Politika

Zvaničnik Saveta Evrope: Proces prijema Kosova može trajati i do dve godine

Komentari

Autor: Tanjug

27/04/2023

-

11:08

Zvaničnik Saveta Evrope: Proces prijema Kosova može trajati i do dve godine
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik generalnog sekretara Saveta Evrope Bjorn Berge, izjavio je danas da, posle odluke Komiteta ministara SE da prosledi zahtev Kosova za članstvo Parlamentarnoj skupštini na davanje mišljenja, procedura prijema u tu organizaciju može da traje i do dve godine.

Berge je naglasio za portugalsku agenciju Lusa da posle odluke u ponedeljka mora postojati mišljenje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, u procesu koji može potrajati i do dve godine, preneo je "Reporteri".

Na pitanje da li u Savetu Evrope postoji volja da dobije novog člana, Berge je naglasio da je ta organizacija "u principu otvorena za sve evropske zemlje".

"Naravno, danas nam nedostaju dve zemlje, Rusija i Belorusija, koje iz poznatih razloga nisu članice", dodao je on.

U međuvremenu, Gilberto Džeronimo, ambasador Portugala u stalnoj misiji pri Savetu Evrope, smatra da je razvoj ovog procesa prirodan, iako priznaje da bi voleo da ulazak KiM "bude element većeg jedinstva".

"Sigurni smo da će u budućnosti, srednjoročno i dugoročno, sigurno biti ovako", rekao je on, preneo je noticiasaominuto.

Džeronimo, koji je u Strazburu razgovarao sa portugalskim novinarima, podsetio je da je Portugal država koja priznaje Kosovo, koja brani članstvo u organizaciji i "koja ima za cilj da ujedini sve zemlje koje pripadaju Evropi".

Među razlozima za podršku Portugala, Gilberto Džeronimo je naglasio da će, ukoliko proces članstva bude uspešan, biti data prilika da građani KiM imaju koristi od onih garancija koje sam Savet Evrope može da im pruži, pre svega pristup Evropskom sudu za ljudska prava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija