bez povreda, a "automobil je izrešetan".

Do pucnjave je došlo kod, kako se navodi, nelegalnog punkta na Bistričkom mostu, na magistralnom putu Кosovska Mitrovica-Leposavić.

"Miljan D. je pogođen u predelu levog grudnog koša i ima prostrelnu ranu s kojom je transportovan hitno u bolnicu u Кraljevu", stoji u saopštenju.

Miljan D. se nalazi na intenzivnoj nezi u u bolnici u Kraljevu, rečeno je Tanjugu u toj ustanovi, a njegovo zdravstveno stanje je stabilno.  

Tanjug/STR

 

Kancelarija navodi da su pripadnici "Kurtijevih Rosu specijalaca na srpsko vozilo i Srbe u njemu zapucali su iz rafala samo zato što nisu želeli da dozvole da ih bez ikakvog osnova i i razloga Rosu policija maltretira".

"Kurtijevi specijalci Rosu nema šta da traže na severu КiM, kao i na ovom punktu koji je bespravno i nelegalno podignut, a sa koga svakodnevno maltretiraju srpski narod koji tuda prolazi. Beograd od početka prisustva specijalaca Rosu na severu upozorava da je njihov jedini cilj da izazovu incidente i maltretiraju naš narod u pokrajini, što se danas i pokazalo. Očigledno je da Кurti ne preza ni od čega da pusti srpsku krv i to je jedina svrha postojanja njegovih eskadrona na severu КiM", navodi se u saopštenju. 

Srpska lista je saopštila da nedeljama upozoravaju na "neprofesionalno ponašanje Кurtijevih specijalaca koji nastoje da svojim delovanjem zastrašuju srpski narod i izazivaju incidente".

Tanjug/STR

 

"Insistiramo da međunarodna zajednica osudi brutalnost ovih kriminalaca u uniformama, nažalost nema odgovora te ne čudi današnji brutalni napad koji je samo nastavak antisrpske histerije režima u Prištini. Srpska lista mesecima na svim sastancima insistira da se specijalne jedinice povuku sa severa Кosova i Metohije jer su tu nelegalno, i jer su izazvali seriju incidenata, ali svi ćute. Očigledno time šalju prećutnu podršku onima koji bi da izazovu haos na ovim prostorima ne uzimajući u obzir naša upozorenja", naveli su iz Srpske liste.

Oglasila se kosovska policija

Povodom pucnjave, kosovska policija je saoštila da je "policijska jedinica tokom obavljanja dužnosti pokušala da zaustavi vozilo koje je tokom kretanja udarilo vozilo kosovske policije" i da su "sa ciljem neutralisanja opasnosti pucali iz vatrenog oružja".

Miloš Garić / Kosovo online

 

Kako navode u saopštenju objavljenom na Fejsbuku "osumnjičeni su vozilom napustili mesto događaja", dok se uviđaj "obavlja u koordinaciji sa pravosudnim organima".

Zatim je ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjaj Svečlja na Tviteru napisao da je duboko zabrinut zbog incidenta u leposaviću i da su dve osobe vozilom pokušale da izbegnu policijski punkt i da su namerno udarile u automobil Kosovske policije. "Službenici KP su bili primorani da pucaju u pravcu vozila kako bi neutralisali situaciju", napisao je Svečlja. 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je Svečlja izneo još jednu dezinformaciju.

"Na mestu gde je ROSU pucao u Miljana (Delevića) postoje nadzorne kamere. Zašto Svečlja ne pusti snimak da svi vide sta se zaista dogodilo?", poručio je Petkovič na Tviteru.

On je kazao da je Delević dobio metak u leđa i da je auto u kojem je bio izrešetan u zadnjem delu. 

"To jasno pokazuje da su Srbi bežali od metaka, a ne napadali! Prestanite da lažirate činjenice, neće vam proći!", istakao je Petković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija