Politika

Orlić u Pragu na radnom doručku sa predsednicima parlamenata kandidata za članstvo u EU

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2023

-

11:53

Orlić u Pragu na radnom doručku sa predsednicima parlamenata kandidata za članstvo u EU
Orlić u Pragu na radnom doručku sa predsednicima parlamenata kandidata za članstvo u EU - Copyright Tanjug/Narodna skupština Republike Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić prisustvovao je u Pragu radnom doručku za predsednike parlamenata država kandidata za članstvo u EU, koji je upriličen u okviru Konferencije predsednika parlamenata država članica Evropske unije.

Orlić je ponovio da punopravno članstvo u EU ostaje strateški cilj Republike Srbije.

"Isto ćete uvek čuti od predsednika Republike Aleksandra Vučića, predsednice Vlade Srbije i nas u Narodnoj skupštini, a ove reči potvrđujemo predanošću i konkretnim napretkom“, poručio je Orlić, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

On je ukazao na uspehe koje je Srbija postigla u svim oblastima koje spadaju u vladavinu prava, kao i na kompletiranje reforme pravosuđa koja je započeta promenom Ustava prošle godine, zahvaljujući kojoj je Srbija u ovoj oblasti dostigla najviše evropske standarde ikada.

Orlić je istakao značaj sveobuhvatnih reformi za bolju i prosperitetniju budućnost svih građana naše zemlje, čak i kada formalno vrednovanje preduzetih koraka izostaje.

Tanjug/Narodna skupština Republike Srbije

 

Orlić je podsetio da poseban segment na evropskom putu Srbije predstavlja dijalog koji se vodi između Beograda i Prištine i istakao da je za njegov dalji napredak neophodno da Priština ispuni obavezu koju ignoriše i poriče više od deset godina - konačno formiranje ZSO, navedeno je u saopštenju.

"Po ovom pitanju očekujemo podršku svih naših prijatelja i partnera. Srpski narod na KiM trpi najstrašniji teror. Ljude tamo hapse, na njih pucaju, maltretiraju i decu. Neverovatno je šta se dešava u srcu Evrope u 21. veku. Nastavićemo da se zalažemo za stabilnost i mir, osnovne preduslove za naš i napredak regiona u celini“, rekao je Orlić.

Orlić je čestitao novim kandidatima za članstvo u EU, ističući da je Srbija spremna da sa njima podeli svoja iskustva, pruži podršku i svaku pomoć.

Tanjug/Narodna skupština Republike Srbije

 

Predsednici i predstavnici nacionalnih parlamenata su tokom izlaganja razmenili iskustva u procesu evropskih integracija, ukazali na preduzete napore, postignute napretke i izazove sa kojima se susreću ispunjavajući kriterijume za članstvo, te iskazali spremnost da se po ovom pitanju nastavi međusobna podrška i saradnja, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Domaćini radnog doručka bili su predsednik Senata Češke Republike Miloš Vistrčil i predsednica Predstavničkog doma Češke Republike Marketa Pekarova Adamova. Radnom doručku su, pored predsednika Skupštine Srbije, prisustvovali i predsednik Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić, predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović, predsednik makedonskog Sobranja Talat Džaferi, predsednik Parlamenta Moldavije Igor Grosu, predsednik Vrhovne rade Ukrajine Ruslan Stefančuk, kao i potpredsednik albanskog Parlamenta Agron Gjekmarkaj.

Komentari (0)

Srbija