Politika

Vučić čestitao Dan Vojske Srbije: "Danas je faktor stabilnosti u zemlji i čitavom regionu"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/04/2023

-

10:55

Vučić čestitao Dan Vojske Srbije: "Danas je faktor stabilnosti u zemlji i čitavom regionu"
Vučić čestitao Dan Vojske Srbije: "Danas je faktor stabilnosti u zemlji i čitavom regionu" - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Dan Vojske Srbije ministru odbrane Milošu Vučeviću, načelniku Generalštaba Vojske Srbije generalu Milanu Mojsiloviću i svim pripadnicima Vojske Srbije.

"Svim pripadnicima Vojske Srbije čestitam 23. april Dan Vojske Srbije. U spomen na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, ključni trenutak za početak stvaranja moderne srpske države i vojske, proslavljamo najveći vojni praznik - Dan Vojske Srbije. Vojska Srbije danas je faktor stabilnosti u zemlji i čitavom regionu i nezaobilazan činilac naučnog, tehnološkog i svakog drugog vida razvoja Srbije. Više od dva veka u nju je i dalje utkana duša naroda iz kog je ponikla, ispunjena ponosom, dostojanstvom i istrajnošću", naveo je Vučić.

On je naglasio da mu pričinjava "neizmerno zadovoljstvo, kao predsedniku i vrhovnom komandantu Vojske Srbije, interesovanje i odziv mladih ljudi na konkurse za prijem u jedinice Vojske Srbije što je pokazatelj da smo na pravom putu".

"Zahvaljujući modernizaciji i opremanju naše vojske, možemo sa ponosom da kažemo da imamo jaku Vojsku Srbije, jaču nego ikala do sada, a još ponosniji možemo biti na naše pripadnike Vojske koji su u ovoj godini postigli značajne rezultate u obuci i osposobljavanju novih vojnika i uspeli da održe zahtevani nivo operativne sposobnosti Vojske Srbije. Snažna vojska ogledalo je jake države, sposobna da zaštiti svoju zemlju i narod i obezbedi im sigurnost i slobodu, jer od toga ne postoji ništa svetije i časnije. Poštovani pripadnici Vojske Srbije čestitam vam Dan Vojske najveći vojni praznik, uveren da ćete kao i vaši preci koračati uzdignute glave i znati da osvetlate obraz svojoj otadžbini, svojoj Srbiji i budete dostojni svog poziva. Živela Vojska Srbije! Živela Srbija!“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Brnabić: Ponosni smo na vašu snagu, rad i požrtvovanost

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić takođe je čestitala Dan Vojske Srbije potpredsedniku vlade i ministru odbrane Milošu Vučeviću, načelniku Generalštaba Vojske Srbije generalu Milanu Mojsiloviću i svim pripadnicima Vojske Srbije.

"Svim pripadnicima Vojske Srbije čestitam 23 april - Dan Vojske Srbije. Vojska obeležava svoj dan u sećanje i slavu na Drugi srpski ustanak, a danas baštini slavnu tradiciju predaka koji su se borili za slobodu i čast Srbije i našeg naroda. Danas je naša Vojska ponos naše Srbije", rekla je Brnabić.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

"Vi ste pre svega faktor stabilnosti i mira u zemlji i celom regionu. Ponosni smo na vašu snagu, rad i požrtvovanost za svoju zemlju. Uvek ste tu kada treba da se pomogne našim građanima u vanrednim situacijama. Takođe, ponosni smo na doprinos koji dajete očuvanju mira učešćem u multinacionalnim operacijama", dodala je premijerka.

Prema njenim rečima, biće nastavljeno ulaganje u razvoj i opremanje naše vojske i u stalno unapređenje materijalnog statusa pripadnika vojske, saopštila je pres služba vlade.

"Čestitam vam Dan Vojske Srbije i sigurna sam da ćete i u budućnosti svi vi biti ponos i snaga Srbije", poručila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Vučević: Srpski vojnik se ponosi pred Evropom i svetom

I sam ministar odbrane Miloš Vučević uputio je čestitku pripadnicima Vojske Srbije.

"Svim pripadnicima Vojske Srbije čestitam 23. april - Dan Vojske Srbije. Ovaj dan praznujemo u znak sećanja na Drugi srpski ustanak 1815. godine, kada je srpski narod smogao snage da ponovo podigne barjak slobode i nastavi pravednu borbu za oslobođenje od stranog zavojevača. Od hrabrih srpskih ustanika, koji su iznikli iz samog naroda, tokom vremena formirana je armija koja je zadivila ceo svet svojom čvrstinom, hrabrošću i postojanošću", rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima, srpska vojska je na slobodarskim tradicijama Ustanaka, vojevala u ratovima 1876-1878, Balkanskim ratovima i Velikom ratu, pobednički ostvarujući oslobođenje svojih sunarodnika pod vlašću velikih carevina, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Tanjug/Ministarstvo odbrane/Goran Stanković

 

"Časno, požrtvovano, dostojanstveno srpski vojnik je branio svoju otadžbinu, stradao u golgoti sa idejom da nema svetije stvari od odbrane Srbije. Danas stoga proslavljamo srpskog vojnika koji je mogao i može da se ponosi pred čitavom Evropom i svetom. Takva tradicija i danas živi u Vojsci Srbije. Ovo nasleđe nikada nismo predali zaboravu te su hrabrost, čvrstina, odlučnost i pravednost odlike koje su oduvek i koje će zauvek krasiti pripadnike naše vojske", kazao je ministar.

On je istakao da kako u prošlosti tako i danas snažna i spremna vojska jedan je od ključnih faktora jake, slobodne i bezbedne države.

"Danas, u svetu prepunom izazova i velikih promena, Vojska Srbije spremno izvršava svoje zadatke. Jedini cilj, a to je očuvanje mira, bezbednosti i sigurnosti svih građana Srbije, izvršava na najbolji mogući način. Ulaganja i uvek neophodna modernizacija kao i podizanje standarda naših pripadnika prioritet je u našem radu sa ciljem da svi pripadnici Vojske Srbije i Ministarstva odbrane budu spremni da odgovore na izazove savremenog društva, postavljene zadatke i dostojno štite integritet Republike Srbije", naveo je.

"Čestitam Vam praznik, uveren da ćete i u godinama koje predstoje, sledeći primere naših slavnih predaka, zahvaljujući visokom moralu i osposobljenosti, ali i mudrosti, nastaviti da doprinosite razvoju Vojske Srbije i jačanju ugleda naše države u celini. Živela Vojska Srbije, živela Srbija", zaključio je Vučević.

Komentari (0)

Srbija