Politika

Sa kosovskim pasošem ne mogu u Španiju bez obzira na viznu liberalizaciju: Madrid i dalje ne priznaje kosovska dokumenta

Komentari

Autor: Euronews Srbija/ Teodora Vasiljević

21/04/2023

-

15:32

Sa kosovskim pasošem ne mogu u Španiju bez obzira na viznu liberalizaciju: Madrid i dalje ne priznaje kosovska dokumenta
Sa kosovskim pasošem ne mogu u Španiju bez obzira na viznu liberalizaciju: Madrid i dalje ne priznaje kosovska dokumenta - Copyright Tanjug AP/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Građani Kosova, koji poseduju kosovski pasoš, neće moći da putuju u Španiju uprkos odluci o viznoj liberalizaciji, koja je doneta ove nedelje i na snagu stupa 1. januara naredne godine. Naime, iako su ministri svih zemalja članica EU glasali za viznu liberalizaciju za Kosovo, jedna od zemalja Šengena, ne priznaje kosovske putne isprave, rekli su za Euronews Srbija u Evropskoj komisiji.

Reč je o Španiji, jednoj od pet zemalja EU koje ne priznaju ni nezavnsnost Kosova.

Priznavanje putnih isprava je nacionalna nadležnost.

"Priznavanje putnih isprava je nacionalna nadležnost. Među zemljama Šengena, sve osim jedne su priznale putne isprave Kosova. To znači da će vizna liberalizacija za Kosovo omogućiti nosiocima kosovskih pasoša da putuju bez viza u sve zemlje Šengena, osim u jednu", rečeno je za Euronews Srbija u Evropskoj komisiji.

Iz Evropske komisije naglašavaju i da je odluka o prihvatanju putnih dokumenata na nivou svake zemlje pojedinačno. 

"Među zemljama Šengena sve osim jedne priznaju putne isprave Kosova. To znači da će vizna liberalizacija za  Kosovo omogućiti vlasnicima kosovskih pasoša to putuju bez viza u sve, osim u jednu zemlju. Da pojasnim: priznavanje putnih isprava je na kraju krajeva u nadležnosti država pojedinačno. Ne mogu zaista da pojasnim šta bi se desilo ukoliko dođete na granicu... Dakle, postoji jedna Šengen zemlja koja ne priznaje te pasoše, tako da možete da pretpostavite šta bi se desilo po dolasku na španski aerodrom", naveo je Kristijan Vigand, portparol Evropske komisije. 

Španija i još četiri države Evropske unije (Rumunija, Slovačka, Kipar i Grčka) nisu priznale nezavisnost Kosova. Sve ove zemlje, uključujući Španiju, glasale su za liberalizaciju na ministarskom sastanku održanom 9. marta, kada je odluka doneta na nivou Saveta EU.

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su u utorak na plenarnom zasedanju odluku o viznoj liberalizaciji za Kosovo bez glasanja. To je bio i poslednji korak ka ukidanju viza za građane koji imaju kosovske pasoše, a predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola izjavila je da nije dobila nijedan predlog da se odbaci stav Saveta i nijedan amandman.

"Dakle, stav Saveta je odobren i predloženi akt je usvojen", rekla je Mecola.

U praksi će to značiti da će biti dozvoljeno putovanje i boravak u Evropskoj uniji do 90 dana u bilo kom periodu u šest meseci sa pasošima koje izdaju prištinske vlasti.

Odluka o viznoj liberalizaciji potpisaće predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola i predstavnik švedskog predsedavanja. Ona bi trebalo da stupi na snagu kada i ETIAS - Evropski sistem za putne informacije i autorizaciju, ali svakako ne kasnije od 1. januara 2024.

Pre skoro deset godina zeleno svetlo dala je Evropska komisija, odnosno dala je preporuku ostalim instancama EU da uvedu viznu liberalizaciju.

Od tog trenutka Evropski parlament to podržava. Međutim, ono gde je nastao zastoj jeste na nivou zemalja članica. Spekulisalo se da li su u pitanju zemlje koje ne prizanju Kosovo kao nezavisno, neki su pominali zemlje poput Holandije, Francuske iz nekih drugih razloga. Sve te sumnje otklonjene su u novembru ove godine kada je usaglašen tekst sporazuma o viznoj liberalizaciji i zeleno svetlo su dale sve članice. 

 

Komentari (0)

Srbija