Politika

Jablanović: Očekujem poništavanje izbora na KiM, Priština i međunarodna zajednica će uskoro morati da prihvate realnost

Komentari

Autor: Tanjug, DW

24/04/2023

-

10:04

Jablanović: Očekujem poništavanje izbora na KiM, Priština i međunarodna zajednica će uskoro morati da prihvate realnost
Aleksandar Jablanović - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Partije kosovskih Srba i jedini srpski kandidat za gradonačelnika Leposavića koji je svoju kandidaturu povukao tri dana pre juče održanih izbora Aleksandar Jablanović, izjavio je da očekuje poništavanje glasanja.

"Mislim da će institucije u Prištini i međunarodna zajednica uskoro morati da prihvate realnost i da će ovde morati da se organizuju izbori na kojima će glasati narod", kaže Jablanović za Dojče vele (DW).

On je izjavio i da se njegova partija povukla iz trke bez pritisaka iz Beograda, i to zbog načina na koji su izbori organizovani - uz veliko prisustvo policije u montažnim kontejnerima.

"Smatram da su kandidati Albanci koji su ostali u izbornoj trci dovoljno razumni ljudi i jasno je i njima da se sa 100 glasova ne može doći na vlast u jednoj opštini, posebno onoj u kojoj živi jedan odsto albanskog stanovništva naspram 98 odsto srpskog stanovništva", dodaje Jablanović.

U četiri opštine na severu KiM u nedelju su održani prevremeni lokalni izbori, na koje je, kako je saopštio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, izašlo 1.566 Albanaca i 13 Srba, što je 3,47 odsto birača od 45.095, koliko ih ima u biračkom spisku.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) u Prištini, izlaznost je bila nešto veća od tri odsto. Prema prvim podacima CIK, u Severnoj Mitrovici i Leposaviću pobedio je Pokret Samoopredeljenje, a u Zubinom Potoku i Zvečanu Demokratska partija Kosova.

Od deset kandidata, koliko je bilo prijavljenih za gradonačelnike, samo jedan je bio iz srpske zajednice, a reč je o Slađani Pantović, koja je bila kandidat za predsednika opštine Zvečan. Srpska lista, najjača stranka Srba na KiM, nije učestvovala na izborima jer nisu ispunjeni zahtevi zbog kojih su predstavnici Srba napustili privremene prištinske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje specijalnih jedinica tzv. kosovske policije sa severa Kosova i Metohije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija