Politika

Bocan-Harčenko: Rusija će se založiti da se na SB UN diskutuje o Zajednici srpskih opština

Komentari

Autor: FoNet

12/04/2023

-

23:28

Bocan-Harčenko: Rusija će se založiti da se na SB UN diskutuje o Zajednici srpskih opština
N.B. - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko najavio je danas da će se Rusija, koja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti UN, založiti za diskusiju o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu, ocenjujući da se evropski posrednici u dijalogu Beograda i Prištine "ponašaju nečasno", javlja Sputnjik.

"Rusija, koja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti UN, zalaže se za produktivnu diskusiju o suštini problema koji su zaista akutni za Srbe, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu", navodi se u saopštenju Bocan-Harčenka.

On ističe i da, uoči sednice Saveta bezbednosti UN o situaciji na Kosovu i Metohiji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa pravom naglašava problem terora kosovskoalbanskih radikala nad Srbima, koji se nastavlja u Pokrajini.

"Pozdravljamo njegove izjave na sastanku sa specijalnom predstavnicom Generalnog sekretara UN, šeficom Misije UN na Kosovu Karolin Zijade da Beograd insistira na očuvanju mira i stabilnosti u regionu, poštovanju međunarodnog prava i primeni Rezolucije 1244 SB UN. Priština skoro deceniju ignoriše ovu ključnu obavezu, ali se i dalje izvlači", dodao je ruski diplomata.

Bocan-Harčenko je ocenio i da su evropski posrednici u dijalogu Beograda i Prištine ponovo pokazali svoju nečasnost i zapitao se čemu histerija EU i pretnje upućene Srbiji.

"Na zahtev Prištine, Brisel opslužuje ne samo kijevski, već i samoproglašeni prištinski režim, počeli su da prete Beogradu sankcijama zbog neispunjavanja nekih mitskih međunarodnih obaveza koje navodno proističu iz "predloga EU za rešavanje kosovskog pitanja", koji su razmatrani u Briselu i Ohridu", naveo je ambasador Rusije.

Istovremeno, dodaje Bocan-Harčenko, Evropsku uniju ni malo ne zbunjuje to što sama ne ispunjava stvarne, najviše međunarodne obaveze iz Rezolucije 1244 SB UN.

"Aleksandar Vučić je jasno naveo šta za Beograd predstavljaju crvene linije. Zašto onda takva histerija u EU, pretnje upućene Srbiji", upitao je Bocan-Harčenko.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija