Politika

Vučić o izborima na KiM: Od 45.095 upisanih u biračkim spiskovima glasalo je 13 Srba - to je 0,029 odsto

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/04/2023

-

13:10

Vučić o izborima na KiM: Od 45.095 upisanih u biračkim spiskovima glasalo je 13 Srba - to je 0,029 odsto
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je obraćajući se građanima da su se juče posle izbora na severu kosova dogodile tektonske promene. "Juče je srpski narod pokazao da traži potpuno drugačiji pristup, pre svega međunarodne zajednice, mislim na Zapadne sile, da traži veće poštovanje, dijalog, a ne nametanje rešenja", poručio je Aleksandar Vučić. 

Naveo je da u biračkom spisku ima za 1.345 lica više nego što je bilo pre dve godine na lokalnim izborima, a da je od ukupno 45.095 ukupno upisanih u biračke spiskove, izašlo samo 13 Srba, što je 0,029 odsto.

"Nijedan Srbin u opštini Zubin Potok nije učestvovao", rekao je on i dodao da su, svi koji su izašli učinili to u albanskim naseljima. Kaže i da je glasalo ukupno 449 Albanaca manje nego na prošlim izborima. 

Govoreći o tome šta su jučerašnji izbori na severu Kosova pokazali, Vučić je rekao: "Nekoliko dobrih stvari i nekoliko teških u budućnosti".

"Pod jedan, to je izborni debakl Kurtija i Kvinte. Nisam slučajno rekao samo Kurtija, već svih onih koji su ga hrabrili i koji su sebe lagali da je problem u kriminalnim srpskim organizacijama i Beogradu, i da, ako im obezbede dovoljno policijskog prisustva, da će izlaznost da bude ogromna", rekao je predsednik Srbije. 

Pod dva, rekao je da je reč o "istorijskom rezulatu" jer se nikada ništa slično nije desilo na evropskom tlu, od Drugog svetskog rata.

"Pod tri, ovo je pokazalo ogromno jedinstvo srpskog naroda, disciplinu i odgovornost Srba kakva nije viđena u savremenoj istoriji našeg naroda. Srbi su se ponašali ne samo savesno i odgovorno. već su se ponašali kao veoma snažan narod, kao narod koji zna pod kakvim je prisscima, ali narod koji je bio spreman da pokaže ogromnu odlučnost", naveo je.

Predsednik je dodao da je srpski narod nikada to nije uradio tako dobro, organizovano i nikada u tom procentu.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Pod četiri, kako je rekao Vučič, "ono što je najznačajnija poruka nama, ali i svetu, to je da suštinskog dijaloga nema.

"Mi ne razgovaramo, mi dobijamo nametnute papire, koji uvek moraju da idu u prilog Prištini, zato što Priština podržava nezavisno Kosovo. Kada smo imali slučaj oko barikada, bukvalno samo ja znam koliko je bilo teško uveriti Srbe da se sklone. Uradili su to jer sam ih bukvalno molio. Sada su Srbi sa još 99,97 odsto, još odlučnije pokazali da neće učestvovati na Kurtijevim izborima i da im nije važna vlast, već da im je otadžbina mnogo važnija", naveo je predsednik.

Dodao je da je srpski narod juče referendumski i plebiscitarno rekao u kojoj zemlji živi i koga neće na severu Kosova. 

"Ali su pokazali i svetu da ništa nisu razumeli. Nadam se da će neku lekciju da nauče iz toga jer sam siguran da ćemo mi malo dublje i suštinski da sagledamo rezultate", rekao je Vučić. 

Napomenuo je da razultati predstavljaju potpuno novu političku realnost koju mnogi nisu razumeli.

"Nastupila je nova politička realnost u kojoj ćemo morati da se ponašamo drugačije. Kurti to nije razumeo, on misli to je sve normalno, on će sa 400 glasova da vlada, 400 glasova koji uglavnom ne žive u Mitrovici. Može, samo nemojte od Srba posle da tražite ništa", rekao je Vučić. 

Osvrnuo se i na izjavu portparola EU petera Stana koji je rekao da je potrebno da se ubrza dijalog između kosovskih Srba i prištinskih vlasti. 

"To znači da vi niste razumeli poruku tih judi, Srbi baš to neće, vi ništa niste razumeli juče. Srbi su tražili da ih čiujete, molili vas da ne dozvolite slanje specijalnih jedinica, molili vas za specijalne baze, ništa niste hteli da čujete. Kad su barikade postavljali, mislili ste da to postavljaju lezilebovići. Vi očigledno niste razumeli jedinstvenu poruku srpskog naroda od juče, a to je da mi hoćemo da se naš glas čuje. I nećete moći da radite bez nas i onoga što mi želimo. Deset godina niste čuli Srbe", naveo je Vučić.

"2. maja ništa neće biti rešeno"

Naveo je da Srbija mora da vodi računa o svom političkom okruženju i evropskom putu, ali da to sada postaje komplikovano.

"Ali ćemo u narednom periodu da vidimo šta možemo da uradimo. Govorili ste da je za sve kriv Beograd. Zamislite izašlo je 13 Srba, dvoje greškom. Sve što su govorili o Savetu Evrope, ovim izborima, sve su nas lagali. Svaku reč su slagali", naveo je on. 

Tanjug/Zoran Žestić

 

Dodao je da još nije doneo odluku, ali da će 2. maja verovatno da ide u Brisel.

"Kažu - prošlo je mirno. Prošlo je jer je naš narod tako hteo. Sve je samo varanje ne bi li Kosovo steklo punu nezavisnost. Juče se dogodio politički ustanak srpskog naroda na KiM, miran ustanak naroda koji neće da trpi zulum, samo da bi dobio pohvale iz Brisela i Vašingtona. Težak je period pred nama, u skladu sa tim nama nije potreban nikakav sukob sa NATO", rekao je.

Iszakao je da 2. maja ništa neće biti rečeno. "Tako će to da izgleda, da Srbiju krive za šta im pada na pamet"; dodao je.

"Ono što je naš zaključak je da ćemo da štitimo poziciju našeg naroda, razumeti njihove poruke, poštovati Ustav Srbije, a ono na čemu ćemo insistirati je stvarni dijalog. Nama je potreban stvarni razgovor sa Albancima", poručio je Aleksandar Vučić.

Dodao je da se plaši da je ovo uvod u dublju krizu. "Znate li ko je Braca Nikolić? On je uhapšen pre skoro godinu dana, uhapšen, kažu, zbog malverazacija na Brezovici. A onaj što je upucao decu je na slobodi. To je demokratija?", upitao je predsednik.

Govoreći o zahtevu Kosova za članstvo u Savetu Evrope, naveo je da zna da imaju većinu, i poručio je da će Srbija glasati protiv članstva.

"Jedno se dogovaramo, vi radite nešto drugo. Šta mi možete? Da otkrijete moje račune u inostranstvu, nema ih, da otkrijete vile, nema ih. Problem je to da prestanete da varate Srbe i Srbiju, to je najvažniji zaključak".

Zahvalio je srpskom narodu što je, kako je rekao, "strpljivo trpeo prisustvo okupacionih snaga na severu KiM, koji su silinom i snagom svoje volje pokazali da nisu šaka zobi".

"Najbolja slika lažne demokratije"

Odgovarajući na novinarska pitanja, Vučić je govoreći o tome šta znači stvari dijalog, rekao da njega nema. 

"O kakvom dijalogu pričate kad nas oni doživljavaju kao neprijateljsku stranu. Osim na izmišljenim fotografijama, montiranim, ja se nikada u stvarnom životu nisam rukovao sa Kurtijem, a kamoli da razgovaramo o ozbiljnim problemima i pitanjima. Oni imaju uslov da priznamo nezavisnost Kosova, da je sve njihovo i za to imaju podršku Kvinte", rekao je. 

Kaže i da je od juče obaveio desetine razgovora i stotine poruka i da će nastaviti da radi.

"Za nas je važno i verujem da će Srbi učiniti da uvek gledaju da se sačuva mir. Mislim da je ovo bila najbolja slika lažne demokratije, i to ne samo prištinske, već i onih koji ih u tome podržavaju. Mislim da su ljudi u celom regionu mogli sve da vide juče i danas", rekao je.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Kako je dodao, sve to pokazuje kako izgleda "ne sumrak, već mrak za demokratiju". 

"Pokazuje kako je sve dozvoljeno ne bi li se Srbi unizili i ne bi li se pokazalo da Srbi nikada ne mogu da budu toliko slabi i Srbija toliko mala, da oni koji sve rade protiv Srbije budu zadovoljni", rekao je i dodao da se pokazalo i to da su Srbi snažan, ozbiljan i odgovoran narod koji zna i ume da štiti svoj interes uprkos pretnjama koje nisu male.

Naveo je i da se nada da će ''evropski i zapadni predstavnici'' prestati sa time da ga lažu i varaju, i poručio da ''ništa nije potpisao, uprkos pretnjama i pritiscima.

''Oni su me lagali i varali, ali ja nikada nisam prihvatio sporazum. Ja sam samo prihvatio koncept, i da smo spremni da radimo na implementaciji sporazuma do određenih granica. Od prvog dana mislim na njih. Nadam se da će prekinuti s tom praksom. Ali, baš zato što sam osetio, zato nisam ni potpisao, uprkos pretnjama i pritiscima'', rekao je Vučić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija