Politika

Stano: Sporazum iz Ohrida i dalje na snazi, Savet Evrope odvojena organizacija od EU

Komentari

Autor: Tanjug

25/04/2023

-

14:20

Stano: Sporazum iz Ohrida i dalje na snazi, Savet Evrope odvojena organizacija od EU
Stano: Sporazum iz Ohrida i dalje na snazi, Savet Evrope odvojena organizacija od EU - Copyright Printscreen YouTube/EU Debates|eudebates.tv

veličina teksta

Aa Aa

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je da je EU svesna jučerašnjeg glasanja Srbije na sednici Komiteta ministara Saveta Evrope povodom zahteva Kosova za prijem u tu organizaciju, ali da se EU fokusira na ono što se tiče dijaloga između Beograda i Prištine u kome oni posreduju.

Na pitanje albanskih novinara da li je Srbija, time što je glasala protiv kandidature Kosova u Savet Evrope, prekršila jednu od stavki Briselskog i Ohridskog sporazuma, koja se odnosi na to da se Beograd neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, Stano je rekao da je Savet Evrope odvojena organizacija od Evropske unije, kao i da je Ohridski sporazum i dalje na snazi.

"Spekulacije o potpisivanju sporazuma su nevažne, postoji politička posvećenost koja je pravno obavezujuća i obe strane su na nju pristale i to se navodi u saopštenju visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku Žozepa Borelja, posle dijaloga u Ohridu", rekao je Stano na konferenciji za novinare.

Na insistiranje da odgovori sa da ili ne da li je Srbija prekršila sporazume, Stano je rekao da će prekinuti konferenciju za novinare ako nastave da postavljaju takvo pitanje.

Na pitanje kako komentariše to što je Srpska lista bojkotovala izbore na severu KIM, Stano je rekao da je EU u svetlu održanih izbora ponovila da je formiranje ZSO prioritet.

"EU je bila jasna kada se radi o ZSO, juče smo u svetlu održanih izbora u četiri opštine na severu Kosova ponovili da je formiranje ZSO prioritet, na to se Kosovo obavezalo u svim prethodnim sporazumima", rekao je Stano.

On je rekao da je EU, kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine obema stranama predložila "korak po korak" pristup, koji od obe strane zahteva da nešto urade, da bi nešto dobile.

"EU je posrednik dijaloga i svesni smo političke kompleksnosti u vezi sa implementacijom sporazuma i zato je EU obema stranama predložila 'korak po korak' pristup, i u pitanju je jednostavna logika, da obe strane moraju nešto da urade da bi nešto dobile", rekao je Stano.

Ponovio je da je EU više puta naglasila koja su očekivanja od Beograda i Prištine, a to je da se sve stavke sporazuma brzo implementiraju, nezavisno jedni od drugih, na šta su, kako je rekao, obe strane pristale aneksom o implementaciji u Ohridu.

Poručio je da dok je dijalog u toku, nijedna strana ne bi trebalo da postavlja uslove unapred, jer tako ne bi trebalo da funkcioniše implementacija i to je suprotno onome na šta su obe strane pristale.

On je podsetio da je za 2. maj zakazana nova runda dijaloga u Briselu kojoj će prisustvovati predsednika Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i da će EU kao posrednik u dijalogu raditi na implemntaciji svih stavki sporazuma.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija