Politika

Objavljena agenda sastanka Vučića i Kurtija: U Briselu prvo o nestalima, pa o statutu ZSO

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/04/2023

-

13:25

Objavljena agenda sastanka Vučića i Kurtija: U Briselu prvo o nestalima, pa o statutu ZSO
Objavljena agenda sastanka Vučića i Kurtija: U Briselu prvo o nestalima, pa o statutu ZSO - Copyright Tanjug/video

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj sazvao je za utorak, 2. maja, sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu. Kako se navodi u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), učešće su potvrdili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti.

Visoki predstavnik, uz podršku specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, održaće zajednički sastanak sa liderima sa početkom u 18 sati, a u fokusu će biti implementacija sporazuma o putu normalizacije odnosa.

U saopštenju se navodi da će na sastanku biti reči o primeni Sporazuma o putu normalizacije između Kosova i Srbije.

"Od strana se očekuje da podrže Deklaraciju o nestalim licima kao prvu tačku dnevnog reda, nakon čega će uslediti prezentacija/rasprava o prvom nacrtu statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu. Stranke će takođe imati priliku da razgovaraju o aktuelnim pitanjima od političkog značaja", navodi se u saopštenju.

Na pitanje novinara šta će se desiti ukoliko ne bude napretka po pitanju Zajednice srpskih opština, odnosno da li će biti novih sastanaka i rokova u tom slučaju, portparol Evropske komisije Peter Stano kaže da Evropska unija ne spekuliše o "šta ako" scenariju.

"Evropska unija kao posrednik pokušava da pomogne obema stranama na postignu napredak, da idu napred u procesu dijaloga i da ispune svoje obaveze. Asocijacija opština sa srpskom većinom na Kosovu je nešto što je već dogovoreno, tako da treba da bude implementirano, kao i brojne druge stvari koje su dogvorene i isto tako treba da budu ispunjene. Mi idemo napred, radimo sve što možemo da pomognemo obema stranama da naprave neophodan napredak ka implementaciji. To je naša uloga kao posrednika i to je nešto na šta ćemo se fokusirati umesto na spekulisanja i "šta ako" scenarije", rekao je Stano.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija