Politika

Dačić: Odnosi sa Španijom odlični, radićemo na unapređenju ekonomske saradnje

Komentari

Autor: Tanjug

13/04/2023

-

10:48

Dačić: Odnosi sa Španijom odlični, radićemo na unapređenju ekonomske saradnje
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Odnosi Srbije i Španije su odlični, prijateljski i u usponu, a novi zamah su im dale prošlogodišnja poseta Srbiji predsednika španske vlade Pedra Sančeza i predsednika Srbije Aleksandra Vučića Madridu, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u Beogradu, nakon razgovora sa španskim ministrom spoljnih poslova Hoseom Manuelom Albaresom.

"Mi smo zahvalni Španiji na čvrstom stavu koji je nama od velike pomoći kada je reč o principima očuvanja suvereniteta i integriteta, jer mi kada govorimo o Kosovu i Metohiji ne govorimo samo sa stanovišta naših interesa, nego i sa stanovišta poštovanja univerzalnih principa međunarodnog prava“ rekao je Dačić.

Istakao je da je za Srbiju od izuzetnog značaja ovakav stav Španije, a da i Srbija podržava intregritet i suverenitet Španije vezano za razne separatističke ideje i pokrete koji takođe pokušavaju da jednostranim aktima ostvare svoje ciljeve.

"Bitno nam je i da radimo na unapređenju ekonomskih odnosa i naša spoljnotrgovinska razmena je dostigla skoro milijardu i po evra i mi treba da nastavimo da tu saradnju i dalje razvijamo i unapredjujemo“, rekao je Dačić.

Kao pozitivan primer saradnje naveo je Institut Servantes, koji u Srbiji radi skoro 20 godina.

"Radujemo se španskom predsedavanju Evropskom unijom od jula“, rekao je Dačič i u šali dodao da Španiji želimo svaki uspeh osim kada njihovi sportski timovi igraju protiv naših.

Ministar spoljnih poslova Španije Hose Manuel Albares je ocenio da su razgovori sa Dačićem bili prijateljski i naveo da su glavne teme razgovora bile bilateralni odnosi dve zemlje, dijalog Beograda i Prištine, kao i kako približiti Zapadni Balkan Evropskoj uniji. Dodao je da ovaj region može računati na Španiju za vreme njenog predsedavanja Evropskom unijom.

"Posetu regionu sam počeo posetom Srbiji jer je ona naš važan partner, budući da je naša spoljnotrgovinska razmena premašila milijardu evra. Želimo da naše firme budu prisutnije u Srbiji“, istakao je on.

Posebno je naglasio važnost rada Instituta Servantes u Beogradu, jedinom te vrste na Balkanu, koji igra važnu ulogu u kulturnoj razmeni i potpomaže većem učenju španskog jezika.

"Za dva meseca predsedavaćemo Evropskom unijom i pravimo listu prioriteta, pre svega u jačanju ekonomije i ekonomske saradnje. Razgovaram sa evropskim kolegama da u sledećem semestru organizujemo ministarski sastanak da mi iz Evropske unije bolje upoznamo Zapadni Balkan i da imamo dobar dijalog“, naveo je Albares.

Dodao je da je želeo da čuje i stav Srbije o napadu Rusije na Ukrajinu i da će o tome i o želji da dve zemlje rade zajedno na bazi prijateljstva i proširivanju veza u svim oblastima razgovarati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Naveo je i da je juče potpisanim memorandumom Španija obećala da će podržavati Srbiju u njenim evropskim aspiracijama.

Komentari (0)

Srbija