Politika

Maja Gojković u ime Aleksandra Vučića primila priznanje Počasni građanin Gornjeg Milanovca

Komentari

Autor: tanjug

23/04/2023

-

17:17

Maja Gojković u ime Aleksandra Vučića primila priznanje Počasni građanin Gornjeg Milanovca
Gojković, u ime Vučića, primila priznanje Počasni građanin Gornjeg Milanovca - Copyright Tanjug/Ministarstvo kulture

veličina teksta

Aa Aa

Skupština opštine Gornji Milanovac priznanje Počasni građanin Gornjeg Milanovca dodelila je predsedniku Srbije Aleksandru Vučići, a priznanje je, kao ličnom izaslaniku predsednika Vučića, danas uručeno potpredsednici Vlade Maji Gojković.

Zvanje Počasni građanin Gornjeg Milanovca dodeljeno je predsedniku Vučiću za izuzetan i višegodišnji doprinos unapređenju i razvoju lokalne samouprave u oblasti građevinarstva i infrastrukture, privrede, zdravstva, prosvete, poljoprivrede, turizma i kulture.

Tanjug/Ministarstvo kulture

 

 

Na svečanoj sednici Skupštine opštine Gornji Milanovac, povodom Dana opštine i 208. godina od Drugog srpskog ustanka, potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković istakla je da je zbog slavnih predaka i generacija koje dolaze, naša dužnost da Srbiju učinimo što boljim mestom za život.

Obraćajući se u ime predsednika Republike, Gojković je čestitala svim građanima Gornjeg Milanovca Dan opštine, zahvalila na vrednom priznanju dodeljenom predsedniku i ukazala da je to još jedna potvrda da građani Srbije podržavaju odgovornu politiku predsednika Republike, kojoj su na prvom mestu interesi naroda i države.

"Ako bismo se osvrnuli samo nešto više od jedne decenije unazad i uporedili to sa onim kako Srbija danas izgleda, potpuno je jasno da sada imamo novu, lepšu i bolju sliku naše zemlje, da je u svim oblastima društva postignut vidan pomak, brzinom koja je do nedavno na ovim prostorima bila ne samo teško ostvariva, već i zamisliva", naglasila je Gojković.

Ona je navela da je u čitavoj našoj zemlji i u Gornjem Milanovcu, poslednja decenija obeležena ubrzanim razvojem i povećanjem životnog standarda građana, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Gojković je rekla da, s obzirom na njeno porodično poreklo i činjenicu da je njen otac ovde završio gimnaziju, od malih nogu dolazi u ovaj grad i da je veoma dobro upoznata s time kako je izgledao nekada, a kako sada.

Ministarka je podsetila da Gornji Milanovac sve vreme postojanja zauzima važno mesto na kulturno-istorijskoj mapi naše zemlje i da su iz ovog kraja potekle mnoge znamenite ličnosti: knez Miloš Obrenović, Arsenije Loma, Jovan Žujović, Draga Obrenović, Momčilo, Živorad i Svetomir Nastasijević, Dragiša Vasić, Mija Aleksić, Danica Maksimović i brojne druge značajne ličnosti iz sveta kulture, nauke, politike, sporta.

Tanjug/Ministarstvo kulture

 

 

"Zbog slavnih predaka, zbog nas samih, a najpre zbog generacija koje dolaze, naša je dužnost da Srbiju učinimo što boljim mestom za život. Zahvaljujući pre svega marljivom i posvećenom radu, a primer za to su i kapitalni projekti koji su poslednjih godina realizovani u ovoj opštini, naša zemlja svetao je primer kako uspešno sprovesti sveobuhvatne reforme", naglasila je Gojković.

Izražavajući zadovoljstvo zbog svega što je u saradnji Ministarstva kulture i lokalne samouprave proteklih godina urađeno u Gornjem Milanovcu, Gojković je istakla da moderno opremljen Kulturni centar i brojne kulturne manifestacije čine da je Gornji Milanovac danas jedna od najdinamičnijih kulturnih sredina u našoj zemlji.

"Bogato kulturno nasleđe koje krasi čitav ovaj kraj, prikazano je u Muzeju rudničko-takovskog kraja, Miloševom konaku u Gornjoj Crnući, Spomen-prostoru Takovski grm, atraktivnoj Norveškoj kući i drugim ustanovama koje posetiocima pružaju jedinstven doživljaj naše dragocene baštine“, ukazala je ona.

Gojković je rekla da danas, kao lični izaslanik predsednika države u čije ime prima nagradu, s ponosom može da kaže da je Gornji Milanovac sa okolinom jedna od najlepših i najupečatljivijih sredina u Srbiji i regionu.

Tanjug/Ministarstvo kulture

 

 

"Sigurna sam da je predsednik Vučić izuzetno ponosan na ovu nagradu, posebno zato što je priznanje počasnog građanina Gornjeg Milanovca zaslužio još samo slavni vojvoda Živojin Mišić. Ovo nije i jedina sličnost među njima, s obzirom da su i u najtežim trenucima obojica pokazala šta znače nepokolebljivost, hrabrost, odlučnost i iznad svega ljubav prema otadžbini“, istakla je Gojković.

Svečanu sednicu, kojom je ujedno obeleženo i 170 godina od nastanka grada, otvorio je predsednik Skupštine opštine Lazar Nikolić, a obratio se i predsednik opštine Dejan Kovačević.

Na svečanosti su dodeljene i nagrade „Takovski ustanak“ za 2023.godinu zaslužnim pojedincima i firmama.

Ove godine prvi put je na svečanoj sednici Skupštine opštine Gornji Milanovac dodeljena nagrada - zvanje počasni građanin opštine Gornji Milanovac.

Komentari (0)

Srbija