Politika

EU o izborima na severu Kosova: To nije dugoročno političko rešenje, hitno potreban ozbiljan dijalog

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/04/2023

-

12:49

EU o izborima na severu Kosova: To nije dugoročno političko rešenje, hitno potreban ozbiljan dijalog
Tanjug/AP/Michael Sohn - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Povodom jučerašnjih izbora u opštinama na Severu Kosova koje su bojkotovali Srbi, Evropska unija je saopštila da su izbori održani u skladu sa kosovskim pravnim okvirom i da su uloženi napori da bi se sproveli uredno i nesmetano, ali je istovremeno izrazila žaljenje što sve partije i zajednice nisu iskoristile svoje demokratsko pravo da učestvuju i da glasaju na izborima.

"Veoma niska izlaznost, naročito među kosovskim Srbima, pokazuje da se ovaj proces ne može smatrati uobičajenim. Učešće u izbronim procesima ima za cilj da obezbedi da se čuju glasovi zajednica koje izabrani lideri predstavljaju", navedeno je u saopštenju portparola EU Petera Stana. 

Kako se dodaje, od kada su Srbi napustili kosovske institucije na severu u novembru 2022. godine, EU je konstantno radila sa obe strane da bi se obezbedio njihov povratak.

"Ovi izbori ne nude dogoročno političko rešenje za ove opštine. To se može desiti jedino kroz stalan povratak kosovskih Srba u institucije, i ako Kosovo omogući njihov povratak. Rad na uspostavljanju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom mora da se završi što pre je to moguće", ističe se u saopštenju.

EU ističe da je imperativ da se hitno vratimo na situacju gde kosovski Srbi aktivno učestvuju u lokalnoj vlasti, policiji i sudstvu na severu Kosova.

"Postoji hitna potreba za za ozbiljnim dijalogom između Vlade Kosova i kosovskih Srba na severu da bi se ovo okončalo. Do sada je načinjeno malo napretka. Zato obe strane moraju da odigraju svoje uloge i da ispune obaveze", navedeno je.

Zaključuje se da je se Sporazum o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije prava platforma da bi se postigao taj cilj.

"EU pozdravlja profesionalizam kosovske policije, EULEKS-a i KFOR-a koji su osigurali bezebdno okruženje za izbore", navodi se. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija