Politika

Brnabić: Nismo neutralni po pitanju rata u Ukrajini, Srbija je jasno osudila rusku invaziju

Komentari

Autor: Tanjug

20/04/2023

-

19:27

Brnabić: Nismo neutralni po pitanju rata u Ukrajini, Srbija je jasno osudila rusku invaziju
Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je danas u Dablinu da Srbija nije neutralna po pitanju rata u Ukrajini i da je jasno osudila rusku invaziju.

Odgovarajući na pitanja na panelu Blumberg konferencije, premijerka je napomenula da Rusija krši međunarodno pravo i da smo podržali sve rezolucije UN koje osuđuju takvo ponašanje.

"U tom pogledu smo 100 odsto uskladili svoju politiku sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU", istakla je Brnabić i ocenila da sankcije nisu rešenje, jer pre svega pogađaju običan narod, što smo i mi osetili na svojoj koži devedesetih godina.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

 

Sa druge strane, kako na naglasila, ljudi u Srbiji su ljuti što se isti princip poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta ne primenjuje kada je u pitanju Srbija i status Kosova i Metohije. Upravo u tome premijerka vidi dvostruke standarde Zapada.

"Mi smo među prvima osudili referendume o nezavisnosti Donjecka i Luganska", podsetila je Brnabić okupljene i navela da živimo u duboko podeljenom svetu, u kojem morate biti u potpunosti za ili ili protiv nečega.

Ističe da Beograd od početka sukoba u Ukrajini nije dostavljao oružje nijednoj zaraćenoj strani, te da se naoružanje šalje samo dozvoljenim "end juzerima", što nijedna od ovih strana nije trenutno.

Kada su Kosovo i Metohija u pitanju, premijerka naglašava da Beograd ostaje posvećen dijalogu i postizanju kompromisnog rešenja, pre svega zbog budućih generacija. Međutim, smatra da Priština opstruira pregovore.

"Prošlo je 10 godina od Brisleskog sporazuma, Zajednica srpskih opština je praktično bila jedina obaveza albanske strane, a oni Zajednicu još nisu formirali", naglasila je Brnabić i ukazala na to da bez ZSO nema napretka u pregovorima.

Srbija je otvorena ka kapitalu i sa Istoka i sa Zapada

Premijerka je rekla da su Srbiji potrebne investicije iz svih krajeva sveta i da je otvorena za kapital i sa Istoka i sa Zapada.

Ona je tokom intervju na Blumbergovoj konferenciji u Dablinu priznala da je takav pravac sve komplikovanije održati jer se svet sve više polarizuje, ali je dodala da će se Srbija truditi da održi taj kurs.

“Želimo da budemo potpuno otvoreni za sve investitore. Naš partner broj jedan u investicijama je Nemačka. U uslugama to su Sjedinjene Američke Države, dok je najveći uvoznik naših dobara Kina. To je rezultat naše otvorenosti ka svetu kako bismo učinili što bolji posao za Srbiju", istakla je premijerka.

Ukazala je na to da je Srbija u prethodnih nekoliko godina, prema ocenama Fajnenšl tajmsa, postala svetski lider u privlačenju direktinih stranih investicija. Ona je rekla da se Srbija u prethodnih 10 godina u mnogome promenila i da je danas drugačija zemlja. Istakla je da se odlučila da, na poziv Aleksandra Vučića, direktno iz privatnog, sektora uđe u Vladu i pomogne svojoj zemlji.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

 

 

“Srbija je pre 10 godina bila na ivici bankrota i u vrlo nezavidnoj ekonomskoj situaciji, ali se pod vođstvom predsednika Aleksandra Vučića ta slika promenila,“ istakla je premijerka i dodala da je nezaposlenost sa 25 odsto smanjena na oko devet odsto.

Prema njenim rečima, sektor informacionih tehnologija je najbrže rastući sektor u srpskoj ekonomiji.

„Tokom 2021. svako drugo novo radno mesto u Srbiji bilo je u oblasti IT industrije. Od 2017. godine mladi u osnovnim školama od petog razreda uče programiranje, a od 2021. imali smo prvu generaciju osnovaca koja je završiila taj deo školovanja sa znanjem iz oblasti programiranja. Sigurna sam da ćemo rezultate te investicije videti u narednim godinama", napomenula je premijerka.

Dodaje da je Vlada Srbije uložila više od 100 miliona evra u naučnu infrastrukturu i da danas u Srbiji postoje četiri naučno-tehnološka parka. Ističe da se prosečna plata u Srbiji u bukvalnom smislu duplirala u prethodnih nekoliko godina. 

Komentari (0)

Srbija