Politika

Sve oči uprte u "Platinastog vuka": Neprijatne poruke iz Kremlja, Vašington zahvaljuje Srbiji na angažovanju u vežbi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/04/2023

-

19:59

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Moratorijum koji je uveden na učešće Vojske Srbije u međunarodnim vojnim vežbama nakratko će biti prekinut krajem juna, kada će zajedno sa oružanim snagama SAD i još osam zemalja učestvovati u vežbi "Platinasti vuk". Dok zvaničnici Srbije ističu da će vežbe doneti bolju borbenu gotovost i nova znanja vojnicima, to nije prošlo neopaženo u Moskvi iz koje stižu poruke da će se ta vežba naći na njihovom "radaru". Analitičari ne vide razlog za takvu reakciju Rusije i ističu da je nedopustivo da se Srbiji preti.

"Platinasti vuk" biće prvo međunarodno odmeravanje sposobnosti Vojske Srbije od početka rata u Ukrajini i to kroz uvežbavanje taktike, tehnike i procedura sa neubojitim oružjem koje se primenjuju prilikom angažovanja u multinacionalnim operacijama.

Vežba će se odigrati u trenutku kada je u Srbiji i dalje na snazi zabrana održavanja vojnih vežbi sa inostranim vojskama, uvedena posle početka rata u Ukrajini. Tada je saopšteno da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, ali i da Vojska Srbije, imajući u vidu politiku vojne neutralnosti, prekida do daljeg sve vojne vežbe sa stranim partnerima, i sa Istoka i sa Zapada.

Međutim, "Međunarodna taktička vežba 'Platinasti vuk 23'" zaključkom Vlade, izuzeta je iz moratorijuma na planiranje, pripremu i realizaciju vežbi sa stranim partnerima u zemlji i inostranstvu. Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane Srbije, razlog za donošenje te odluke je ispunjavanje preuzetih obaveza u vezi sa učešćem Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama.

Kako je i kada uveden moratorijum na međunarodne vojne vežbe?

Srbija je uvela moratorijum na vojne vežbe onog trenutka kada je stala uz EU, i osudila Belorusiju, kaže za Euronews Srbija Vladan Živulović, predsednik Atlanskog saveta, i podseća, da su se u tom trenutku događale i vojne vežbe Rusije i Belorusije.

"Upravo zbog dešavanja u Belorusiji, Srbija je stala na stranu EU i odustala od te vojne vežbe. Kako ne bi uvredila Rusiju, svog pravoslavnog bratskog partnera, doneta je odluka da se neće vežbati ni sa kim - ni sa Zapadom ni sa Istokom", naveo je Živulović.

Nakon toga, međutim, usledila je korona, i Živulović smatra da je srpska vojska "izgubila tu nekoliko godina, pa se došlo do zaključka da je u redu biti neutralan". "Ali nemati komunikaciju ni sa jednom stranom armijom, vežbe, razmene iskustava i tehnologija i znanja, vodi nas u situaciju koja može da dovede to izolacije", dodao je.

"Pretpostavljam da je zato doneta odluka da se krene ponovo, jer se od 2014. godine ove vežbe održavaju i to ne samo sa SAD već i sa uglavnom zemljama iz regiona sa kojima i treba da održavamo dobre odnose, a nikako da održavamo 'susedske odnose' kao što ih imaju Rusija i Ukrajina", ističe Živulović.

Euronews

Bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je za Euronews Srbija da je "agresija koju Rusija vrši u Ukrajini poremetila odnose u celom svetu i sada svi pažljivo gledaju ko se svrstava na koju stranu". Ističe da ova vežba nema nikakve veze sa svrstavanjem, već je korisna za vojsku Srbije". 

"Tu se uvežbavaju taktike i tehnike i procedure za učešće u mirovnim operacijama gde Srbija učestvuje sa gotovo 280 vojnika u osam zemalja gde obezbeđujemo mir. Naš je interes da naša vojska učestvuje što više u ovakvim vežbama, da podiže interoperabilnost i da bude u procedurama na nivou svih vojski koji učestvuju u mirovnim misijama. To je zaštita naših vojnika koji će biti na terenu - bez tih procedura njihovi životi će biti ugroženi", smatra Šutanovac. 

Pominjanje termina "interoperabilnost" u kontekstu ovih vojnih vežbi, objašnjava Živulović, upravo je i važno zbog učešća Srbije u misijama pri Ujedinjenim nacijama.

"Da biste funkcionisali, morate da imate interoperabilnost, to znači uspostavljanje saradnje i razmene svih mogućih tehničkih stvari poput radara, vojnih procesa... morate da imate tu saglasnost između armija da bi se avioni međusobno prepoznavali kao prijateljski, i tako dalje", naglasio je Živulović.

Vojni analitičar Vlade Radulović napominje da su vežbe uvek dobre da bi se videla rešenja i taktike koje drugi primenjuju i kako u određenim situacijama reaguju. "Nešto možete da prepišete interesantno i za vas, a i sutra za ubuduće, nikad se ne zna. Otuda, meni je ovo jako značajno i važno", rekao je on za Euronews Srbija.

Kako na "Platinastog vuka gledaju u Moskvi i u Vašingtonu?

Saopštenje Ministarstva odbrane kojim su obrazloženi razlozi za izuzimanje "Platinastog vuka" iz moratorijuma je usledilo nakon što je poslanik Dveri optužio Vladu da organizovanjem ove vojne vežbe gazi vojnu neutralnost, ali i nakon reakcija koje su stigle iz Rusije i Amerike. 

Dok se savetnik u Stejt departmentu Derek Šole zahvalio Srbiji na ponovnom angažovanju u odbrambenim vežbama, iz Moskve poručuju da će pažljivo posmatrati "Platinastog vuka".

"Mi ćemo sigurno veoma pažljivo pratiti vojne vežbe koje će Srbija održati s vojskama NATO-a. Beograd je trenutno pod neviđenim pritiskom da Srbiju privuče na stranu onih koji se drže antiruske pozicije", navedo je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

S druge strane, iz ambasade SAD u Srbij su za Euronews Srbija rekli da "vežbe poput 'Platinastog vuka' nude svim učesnicima, uključujući i Srbiju, priliku da uče jedni od drugih i unaprede operativni kapacitet i efikasnost svojih oružanih snaga".

"Nazvati to pritiskom je apsurdno, posebno od strane portparola Kremlja, koji je zapretio da će Rusija pomno pratiti vežbe sa strane. Znamo da je Srbija pouzdan, otporan i suveren bezbednosni partner - to je osnova naše uspešne saradnje. Uvereni smo da prazne pretnje iz Moskve to ne mogu, i neće promeniti", dodali su iz ambasade SAD za Euronews Srbija.

Euronews

Inače, Vojska Srbije učestvuje u vežbi "Platinasti vuk" još od 2014. godine, zajedno sa desetak zemalja sa kojima učestvuje u multinacionalnim operacijama. To je za predsednika Srbije  dovoljan razlog da podrži takvu aktivnost vojske. Odgovarajući na pitanje novinara zašto je veliku pažnju u javnosti izazvala vojna vežba "Platinasti vuk", Vučić je rekao da je ovo sedma takva vežba.

"Šta vi u stvari hoćete, da vi jednoj suverenoj i nezavisnoj zemlji određujete kada će da drži vežbu? Te vežbe našim vojnicima donose nova znanja, te vežbe našim vojnicima donose bolju borbenu gotovost, svakako to znači poboljšanje kapaciteta naše vojske. Uvek naučite nešto od partnerskih armija, uvek vidite kako to ide", rekao je Vučić.

"Ne vidim u čemu je problem, posebno što je naša politika jasna. Srbija je vojno neutralna i Srbija svoju poziciju vojne neutralnosti neće da menja. A onda će da kažu 'a što ne držiš sa drugima". Ti drugi su u ratu. Sačekajte da završe bar rat, pa ćemo to da radimo i sa njima, ali mi nećemo da idemo u NATO, i to ne krijem uopšte. Nema nikakvih zakulisnih igara, prevara, i ne znam čega. Nećemo u NATO, nećemo ni u jedan vojni savez", dodao je predsednik.

"Svako ko ovo posmatra kroz visoku politiku, to radi zlonamerno"

Osvrćući se na izjave koje su stigle od predstavnika Dveri, ali i od portparila Kremlja Dmitrija Peskova, Šutanovac je nagalasio da  "bilo ko ko ovo posmatra kroz neku visoku politiku, to radi zlonamerno i pokušava da Srbiju stavi u nezavidan položaj da se ona opredeli u tom ratu koji se vodi u Ukrajini".

"Ne vidim nijedan razlog da bilo ko Srbiji preti, pogotovo Peskov. Mi smo jedina zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji, i treba da budu prezadovoljni imajući u vidu da su oni nama 1992. uvodili sankcije i tih godina prodavali oružje Hrvatskoj kojim je ona kasnije izvela Oluju, da su 2003. napustili Kosovo, da bismo 2004. imali onaj veliki egzodus 17. marta", kaže Šutanovac. 

"Mislim da je nedopustivo ono što rade, i da sam kojim slučajem ministar spoljnih poslova pozvao bih (ruskog) ambasadora Harčenka da dođe i objasni kakav je to stav i čemu pretnje Srbiji koja radi na podizanju kapaciteta svoje odbrane, što je u interesu svih građana Srbije", dodao je Šutanovac.

Euronews

Slično njemu reagovao je i Živulović, koji je rekao da "Dveri i ostali, očigledno, žele da mi imamo vojne vežbe sa Rusijom, negde u istočnom Donbasu ili možda sa Vagnerom negde u severnom Sudanu".

Po njegovom mišljenju, ovim se ne stavlja na test vojna neutralnost, a "desne stranke već preteruju i izlizano je koliko dižu buku oko toga". 

"Treba da vas podsetim da je do moratorijuma vojska Srbije imala odnose i sa NATO i sa zapadnim zemljama, i sa Rusijom i drugim zemljama. Bilo je godinu dana pred moratorijum oko 250 raznih aktivnosti VS sa NATO zemljama, poredeći sa 14 do 20 raznih zajedničkih aktivnosti sa ruskom vojskom. Naravno, to je sve u funkciji organizovanja naše vojske, opet se vraćamo na misiju u UN, gde smo vrlo cenjeni i gde učestvujemo, tako nam je to potrebno", naveo je Živulović.

Izjavu Peskova je prokomentarisao kao "floskulu", kritikujući portparola Kremlja.

"Ako pratite Peskova, videćete da se njegove primedbe menjaju iz dana u dan. Pamtimo ga, kada je počela agresija Rusi su se borili protiv nacista i NATO, pa protiv tajnih laboratorija koje su amerikanci organizovali u Ukrajini da šire viruse i bolesti... prateći njega čovek teško može da zadrži zdrav razum i ostane normalan", istakao je Živulović.

Inače, dobra ilustracija saradnje Vojske Srbije sa vojskama drugih zemalja širom sveta, jeste i buduće zajedničko učestvovanje u jednoj međunarodnoj misiji u inostranstvu.

Nakon što je Narodna skupština donela odgovarajuće zakonske osnove, pripadnici Vojske Srbije odlaze na Sinaj, gde je bivša Jugoslavija pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka imala najveći angažman među "plavim šlemovima" UN, prenela je "Politika". 

Ovog puta, navodi se, nije reč o misiji svetske organizacije, već o onoj koju su posle mirovnog sporazuma Egipta i Izraela 1979. godine dogovorile ove zemlje, uz učešće SAD. 

"Planirano je da se u multinacionalnu operaciju nezavisne mirovne organizacije 'Međunarodne snage i posmatrači' (MFO) na Sinaj uputi do 10 pripadnika Vojske Srbije roda inžinjerije, sa zadatkom izgradnje infrastrukture u bazama u zoni operacije. Prilikom izvođenja zadataka pripadnici Vojske Srbije koristiće opremu i inžinjerijska sredstva MFO", naveli su za ovaj list iz Ministarstva odbrane.

"Tri ministarstva moraju da odobre slanje oružja"

Aktuelna tema, kada je reč o bezbednosti, širom sveta su dokumenti koji su procurili iz Pentagona, a podaci koje je prenela agencija Rojters izazvali su veliku pažnju i u Srbiji. U njima je stajalo da Srbija šalje oružje Kijevu što su odmah demantovali prvo srpski ministri odbrane i spoljne politike, a zatim i ambasade SAD i Ukrajne. 

Šutanovac ističe sva ova negiranja, ali kaže i da bi postojao kapacitet za takvo nešto, "jer Srbija ima dosta žilavu odbrambenu idustriju koja je u velikoj meri postradala 1999. godine, ali je i dan danas poznata širom sveta, sa dobrim kvalitetima".

"Srbija, da bi nešto izvezla, tri ministarstva daju saglasnost: spoljnih poslova, odbrane i policije, da bi ministarstvo trgovine na kraju dalo dozvolu. Sve te dozvole se izdaju samo na osnovu 'end user' sertifikata, odnosno krajnjeg korisnika", ističe Šutanovac.

"Taj krajnji korisnik se pismeno, odnosno formalno, obavezuje da tu robu neće preprodavati, dodeljivati, donirati, reizvoziti i tako dalje, van svojih ministarstava u koja se isporučuje. Te su stvari vrlo jasno definisane u UN, a Srbija koliko znam, a verujte mi da znam, ne izvozi svoju robu u Rusiju ili Ukrajinu", dodaje on.

mod.gov.rs/Vojska Srbije

 

Druga stvar je, naglašava Šutanovac, "da li bi Srbija napravila bum kada bi to počela da radi, jer ceo svet danas izvozi u Ukrajinu".

"Mislim da mi tu gubimo finansijska sredstva, ali se žrtvujemo zbog nekog prijateljstva koje je po meni potpuno suludo jer, kažem, oni su 1992. izvozili Hrvatskoj za vreme embarga i nisu imali niakkav problem. Onda su nam uveli sankcije pa smo i to oprostili, napustili su Kosovo pa smo i to oprostili, a oni nama prete ukoliko mi vežbamo 'Platinastog vuka', što je potpuno nedopustivo", ističe Šutanovac.

Komentari (0)

Srbija