Politika

Izbori na severu Kosova: Izašlo 3,47 odsto birača, Samoopredeljenje i DPK "podelili" opštine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/04/2023

-

08:58

Izbori na severu Kosova: Izašlo 3,47 odsto birača, Samoopredeljenje i DPK "podelili" opštine
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

U četiri opštine na severu Kosova i Metohije održani su vanredni lokalni izbori. Biračka mesta u Zvečanu, Leposaviću, Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici otvorena su u improvizovanim kontejnerima, a kako javlja reporterka Euronews Srbija, biračke centre obezbeđivali su pripadnici specijalne policije Kosova, a nedaleko su i bili pripadnici Kfora. Na izborima nije učestvovala najveća partija iz redova srpske zajednice, a od deset kandidata za gradonačelnike, devet je iz albanske, a samo jedan iz srpske zajednice. Birališta su zatvorena u 19 sati.

Ključni događaji:

  • Birališta su otvorena u 7 sati u improvizovanim kontejnerima u multietničkim sredinama i pored glavnih puteva, a zatvorena u 19 časova
  • Petković: Glasalo 1.566 Albanaca i 13 Srba, odnosno 3,47 odsto, Petković je podatke saopštio pre nego što je istovetne brojeve saoštio CIK
  • Kandidati Pokreta Samoopredeljenje pobedili u Leposaviću i na severu Kosovske Mitrovice, dok je Demokratska partija Kosova pobedila u Zvečanu i Zubinom potoku
  • Biračke centre je obezbeđivala policija, a nedaleko su se nalazili i pripadnici Kfora.
  • Kosovska policija saopštila da "sprovodi operativni plan povodom izbora na severu KiM"
  • Svečlja: Nije bilo incidenata i problema
  • Deset kandidata za gradonačelnika, od toga samo jedan iz redova srpske zajednice - Slađana Pantović iz Zvečana.
  • Srpska lista ne učestvuje na izborima, izbore bojkotuje većina Srba sa severa.
  • Srbi od Prištine traže da ispuni dva zahteva: formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje naoružanih pripadnika prištinskih snaga sa severa Kosova

Dešavanja na severu KiM možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu


Tanjug/Dopisništvo KiM

 

 

23.07 Kandidat DPK-a u Zubinom Potoku proglasio pobedu: Biću predsednik svih građana

 

Kandidat Demokratske partije Kosova Izmir Zećiri u Zubinom Potoku proglasio je pobedu na vanrednim izborima u toj opštini na severu Kosova i poručio da će biti "gradonačelnih svih građana", preneo je Reporteri.Zećiri se u izjavi novinarima zahvalio svima na podršci i poručio da će njegova pobeda biti "pobeda svih građana".

"Moja pobeda će biti pobeda svih građana. Biću predsednik svih građana, biću otvoren za sve građane“, rekao je Zećiri.

22.32 Ambaador Francuske: Izbori sa tako malo birača ne doprinose političkom rešenju

Ambasador Francuske u Prištini Olivije Gero ocenio je večeras da izbori sa tako malo birača ne doprinose političkom rešenju.

Gero je na svom nalogu na Tviteru izrazio žaljenje zbog toga što pojedine stranke nisu  učestvovale na danas održanim izborima u četiri opštine na severu KiM. On je poručio da je sada vreme za primenu dogovora iz Ohrida.

On je ocenio da je pozitivna tačka današnjih izbora profesionalizam koji su, kako tvrdi, pokazali kosovska policija, Kfor i Euleks. 

"Sada moramo primeniti Ohridski sporazum", poručio je Gero. 

22.15 Preliminarni podaci CIK: Samoopredeljenje i DPK "podelili" opštine

Na čelu četiri opštine na severu KiM, u kojima su danas održani vanredni izbori koje se bojkotovale srpske partije, naći će se kandidati albanskih partija pošto su, kako pokazuju preliminarni rezultati prištinske Centralne izborne komisije, kandidati Pokreta Samoopredeljenje pobedili u Leposaviću i na severu Kosovske Mitrovice, dok je Demokratska partija Kosova (DPK) pobedila u Zvečanu i Zubinom potoku.

Kandidat Pokreta Samoopredeljenje za gradonačelnika severnog dela Kosovske Mitrovice Erden Atić osvojio je 519 glasova ili 66,5 odsto, a slede kandidat Demokratske partije Kosova Taulant Keljmendi sa 186 osvijenih glasova ili 23,8 odsto i  Betim Osmani iz Građanske inicijative "Mitrovica" sa 75 glasova ili 9,6 odsto, prenosi Koha ditore. 

U Leposaviću je kandidat Samopredeljenja Ljuljzim Hetemi dobio 100 glasova ili 73,5 odsto, dok je Aljbuljena Behljulji-Hatemi iz Demokratske partije Kosova dobila 34 glasa ili 25 odsto.  Na izbornom listiću nalazio se i kandidat Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović koji je pre izbora povukao kandidaturu, ali je ipak dobio dva glasa.

U Zubinom Potoku Izmir Zećiri iz Demokratske partije Kosova dobio je 196 glasova ili 52,1 odsto, dok je kandidatu Samoopredeljenja Fljatronu Hasaniju pripalo 180 glasova ili 47,9 odsto. 

U Zvečanu je kandidat Demokratske partije Kosova Iljir Peci osvojio 114 glasova ili 60 odsto, Fetah Peci iz Samoopredeljenja je dobio 73 glasa ili 37,4 odsto, a nezavisna kandidatkinja Svetlana Pantović pet glasova ili 2,6 odsto. 

21.34 Ambasada SAD u Prištini: Izbori u skladu sa Ustavom, žalimo što nisu učestvovale sve stranke

Ambasada SAD u Prištini saopštila je večeras da je njihov stav da su izbori održani danas u četiri opštine na severu Kosova u skladu sa kosovskim ustavnim i zakonskim zahtevima, izrazivši žaljenje što nisu sve stranke iskoristile svoje, kako navode, demokratsko pravo da učestvuju na današnjim izborima. U saopštenju objavljenom na Tviteru, navodi se da SAD podržavaju raznoliku, inkluzivnu, multietničku demokratiju na Kosovu i izbore koji su u njenoj osnovi.

"Žao nam je što sve stranke nisu iskoristile svoje demokratsko pravo da učestvuju na današnjim izborima. Učešće na izborima pomaže da se osigura da su lideri reprezentativni za populaciju kojoj služe. Glasanje je jedna od ključnih sloboda demokratskih društava", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da SAD prepoznaje napore kosovskih zvaničnika da biračka mesta stave na raspolaganje građanima koji žele da ostvare svoje pravo glasa, uz minimiziranje potencijalnih napetosti.

Takođe, izražavaju zahvalnost za profesionalizam Kosovskoj policiji, Euleksu i Kforu u obezbeđivanju bezbednog okruženja za održavanje izbora.

"Nastavićemo da sarađujemo sa svim relevantnim stranama u vezi sa narednim koracima. Takođe, ponavljamo važnost i našu posvećenost punoj implementaciji Ohridskog sporazuma", saopšteno je iz Ambasade SAD.

 

 

21.21 Kandidat Samoopredeljenja na severu KM: Biću gradonačelnik svih građana

Kandidat Pokreta Samoopredeljenje za gradonačelnika severnog dela Kosovske Mitrovice Erdan Atić proglasio je večeras pobedu na izborima u toj opštini i poručio da će biti gradonačelnik svih građana.

"Biću gradonačelnik svih građana bez razlike", rekao je Atić za Tanjug, govoreći na srpskom. 

On je zahvalio svim građanima na pobedi, uključujući onima koji, kako je rekao, "nisu imali šansu da izađu na izbore usled okolnosti". 

"Mi smo već dobili rezultate. Treba nam još nekoliko sati za formalne rezultate. Ono što znamo jeste da sam ja budući gradonačelnik opštine Severna Mitrovica", rekao je on. 

Atić je rekao da će imati "dve i po godine da radi na dobrim i velikim projektima" i poručio da jedva čeka da se sastane "sa građanima ovog prelepog grada". 

21.20 Kosovska policija: Izbori protekli mirno i bez incidenata

Izborni dan u četiri opštine na severu Kosova i Metohije - Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku protekao je mirno i bez incidenata, saopštila je večeras kosovska policija.

“Osim pružanja bezbednosti tokom izbornog procesa, operativnim planom je predviđeno pokretanje i procesuiranje svakog krivičnog dela protiv biračkog prava i preduzimanje svih procesnih/krivičnih mera protiv bilo koga ko je u suprotnosti sa zakonima zemlje, u saradnji i koordinaciju sa CIK-om i Državnim tužilaštvom”, navode iz kosovske policije i dodaju da “nije bilo prijavljenih slučajeva”.

Iz kosovske policije navode da ostaju posvećeni “garantovanju ustavnog poretka, stvaranju mirnog i bezbednog okruženja za sve građane”, kao i da su zaduženi za pratnju izbornog materijala do kraja izbornog procesa.

21.19 Radoičić: Veliko hvala Srbima na KiM na dokazanom patriotizmu

Potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić zahvalio je večeras Srbima iz Leposavića, Zvečana, Kosovske Mitrovice i Zubinog Potoka na, kako je istakao, ko zna koji put dokazanom patriotizmu, dostojanstvu, časti i jedinstvu.

''Želim da kažem veliko hvala mojim sunarodnicima iz Leposavića, Zvečana, Kosovske Mitrovice i Zubinog Potoka na ko zna koji put dokazanom patriotizmu, dostojanstvu, časti i jedinstvu'', poručio je Radoičić u saopštenju. 

Kako je naveo, onima koji misle da sa jedan ili dva odsto glasova mogu da vode opštine na severu, može da poruči da im srpski narod to nikada neće dozvoliti'', poručio je Radoičić u saopštenju.

''Na nama je da zajedno sa našom državom Srbijom i predsednikom Aleksandrom Vučićem nastavimo borbu za očuvanje mira i prava Srba da žive svoji na svome. Nadam se da su svi dobro razumeli jasnu poruku koju im je srpski narod sa severa Kosova i Metohije danas poslao. Živela Srbija!'', dodao je Radoičić.

 

20.50 Samoopredeljenje proglasilo pobedu u Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici

Pokret Samoopredeljenje premijera Kosova Aljbina Kurtija proglasio je pobedu u opštinama Leposavić i severna Kosovska Mitrovica na danas održanim vanrednim lokalnim izborima na severu KiM.

U Zvečanu i Zubinom Potoku pobedili su kandidati Demokratske partije Kosova, navodi Koha ditore, pozivajući se na neimenove izvore.

Poslanik Samoopredeljenja Armend Muja rekao je da je kandidat Samoopredeljenja na severu Kosovske Mitrovice Erden Atić dobio 65 odsto glasova, dok je kandidat Samopredeljenja u Leposaviću Ljuljzim Hetemi dobio više od 70 odsto glasova. 

Kako navodi Koha, u Zubinom Potoku je Izmir Zećiri iz Demokratske partije Kosova dobio 196 glasova, dok je Flatron Hasani iz Samoopredeljenja dobio 180 glasova.  U Zvečanu je, kako piše Koha, Ilir Peci iz Demokratske partije Kosova osvojio 114 glasova, dok je Fetah Peci iz Samoopredeljenja dobio 73 glasa.

Tanjug/Dopisnik KiM

Poslanik Samoopredeljenja Armend Muja rekao je da je kandidat Samoopredeljenja na severu Kosovske Mitrovice Erden Atić dobio 65 odsto glasova

20.21 CIK: Na izborima na severu KiM glasalo 1.567 od ukupno 45.095 birača

Prema podacima prištinske centralne izborne komisije, na vanrednim izborima u četiri opštine na severu Kosova i Metohije - Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, glasalo je 1.567 birača od ukupno 45.095, odnosno 3,47 odsto.

Prema podacima CIK-a, u Severnoj Mitrovici je glaslao 837 birača (4.62%), u Zubinom Potoku svoje glasačko pravo iskoristilo je 385 birača (5.78%), u Zvečanu je glasalo 204 lica (2.92.%), a u Leposaviću 141 osoba (1.06%).

Predsednik CIK-a Krešnik Radonići rekao je na konferenciji za novinare po završetku izbora da je izlaznost bila mala, te da se izborni dan završio bez incidenata.

20.20 "Demokratija na delu" opisala izbore na kao "improvizovane"

Koalicija nevladinih organizacija za posmatranje izbora "Demokratija na delu", koja je pratila izborni proces na severu Kosova i Metohije, konstatovala je da su izbori "improvizovani", kao i da su ih lokalni Srbi bojkotovali, zbog čega ''oni ne garantuju politički i reprezentativni legitimitet institucija koje će iz njih proizaći''.

"Odbijanje političkih subjekata iz redova srpske zajednice da učestvuju na izborima, kao i povlačenje kandidatura nakon overe kod CIK, rezultovalo je bojkotom izbora među biračima iz srpske zajednice u ovom delu. U tom pogledu, svoju ulogu odigrali su i pozivi i zahtevi Srpske liste da srpski birači ne učestvuju na izborima", navodi se, između ostalog, u saopštenju ove nevladine organizacije, preneo je "Reporteri".

"Demokratija na delu" je preko svojih mobilnih timova posmatrala izborni proces u četiri severne opštine - Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

"Dok je u sredinama naseljenim srpskom zajednicom došlo do gotovo potpunog bojkota izbora, u sredinama u kojima živi albanska zajednica evidentirana je veća izlaznost. Na ovaj način, iako su izbori ispunili minimalne zakonske kriterijume, oni ne garantuju politički i reprezentativni legitimitet institucija koje će iz njih proizaći", dodala je "Demokratija".

19.55 Petković: Glasalo 1.566 Albanaca i 13 Srba

Od ukupnog broja upisanih birača na severu Kosova i Metohije a njih je 45.095 danas je ukupno glasalo 1.566 Albanaca i 13 lica srpske nacionalnosti, odnosno 3.47 odsto, rekao je na konferenciji za medije Petar Petković, dikrektor Kancelarije za KiM Vlade Republike Srbije.

On je ocenio da su izbori bili antidemokratski i podsetio da su se održavali u kontejnerima koje je obezbeđivala kosovska policija. Opširnije u odvojenoj vesti.

19.00 Zatvorena biračka mesta

Tačno u 19 časova zatorena su sva biračka mesta u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, gde su danas održani vanredni izbori za gradonačelnike. U 19.30 očekuje se konferencija prištinske centralne izborne komisije.

Euronews/Vladislav Ćup

 

18.33 CIK: Rezultati izbora na Severu mogući pre 22 sata zbog slabog odziva birača

Član Centralne izborne komisije (CIK) iz Pokreta Samoopredeljenje Sami Kurteši najavio je da će preliminarni rezultati današnjih izbora u četiri opštine na severu KiM biti veoma brzo saopšteni, pre 22 sata, zbog slabog odziva birača.

"Rezultati mogu biti objavljeni najkasnije u 22 sata. CIK će ih imati ranije. Pre 22 sata biće poznati preliminarni rezultati", rekao je Kurteši za RTV Dukađini, prenosi Reporteri. 

18.11 Svečlja: Nije bilo incidenata i problema

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja rekao je za KTV da su ''što se tiče aspekta bezbednosti, aspekta ministarstva unutrašnjih poslova, ovo uspešni izbori''. 

''Nije bilo incidenata i problema. Sa političkog aspekta, veoma je loše što naši građani srpske nacionalnosti, zbog pritisaka Beograda i njegovih kriminalnih struktura, nisu učestvovali“, izjavio je Svečlja.

profimedia

 

 

18.09 U Zubinom Potorku glasačke kutije i dalje prazne

Na pojedinim biračkim mestima u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, u kojima se danas održavaju lokalni izbori, glasačke kutije ostale su prazne.

Biračka mesta na vanrednim izborima za gradonačelnike četiri opštine na severu KiM - Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku zatvaraju se u 19 časova. Kako javlja izveštač Tanjuga sa lica mesta, tri od ukupno četiri biračka mesta u Zubinom Potoku do sada nisu imala nijednog birača.  Slična situacija je i u Srbovcu, u blizini Zvečana, ali i Banjskoj. 

15.44 Izlaznost do 15 sati

Do 15 časova u Leposaviću je bilo 110 birača (0,83 odsto). U Zubinom Potoku glasalo je 240 birača ili 3,6 odsto. U Zvečanu je glasalo 145 birača (2,07 odsto), a u Severnoj Mitrovici 597 birača (3,3 odsto).

Ukupno je od nešto više od 45.000 birača na birališta izašlo 2,4 odsto. 

EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

 

 

15.10 U Zubinom Potoku na tri biračka mesta nijedan glas

U Zubinom Potoku, do 14 časova, od četiri, na tri biračka mesta nije glasao nijedan birač, saznaje Euronews Srbija. Jedino mesto u kome se glasa je albansko selo Čabra.

14.11 Đurić: Lokalni izbori na severu KiM predstavljaju uvredu za demokratiju

Ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić, izjavio je da način na koji se danas održavaju lokalni izbori u policijskim stanicama na severu Kosova i Metohije, predstavlja zastoj u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine i "uvredu za demokratiju".

Đurić je napisao na Tviteru da "nijedan legitiman zahtev srpske zajednice zasnovan na dogovoru nije ispunjen" i da se položaj kosmetskih Srba kontinuirano pogoršava već godinu i po. Vlada privremenih prištinskih institucija "ruga se" međunarodnoj zajednici, poništavajući postignute sporazume jednostranim potezima na terenu, istakao je Đurić.

"Bizarno je videti (premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina) Kurtija kako ide stopama Slobodana Miloševića", napisao je Đurić.

13.50 Brnabić: Izbori "slobodni" i "fer", s oružanim snagama i oklopnim vozilima

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je "ovo dan kada je poslednji evropski geto legalizovan i legitimizovan".

"Isti oni koji su pre 10 godina dogovorili i garantovali Briselski sporazum, za koji nikada nisu ni planirali da ga primene. Osećajte se ponosnim! Slavite danas vaša dostignuća. U slavu onoga što ste stvorili!", navela je Brnabić na Tviteru, obraćajući se Evropskoj uniji, američkoj ambasadi i OEBS-u u Prištini.

Brnabić je objavila fotografije kontejnera - privremenih biračkih mesta koja obezbeđuju pripadnici policije i vozilo Kfora, navodeći da te fotografije "zaista oslikavaju 'vladavinu prava'" i pravo značenje 'demokratskih izbora' na Kosovu i Metohiji, koji su podržani od strane EU i Kvinte".

"Molim OEBS da obrati pažnju i da obavezno ovo preporuči drugima kao najbolji primer: održavanje izbora u privremenim kontejnerima pod direktnim nadzorom oružanih snaga. Izbori - slobodni i fer, sa oružanim snagama i oklopnim vozilima! To je Evropa u 21. veku!", napisala je Brnabić.

Kako je premijerka navela, "ovo sada postaje nova demokratska norma, uvedena i podržana od strane kreatora 'Republike Kosovo'". "Na kraju ove šarade, ovakvi izbori, u ovakvim uslovima, smatraju se normalnim, od strane licemera koji štite i brane takvu 'republiku'", zaključila je Brnabić.

13.27 Petković: Na prstima jedne ruke mogu da se prebroje Srbi koji su izašli na lažne izbore

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da se na prstima jedne ruke mogu prebrojati Srbi koji su izašli na lažne izbore na severu KiM i poručio ministru unutrašnjih poslova Dželjalju Svečlji da će "Sever uvek biti srpska zemlja".

"Na prstima jedne ruke mogu da se prebroje Srbi koji su izašli na lažne izbore. Neće narod Srbije okupaciju u koju želite da ga uvedete. Zar ne vidite prazne ulice, okupacioni gaulajteri! Nema nikakvih ucena Beograda, samo prištinskog terora! Sever će uvek biti srpska zemlja!", naveo je Petković na Tviteru komentarišući Svečljinu izjavu.

Svečlja je prethodno izjavio da će današnji izbori, kako je rekao, neutralisati ucene Beograda i da je vlada u Prištini zainteresovana da sever bude isti kao i ostali delovi Kosova, preneo je Zeri.

12.58 Ukupno glasalo 313 ljudi

Portparol CIK-a Valjmir Eljezi je saopštio da je do 11 sati na severu Kosova od upisanih 45.095 birača glasalo 313, što je 0,69 odsto.

12.51 Vučić: Glasalo svega nekoliko Srba

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je od jutros na lokalne izbore u četiri opštine na severu Kosova izašlo svega nekoliko Srba.

"Nameravaju da uspostave vlast onih koji ne mogu da dobiju ni jedan odsto glasova, koji ne žive na severu Kosova. Sa ponosom moram da kažem da do ovoga trenutka, izašlo je svega nekoliko Srba u sve četiri opštine zajedno", rekao je Vučić u govoru na komemoraciji žrtvama logora Jasenovac u spomen-kompleksu Donja Gradina. Vučić je istakao da Srbi hoće da služe svojim interesima, hoće mir, hoće da se bore za interese svoga naroda.

12.01 Prvi podaci o izlaznosti

Centralna izborna komisija saopštila je podatke o izlaznosti u četiri opštine na severu Kosova i Metohije do 11.00 časova.

Portparol centralne izborne komisije Valjmir Eljezi saopštio je da je u Leposaviću od 07.00 do 11.00 časova glasalo 28 birača (0.21%). U Zubinom Potoku svoje glasačko pravo iskoristilo je 65 birača (1%). U Zvečanu je glasalo 29 lica (0.41%), a u Severnoj Mitrovici 191 birač (1.05%).

11.22 Radonići: Kontejneri nisu prepreka za glasanje

Predsednik Centralne izborne komisije (CIK) u Prištini Krešnik Radonići izjavio je prilikom obilaska biračkih centara da se proces glasanja odvija bez problema, kao i da je bezbednost na nivou. Radonići je pozvao građane na severu KiM da izađu na izbore i iskoriste svoje biračko pravo, izaberu prestavnike i, kako je naveo, “izgrade legalne institucije”.

“Mi smo kao CIK, kao što sam rekao, preduzeli sve mere da osiguramo da ovaj proces teče nesmetano“, izjavio je Radonići. On je dodao da ne misli da su kontejneri “prepreka za glasanje”.

11.15 Radosavljević: Izbori su jedan apsurd, nisu obezbeđeni uslovi za najosnovije glasanje

Direktorka Nove društvene inicijateve Jovana Radosavljević rekla je ranije Euronews Srbija da ocenjuje da neće biti nikakve izlaznosti na izbore u nedelju i da oni služe prištinskim vlastima da dokažu kako vladaju i severom Kosova. 

Najave o tome da će međunarodna zajednica priznati rezultate izbora vidi kao deo pritiska na Beograd i Srpsku listu koji očito nije urodio plodom.

"Izbori su jedan apsurd. To su izbori gde bukvalno nema kandidata iz srpske zajednice, i to u opštinama u kojima su Srbi većina. Nisu obezbeđeni uslovi za najosnovije glasanje, gde nije bilo nikakve informativne kampanje, niti kampanje kao takve. To su izbori gde će se izbori održavati ili u policijskim stanicama ili kontejnerima koji se nalaze na putu. Jednostavno, svi govore u prilog tome da neće biti velike izlaznosti i da oni na neki način predstavljaju želju kosovskih instucija da pokažu kako i dalje postoji kontrola na severu i da su oni u mogućnosti da ove izbore i održe", rekla je Radosavljević.

10.00 Rakić: Bojkot nelegitimnih i nelegalnih izbora

Predsednik Srpske liste Goran Rakić pozvao je Srbe na severu KiM na bojkot nelegitimnih i nelegalnih izbora koje danas u četiri opštine na severu KiM organizuju privremene prištinske vlasti.

"Zbog svakog nepravedno uhapšenog Srbina; zbog svake izgovorene laži Kurtijeve; zbog svakog ispaljenog metka u Srpsku decu; zbog svakodnevne represije koju trpi Srpski narod; zbog neprestanog maltretiranja Srba od strane specijalnih jedinica na severu; zbog straha među Srbima koju seje Kurtijeva politika; zbog svake oskrnavljene srpske svetinje i svakog porušenog spomenika; zbog nesprovođenja svih potpisanih sporazuma!! Bojkot nelegitimnih i nelegalnih izbora‼️", napisao je Rakić na Fejsbuku.

09.48 SAD će priznati rezultate glasanja

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je nekoliko dana uoči glasanja da će SAD priznati rezultate izbora u četiri opštine na severu Kosova, iako ih Srbi budu bojkotovali i pozvao Srbe da se vrate u prištinske institucije.

Ekobar je za Tanjug, na pitanje da li će lokalni izbori na severu KiM biti legitimni ako ih Srbi budu bojkotovali, rekao da to što neke političke partije bojkotuju izbore, ne određuje rezultate izbora, i poručio da će SAD priznati rezultate izbora u svakom slučaju. Opširnije u posebnoj vesti.

09.23 Glasala Slađana Pantović

Nezavisna i jedina srpska kandidatkinja Slađana Pantović glasala je na biračkom mestu u Zvečanu. Ona je na biračko mesto došla u pratnji policije.

Nakon povlačenja kandidature Aleksandra Jablanovića iz Partije kosovskih Srba za mesto gradonačelnika Leposavića, Pantović je jedini srpski kandidat za gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova.

Prinskrin/Youtube/Kosovo Online

 

09.16 CIK: Sva biračka mesta otvorena na vreme

Kako jerekao je portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi, raspodela materijala je izvršena u saradnji sa policijom Kosova.

"Na osnovu informacija koje smo dobili od opštinskih izbornih komisija na vreme su otvoreni svi birački centri. Imamo 19 biračkih centara koji će danas dočekivati građane sa pravom glasa, kao što smo vas obavestili - 6 je redovno dok je 16 ostalih alternativnih biračkih centara. Tokom dana broj građana sa pravom glasa je 45.098 birača. U ime Centralne izborne komisije pozivamo sve birače za pravo glasa u četiri opštine da iskoriste svoje pravo glasa i ustavno pravo da izaberu svoje predstavnike opštine i članova skupština opštine", rekao je on.

Centralna izborna komisija donela je odluku o akreditaciji 357 posmatrača.

08.54 Šta je predsednik Srbije rekao o izborima na severu KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao dan uoči izbora u opštinama na severu Kosova i Metohije Srbe sa KiM da budu ujedinjeni i pokažu da "ne mogu da nas gaze". On je rekao da je situacija teška, ali da je volja srpskog naroda na KiM, gotovo jednoglasna, bila da se u tim izborima ne učestvuje. 

Vučić je komentarisao i izjavu portparila EK Petara Stana, koji je rekao da je razočaran odlukom Srba da ne izađu na izbore i Srbima sa KiM poručio da "ih razočaraju još više". 

"Iznandio sam se i zaprepastio kad sam čuo izjavu Stana da je razočaran neizlaskom Srba na izbore. Mi smo do sada učestvovali u 4 ili 5 različitih izbornih ciklusa prištinskih vlasti, a nije trebalo ni u jednom pre nego što se formira Zajednica srpskih opština, ili eventulano samo u jednom da bi se znalo koje su srpske opštine. Deset godina kasnije, a za to nije kriva samo Priština, jer su oni iz EU garanti, Srbija ima maltertiranja, upucavanja, šikaniranja, i kaže nećemo na izbore dok ne ostvarite to što smo dogovorili", rekao je Vučić. Opširnije u posebnoj vesti.

08.51 Ulice puste, prisutna samo policija i Kfor

Kako javlja Kosovo online, ulice su sablasno prazne, a osim policajaca koji se nalaze pored kontejnera, džipova Kfora i novinara nema nikoga. 

08.44 Oglasila se kosovska policija

Kosovska policija saopštila je da sporovdi operativni plan sa ciljem pružanja bezbednosti i nesmetanog odvijanja izbornog procesa u četiri opštine na severu Kosova i Metohije.

"Implementacija operativnog plana se sprovodi u skladu sa predviđenim fazama kako bi se stvorilo bezbedno i mirno okruženje za sve građane Republike Kosova tokom današnjeg procesa glasanja, kako ga zovemo dan Z, gde su angažovani policijski službenici u dovoljnom broju", navodi se u saopštenju  kosovske policije.

Iz policije ohrabruju sve građane da sarađuju sa "Policijom Kosova, Državnim tužilaštvom, CIK-om i da prijave sve nezakonite slučajeve u vezi sa bezbednošću, izbornim procesom ili čak van njih".

08.41 Ko učestvuje na izborima?

Na izborima će biti ukupno 11 kandidata, od kojih su, zvanično dvoje bili iz srpske zajednice (Aleksandar Jablanović se povukao), a ostali dolaze i albanskih partija. Međutim, ovi kandidati široj javnosti mahom nisu poznati.  Prema podacima Centralne izborne komisije ukupan broj građana koji mogu da glasaju u nedelju je 45.095, dok je akreditovano 357 posmatrača. Opširnije u posebnom tekstu.

08.30 Glasanje u srpskim opštinama bez Srba

Šest meseci nakon što su Srbi napustili kosovske insitucije, u četiri opštine na severu Kosova, gde je većinsko stanovništvo srpske nacionalnosti danas biraju se četiri nova gradonačelnika i dva nova člana skupština opština. Srbi sa KiM bojkotuju izbore budući da nisu ispunjeni uslovi koji su dati kada je doneta odluka o napuštanju prištinskih institucija, a koja se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje naoružanih pripadnika prištinskih snaga sa severa Kosova.

U atmosferi tinjajućih tenzija, glasanje će se održati praktično u policijskim kontejnerima i stanicama uz jake mere bezbednosti prištinskih snaga, a zvanični Beograd očekuje da na izbore ne izađe više od jedna do dva odsto ljudi, među kojima, kako sumnjaju, Priština će "dovoditi i Albance iz južne Kosovske Mitrovice".

Komentari (0)

Srbija