Politika

Vučić o dijalogu sa Prištinom: Zaštitu Srba tražićemo i u Briselu

Komentari

Autor: Tanjug

13/07/2021

-

13:05

Vučić o dijalogu sa Prištinom: Zaštitu Srba tražićemo i u Briselu
Vučić o dijalogu sa Prištinom: Zaštitu Srba tražićemo i u Briselu - Copyright Instagram.com/buducnostsrbije

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da veruje da će na sledećem sastanku u Briselu tokom dijaloga sa Prištinom na najvišem nivou, zaštita srpskog naroda na Kosovu i Metohiji biti istaknuta kao snažan zahtev.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na visokopolitičkom nivou, između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija održaće se u pondeljak 19. jula, izjavio je danas portaprol EU, Peter Stano.

Vučić je na pitanje o tome kako se može pomoći Srbima na Kosovu na koje se konstantno vrše pritisci rekao da "ćemo se boriti i brinuti o našem narodu koliko možemo i preko međunarodne zajednice".

Vučić je povodom slučaja Dragice Gašić povratnice u Ðakovicu rekao da je njen slučaj samo paradigma o tome koliko im smeta jedna zemlja.

Vučić je rekao i da ne može da veruje kako se o tome izveštava u pojedinim našim medijima.

Napominje i da Srbija od 1999. godine i 2008. godine nema faktičku vlast na KiM i da ništa ne može da preduzme mimo međunarodne zajednice da bi zaštitla te ljude, ali da će se pomoći na druge načine koliko se može.

Na pitanje oko naoružavanja prištinske vojske ističe da rade sve što je suprotno rezoluciji 12 44 i međunarodnom pravu. Što se tiče najave o nabavci naoružanja iz Turske kaže da će o tome razgovarati sa turskim prijateljima.

Ukazao je da su naša i prištinska vojska kao "nebo i zemlja", i da se ne mogu porediti jer nisu iste kategorije.

Kazao je da imamo dobre odnose sa Kforom i zahvalio generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu na dobrim porukama, i poštovanju onoga o čemu su razgovarali, ističući da je cilj očuvanje sigurnosti i razvoja naše zemlje.

Vučić je takođe zahvalio i na tome što mu je opština Zvečan uručila priznanje počasnog građanina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija