Politika

Novi susret Vučića i Kurtija u Briselu 2. maja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/04/2023

-

16:02

Novi susret Vučića i Kurtija u Briselu 2. maja
Novi susret Vučića i Kurtija u Briselu 2. maja - Copyright Tanjug/video

veličina teksta

Aa Aa

Nova runda dijaloga između Beograda i Prištine na najvišem nivou biće nastavljena 2. maja, kada će se u Briselu sastati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, potvrdio je portparol EU Peter Stano.

Evropska unija kao posrednik u dijalogu danas je uspostavila zajednički odbor za praćenje primene sporazuma i u njemu su i Kosovo i Srbija kao strane u dijalogu o normalizaciji odnosa. Kako je rekao Stano, zadatak zajedničkog odbora za monitoring je da nadgleda primenu Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i njegovog implementacionog aneksa.

"Ovo je konkretna implementacija onoga što je dogovoreno pre 30 dana u Ohridu na sastanku između predsednika Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Ovim Zajedničkim odborom za monitoring će predsedavati specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak. Kosovo će predstavljati njihov ambasador u Briselu Agron Bajrami, a Srbiju njen glavni pregovarač Petar Petković. Odbor će se redovno sastajati u Briselu, a detalji će biti finalizirani i usvojeni na prvom sastanku Odbora koji će se održati posle narednog sastanka na visokom nivou koji je planiran ovde u Briselu za 2. maj", rekao je Stano.

Poslednji put Vučić i Kurti su se sastali u Ohridu 18. marta. i tada je njihov sastanak trajao 12 sati. 

Šef diplomatije EU Žozep Borelj tada je rekao da su dogovoreni praktični koraci o tome kako će biti sproveden februarski sporazum iz Brisela o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija