Politika

Počela prva sednica redovnog prolećnog zasedanja

Komentari

Autor: Tanjug

19/04/2023

-

11:50

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije započeli su danas prvu sednicu redovnog prolećnog zasedanja, a na dnevnom redu je više kadrovskih rešenja, među kojima je izbor istaknutih pravnika za Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaštva, kao i izbor Zaštitnika građana.

Poslanike je dočekala garda ispred skupštine, crveni tepih, a budući da je prva sednica redovnog zasedanja, sednica je počela intoniranjem himne.

Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, čiji predsednik je Vladimir Đukanović, izabrao je po osam kandidata iz reda istaknutih pravnika koji su predloženi, od kojih će se birati po četiri za VS S i VST.

Kandidati za VS S su Nataša Delić, Žikica Dronjak, Jelena Vučković, Nikola Bodiroga, Marina Grbić, Rastko Brajković, Aleksandar Popović i Srđan Stefanović.

Sa druge strane kandidati za VST su Dušan Purić, Miroslav Diorđević, Predrag Ćetković, Vesna Luković, Vladimir Simić, Nenad Tešić, Jelena Glušica i Bojan Petrović.

Narodna skupština će dvotrećinskom većinom birati po četiri istaknuta pravnika za ova dva pravosudna organa.

Tanjug/Miloš Milivojević


 

Novim pravosudnim zakonima je propisano da će VS S ciniti četiri istaknuta pravnika, šest izbornih članova iz reda sudija, kao i predsednik Kasacionog suda, a  članovi će između sebe birati presedavajućeg.

Sa druge strane članovi VST će pored ministra pravde, biti vrhovni javni tužilac, pet tužilaca koje biraju javna tužilaštva i četiri istaknuta pravnika, a vrhovni tužilac će biti i predsednik VST.

Na dnevnom redu sednice su i predlozi odluke o izboru Saveta Državne revizorske institucije, odluke o izboru Zaštitnika građana, i o Predlogu  odluke o izboru četiri člana Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo predložio je parlamentu da za Zaštitnika građana izabere Zorana Pašalića.
 

Komentari (0)

Srbija