Politika

Komitet ministara podržao aplikaciju Kosova za članstvo u Savetu Evrope

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/04/2023

-

16:14

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Komitet ministara Saveta Evrope, koji ima 46 država članica, na današnjoj vanrednoj sednici doneo je odluku da se zahtev Prištine za članstvo u Savetu Evrope prosledi Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, saznaje Euronews Srbija iz dva izvora.

Kako javlja reporterka Euronews Srbija, debata je završena negde oko 16 časova i većina prisutnih na sednici Komiteta je donela odluku da podrži zahtev Kosova. Procedura nalaže da se zahtev sada prosledi Parlamentarnoj skupštini, ali nije potvrđeno kada bi to telo moglo da razmatra to pitanje. Zatim bi o zahtevu ponovo trebalo da odlučuje Komitet ministara.

Priština je podnela zahtev za članstvo 12. maja, ali se do danas o tome nije razgovaralo u Savetu Evrope, iako je nekoliko puta bilo najava da bi ta tema mogla da dođe na dnevni red Komiteta ministara.

Đurović: Većina nije bila onakva kakvu su mnogi očekivali

Ambasadorka misije Srbije pri Savetu Evrope Aleksandra Đurović je za Euronews Srbija navela da se Beograd do kraja protivio donošenju ovakve odluke, kao i da je do glasanja došlo upravo na zahtev Beograda. Kako je objasnila, od 46 zemalja, 13 njih nije podržalo donošenje ovakve odluke.  

"Bilo je 33 glasa u prilog odluci, a bila je potrebna dvotrećinska većina, odnosno 31 glas. Ta većina nije bila onakva kakvu su neki očekivali", dodala je Đurović.  

Euronews

Upitana da li su neke neke zemlje iznenadile time kako su glasale, Đurović je rekla da glasom "za" niko nije iznenadio, ali da su eventualno iznenadile neke zemlje koje su bile uzdržane.

Kaže da su uzdržani bili Grčka, Slovačka, BiH, Moldavija i Ukrajina, a da je Srbija od nekih od tih zemalja imala uveravanja da će glasati protiv. 

Kada je reč o onome što dalje sledi, Đurović je navela da je sledeća faza u Parlamentarnoj skupštini i da ona može da traje veoma dugo.

"Imenuju se izvestioci i na kraju se odluka usvaja dvotrećinskom većinom. Može i tri, četiri godine da traje. Na kraju se vraćamo na nivo Komiteta ministara", navela je. 

Ona je objasnila da je Srbija kao jedan od argumenata isticala negativan uticaj ovakvog poteza na dijalog Beograda i Prištine, dodajući da je sada učinjena usluga Aljbinu Kurtiju. Kako je ona rekla, današnji sastanak je sazvan mimo svih pravila zato što je Kurti uslovio predstavljanje nacrta ZSO na sastanku 2. maja otpočinjanjem procedure za članstvo Kosova u SE.  

"Za žaljenje je da su sve ove zemlje pristale da budu ucenjene na takav način", navela je Aleksandra Đurović. 

Mađarski predstavnik postavio pitanje zameniku GS SE

Na jutrošnjem sastanku Biroa Parlamentarne skupštine SE, šef delegacije Mađarske Nemet Žolt postavio je pitanje da li je ovo dobar trenutak da se zahtev Kosova za prijem u ovu organizaciju stavi na dnevni red, preneo je portal Kosovo online pozivajući se na diplomatske izvore.

Navedeno je da je mađarski poslanik pitanje postavio direktno zameniku generalnog sekretara Saveta Evrope Bjornu Bergeu, uz komentar da je u aktuelnim geopolitičkim okolnostima u Evropi potrebno jedinstvo. Ukazao je i da bi pokretanje procedure za prijem Kosova moglo da izazove da neke države otkažu svoj dolazak na Samit SE u Rejkjaviku, 16. i 17. maja. 

Odgovor zamenika generalnog sekretara Bergea je bio da "pitanje Kosovo svakako neće biti deo Samita, a da njihov zahtev dugo stoji".

U jutrošnjoj reakciji direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je upitao šta bi današnja sednica Komiteta ministara Saveta Evrope trebalo da pokaže?

profimedia

 

"Da li treba takozvano Kosovo da postane član Saveta Evrope gde cveta demokratija? Gde je na severu KiM 13 Srba izašlo i glasalo? Je li to ta demokratija koja treba da postane i primer mnogim drugima u svetu? Da li je to ono što sada treba da promoviše i sam OEBS u drugim državama gde treba da vodi računa između ostalog i o izbornim procesima", pitao je Petković tokom gostovanja na RTS-u. 

Podsetimo, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je prošle nedelje, uoči njegovog puta u Strazbur povodom 20 godina od prijema Srbije u Savet Evrope, rekao da nema nameru da ide ukoliko će dan kasnije Kosovo biti primljeno u tu instituciju.  

"Kosovo 10 godina nije ispunilo svoje obaveze Briselskog sporazuma i zbog toga treba da bude nagrađeno i da na taj dan bude započeta procedura za njegov prijem u Savet Evrope. To je poruka da Kosovo može da radi šta hoće", izjavio je tada Ivica Dačić.

Nakon glasanja Dačić je izjavio za Tanjug da je odluka o pokretanju procedure za razmatranje zahteva za članstvo Kosova u Savetu Evrope odluka očekivana, ali da će naštetiti dijalogu  Beograda i Prištine.

Dačić je ocenio da je ovo dan kojeg će se Savet Evrope stideti i naveo da je delegacija Srbije, koja je glasala protiv, napustila salu posle glasanja, jer nije želela da dalje učestvuje u "tiradama", ali je napomenuo da Srbija nije napustila tu organizaciju.

"Ovaj dan povodom te odluke svakako predstavlja sumrak i statuta Saveta Evrope, jer prvi put se razmatra zahtev nečega što nije država i što nije priznato od strane UN i o teritoriji koja nije članica UN", rekao je Dačić.

On je povodom odluke Komiteta SE ocenio da je Srbiji stavljeno do znanja da nema pravo da štiti svoj teritorijalni integritet i suverenitet, a da mora da brani teritorijalni ingeritet svake druge zemlje. Kaže i da je ovo pouka za Srbiju da nikada ne sme da izgubi većinu u UN.

Gervala zahvalila zemljama koje su glasale za zahtev Kosova

Kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala je danas na Fejsbuku navela da za odluku o odobrenju zahteva Prištine glasalo više  od dve trećine članica Komiteta ministara Saveta Evrope.  

Ona je ocenila da ova odluka predstavlja "istorijski korak za Kosovo", možda i, kako je navela, najvažniji od kada je Priština proglasila nezavisnost.  "Ovom odlukom završena je važna etapa ka punopravnom članstvu", navela je Gervala.  

Ona je zahvalila zemljama koje, kako je navela, iako formalno nisu priznale nezavisnost tzv. Kosova, nisu blokirale njegovo članstvo, ne navodeći o kojim državama je reč.  

Posebno je zahvalila SAD koje su se, kako je navela, ponovo pokazale kao najvažniji saveznik Prištine i podržale je u dijalogu sa velikim brojem država članica Saveta Evrope. 

"Mnogo posla ostaje da se uradi. Proces članstva je dug i pun izazova. Ali na kraju procesa, Republika Kosovo će zauzeti mesto koje joj pripada kao članica Saveta Evrope", rekla je Gervala. 

Kosovski premijer Aljbin Kurti je izjavio da Kosovo uspešno prolazi prvu fazu ka članstvu u Savetu Evrope. On je na svom Fejsbuku rekao da će Kosovo  biti dodatna vrednost za Savet Evrope.

"Savet Evrope će dodati vrednost u demokratiji, ljudskim pravima i vladavini prava", napisao je Kurti na Fejsbuku.

Komentari (0)

Srbija