Politika

Petković: Kurti je želeo da natera Srbe da glasaju u kontejnerima, a Srbi su Kurtija poslali u politički kontejner

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/04/2023

-

19:25

Petković: Kurti je želeo da natera Srbe da glasaju u kontejnerima, a Srbi su Kurtija poslali u politički kontejner
Petar Petković - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, saopštio je danas da je na izbore u četiri opštine  na severu KiM izašlo 1.566 Albanaca i 13 lica srpske nacionalnosti 3.47 odsto, od 45.095 glasača ukupno upisanih u birački spisak.

On je na konferenciji za medije u Vladi Srbije dodao da je na ovim izborima u birački spisak bilo upisano 1.345 birača više nego što ih je bilo na prethodnim lokalnim izborima.
 
Upoređujući izlaznost na ovim sa izborima održanim pre dve godine, Petković je rekao da je 2021. na izbore izašlo 28.095 Srba i 2.015 Albanaca, dok je sada glasalo 1.566 lica albanske nacionalnosti i 13 srpske.

Prema njegovim rečima ove godine je glasalo 449 Albanaca manje nego na prethodnim izborima, te da je očigledno da su izbore bojkotovali i pripadnici albanskog naroda.

Petković je precizirao da su na severu Kosovske Mitrovice glasale dve osobe srpske nacionalnosti, u Leposaviću sedam, u Zvečanu četiri, a nijedna u Zubinom Potoku. 

Izbore koji su danas održani u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku ocenio je kao antidemokratske, sprovedene u kontejnerima, sa dugim cevima i istakao da je cilj ovog izbornog procesa bio "okupacija severa Kosova".

Petković je dodao da srpski narod nije želeo da izađe na ove "izbore" jer se mnogo toga desilo što je uticalo na njihov opstanak i kada je reč o formiranju ZSO i zaustavljanje registracija sa KM oznakama, kao i hapšenje Srba od strane kosovske policije.

"Pravi pobednik je srpski narod, koji je potpuno bojkotovao izbore jer ne želi okupaciju severa. Ovo je poraz međunarodne zajednice, koja je podržala Kurtija. Sad želim da vidim predstavnike međunarodne zajednice kako će čestitati onima koji su glasali u kontejnerima", rekao je Petković.

On je rekao da je dan izbora protekao mirno i da nije bilo incidenata uprkos najavama prištinskih vlasti.

"Kurti je želeo da natera Srbe da glasaju u kontejnerima, a ispostavilo se da su Srbi Kurtija poslali u politički kontejner. Što više Priština želi da porobi srpski narod, jača njihova želja za borbu. Samo 13 lica srpske nacionalnosti izašlo je na izbore, ceo narod se ujedinio i bojkotovao i time pružio podršku Aleksandru Vučiću. Pokazalo se da su srpski narod i Srpska lista jedno", rekao je Petković.

On je ocenio da su (kosovski premijer i predsednica) Aljbin Kurti i Vjosa Osmani, koji su pozivali na ove izbore, doživeli potpuni poraz i fijasko, te da su ovi izbori i pravi poraz međunarodne zajednice.

"Ni makac nećemo ići dalje dok se ne formira Zajednica srpskih opština", poručio je on.

 

Komentari (0)

Srbija