Politika

Eskobar: EU i SAD fokusirane na to da Ohridski sporazum postane realnost koja se stvara sa ZSO

Komentari

Autor: Tanjug

03/05/2023

-

17:01

Eskobar: EU i SAD fokusirane na to da Ohridski sporazum postane realnost koja se stvara sa ZSO
Eskobar: EU i SAD fokusirane na to da Ohridski sporazum postane realnost koja se stvara sa ZSO - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da bi primena sporazuma Kosova i Srbije za normalizaciju odnosa trebalo da počne od Zajednice srpskih opština.

Eskobar je na video konferenciji za novinare rekao da su EU i SAD fokusirane na to da taj sporazum postane realnost.

"Ta realnost se stvara sa ZSO. Normalizacija je usmerena na prava manjina, posebno Srba. Naše očekivanje je veoma jasno i zahtev da napredujemo sa ovim", rekao je Eskobar i naveo da je počeo rad na formiranju ZSO, ali da taj posao mora stalno da se gura napred kako bi se došlo do modela.

Ocenio je da je primetan mali napredak u dijalogu.

Eskobar očekuje da će u roku od dve nedelje doći do novog sastanka glavnih pregovarača Beograda i Prištine,  Petra Petkovića i Besnika Bisljimija.

"Veoma je važno da obe strane, posebno Kosovo, shvate ovaj proces ozbiljno i ubrzano krenu da ga završe", kazao je on.

Kako je rekao, bitno je da sve strane normalizuju odnose i da se harmonizuju sa stavovima EU.

Na pitanje da Priština vidi ZSO kao drugu Republiku Srpsku, Eskobar je odgovorio da se ne traži model kakav je primenjen u BiH.

Upitan da li će sporazum biti postignut do kraja godine, on je kazao da je važno da se razgovara o bitnim temama i da se nada da će do rešenja doći do kraja godine.

Na pitanje da li je Srbija prekršila sporazum kada je glasala protiv članstva Kosova u Savetu Evrope, Eskobar je rekao da nije siguran u to.

"To zavisi od Evropske unije, koja je garant sporazuma. Proces implementacije nije odlučen u trenutku kada se glasalo, ne znam da li je Srbija bila dužna da to ne blokira", rekao je Eskobar.
 

Komentari (0)

Srbija