Politika

Đurović: Island odoleo pritiscima, bez rasprave o zahtevu Kosova za prijem u Savet Evrope

Komentari

Autor: Tanjug

19/04/2023

-

17:47

Đurović: Island odoleo pritiscima, bez rasprave o zahtevu Kosova za prijem u Savet Evrope
Đurović: Island odoleo pritiscima, bez rasprave o zahtevu Kosova za prijem u Savet Evrope - Copyright Tanjug/video

veličina teksta

Aa Aa

Zahtev Prištine za prijem u Savet Evrope nije se danas našao na dnevnom redu Komiteta ministara Saveta Evrope, izjavila je ambasadorka Misije Srbije pri Savetu Evrope Aleksandra Đurović.

Ona je za Tanjug naglasila da do kraja nedelje neće biti ni vanrednog sastanka Komiteta ministara SE na kojem bi se razmatralo ovo pitanje.

"Sastanak je završen i sve tačke su prošle", rekla je Đurović.

Ona je naglasila da je Island, kao zemlja koja predsedava Komitetom ministara SE, uspeo da odoli pritisku zemalja Kvinte da se to pitanje reši ove nedelje u smislu glasanja o otpočinjanju procedure za članstvo Kosova u SE i pređe u drugu fazu procesa, a to je misljenje Parlamentarne skupštine SE, koja zaseda sledeće nedelje.

"Ovo je rezultat naših pojačanih diplomatskih aktivnosti poslednjih nekoliko dana, kada je postojala namera Kvinte da se tačka aplikacije za članstvo Kosova nađe na dnevnom redu današnjeg sastanka Komiteta ministara SE", naglasila je Đurović.

Ona je dodala da je, s obzirom na to da je ranije dogovoren dolazak ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića u Strazbur, Srbija tražila da se ne uvrsti ta tačka na dnevni red Komiteta ministara SE jer se obeležavalo 20 godina od članstva Srbije u Savetu Evrope.

Đurović je dodala da su postojale ideje da se ova tačka nađe na vanrednoj sednici Komiteta ministara SE u petak, 21. aprila, ali da je Srbija "delovala prema Kvinti i Islandu" kako se to ne bi dogodilo. "Island je pokazao najveće razumevanje", zaključila je Đurović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija